loading
close
SON DAKİKALAR

Ahmet Akın; Depremzedelere 500 TL Hibeyle Kendi Evini Yap Demek Vicdansızlık!

Ahmet Akın; Depremzedelere 500 TL Hibeyle Kendi Evini Yap Demek Vicdansızlık!
Tarih: 08.07.2023 - 08:18
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın depremzede vatandaşlara 500 bin lira tutarında hibe ile kendi evini yap demesinin tam bir vicdansızlık olduğunu dile getirdi.

İNŞAAT MALİYETLERİ KATLANIRKEN 500 BİN TL HİBE İLE NASIL EV YAPILACAK?

CHP’li Akın, “İnşaat maliyetleri deprem felaketinin ardından son beş ayda neredeyse üçe katlandı. Metrekare inşaat maliyeti 14 bin ile 18 bin lira arasına çıkmış durumda. Bu gerçeklere karşın 500 bin lira hibe veriyorum sen kendi evini yap demek depremzede vatandaşlarımızı kaderine terk etmektir. Ekonomik buhranda faturanın depremzede vatandaşlarımıza kesilmesidir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın yaptığı yazılı açıklamada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin kendi yapısını yerinde inşa edecekler için 500 bin lira tutarında hibe verilmesine ilişkin açıklamasına tepki gösterdi.

CHP’li Akın; 500 bin lira tutarındaki hibe ile bir deprem konutunun kaba inşaatının bile yapılamayacağını belirterek, “Yaklaşık bir hafta önce iktidarı uyarmıştık: Maliyetin altında bir bedel vererek depremzede vatandaşlarımızı kaderine terk etmeyin, bu vicdansızlık olur demiştik. Anlaşılan iktidar seçimden sonra ekonomik buhranda faturayı depremzede vatandaşlarımıza da kesti” diye konuştu.

‘KONUTLARDA 500 BİN LİRA HİBE İNŞAAT MALİYETİNİ KARŞILAMAZ’

Bakan Özhaseki’nin açıkladığı yerinde dönüşüm kapsamında depremzedelere konutlar için 500 bin lira, işyerleri için ise 250 bin lira tutarında hibe verilmesinin güncel koşullarda hiçbir anlamı olmadığına işaret eden CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Depremin ardından 11 Şubat 2023 tarihinde açıklanan yaklaşık birim maliyetine ilişkin tebliğin bugün hiçbir geçerliliğinin olmadığı ortada. 500 bin lira tutarındaki hibe ile depremzede vatandaşlarımıza kendi evini yap demek vicdansızlıktır. İnşaat maliyetleri her gün artarken 500 bin lira veriyorum kendi evini kendin yap demek depremzede vatandaşları kaderine terk etmektir.”

‘METREKARE MALİYETİ 18 BİN TL İKEN, 4 BİN 760 LİRA HİBE VERİLECEK’

Depremin ardından yayınlanan yaklaşık birim maliyeti ile güncel maliyetler arasında büyük bir fark oluştuğuna dikkat çeken CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Tebliğde belirlenen 6 bin 350 lira ile 6 bin 825 lira arasındaki metrekare maliyetinin bugün TOKİ ihalelerinde bile 14 bin lira ile 18 bin liraya kadar çıktığı biliniyor. Bu gerçekler ortadayken 105 metrekare büyüklüğünde olacağı açıklanan deprem konutları için verilecek 500 bin lira metrekare başına yaklaşık 4 bin 760 lira tutarında hibe verilmesi anlamına geliyor.”

‘DEPREMZEDE VATANDAŞLARIMIZ DAHA FAZLA MAĞDUR EDİLMEMELİ’

500 bin lira tutarındaki hibe ile deprem konutu yapılamayacağının çok açık olduğunu söyleyen CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“AK Parti seçimden önce depremzede vatandaşlarımızın konut vaadinde bulundu. Seçimin hemen ardından 500 bin lira hibe ile başınızın çaresine bakın diyor. İktidar depremzede vatandaşlarımızın hayalleriyle oynuyor. İktidar kendi yarattığı ekonomik krizin faturasını depremzede vatandaşlarımıza kesemez. Dolayısıyla gerçek maliyetler üzerinden tekrar hesaplama yapılmalı ve depremzede vatandaşlarımız daha fazla mağdur edilmemeli.”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları