loading
close
SON DAKİKALAR

Aile Hekimleri yönetmeliği Resmi Gazete'de

Aile Hekimleri yönetmeliği Resmi Gazete'de
Tarih: 12.02.2012 - 19:12
Kategori: Sağlık, Yaşam

Sağlık Bakanlığının Aile Hekimliği Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca çalıştırılan personele yapılacak ödemeler ile sözleşme usul ve esasları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, söz konusu yönetmeliğin 4. maddesinin (g) ve (ğ) bentlerinde aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının görev başında bulunmadığı süreleri açıklamakta kullanılan ''benzeri nedenler'' ifadesi ''diğer nedenler'' olarak değiştirildi.

Kadın aile hekimi ve aile sağlığı elemanına doğumdan sonra verilen süt iznini düzenleyen hükümde yapılan değişiklikle daha önce ''süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır'' şeklindeki düzenleme, ''Anneye, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir saat süt izni verilir'' şeklinde değiştirildi.

Yönetmeliğin ''Sözleşmenin yetkili merci tarafından sona erdirilmesi'' başlıklı 13. maddesinde yapılan değişiklikle de ''aile hekimi veya aile sağlığı elemanı, sıfatı ve göreviyle bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması'' halinde sözleşmesi sona erdirilecek.

Sözleşme hükümlerinde belirtilen esaslara uymadıkları için sözleşmesi sona erdirilenler, 5 yıl süreyle yeniden sözleşmeli olarak çalıştırılmayacaklar.

Aile hekimliği hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülen aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, vali, bakanlık müfettişleri veya bakan tarafından en fazla 2 aya kadar sözleşmeleri askıya alınmak suretiyle görevden uzaklaştırılabilecekler. Bu süre içinde tamamlanacak idari soruşturma neticesinde ilgililerin anılan sözleşme hükümlerinde yer alan fiilleri işledikleri sabit görülürse sözleşmeleri sona erdirilecek.

Sözleşmenin ihtaren sona erdirilmesini düzenleyen maddede yapılan değişiklikle de daha önce ''vali'' tarafından yapılması öngörülen ihtarın ''vali yardımcısı'' tarafından yapılması hükmü getirildi. Valilerin verdiği ihtarlara karşı yapılacak itirazlar da bundan böyle ''il disiplin kurulu'' yerine ''valiye'', Bakanlığın verdiği ihtarlara karşı itirazlar da ''yüksek disiplin kurulu'' yerine ''müsteşara'' yapılacak.

Yönetmeliğin 16. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin üçüncü paragrafıyla (c) bendinin üçüncü paragrafının beşinci cümlesi de şöyle değiştirildi:

''Ödemeye esas olacak pozisyonun entegresağlıkhizmeti sunulan merkezlerde olması halinde aile hekimlerine, ikinci paragrafa göre yapılacak ödemeler toplamının (1,65) katsayısıyla çarpımı sonucunda bulunacak tutarda ödeme yapılır. 

Entegre sağlık hizmetinin sunulduğu merkezlerde kayıtlı kişi sayısının 2 bin 400'den fazla, diğer yerlerde 4 binden fazla olması halinde, kayıt tarihi esas alınmak üzere bu sayıları aşan kısım için aile hekimlerine herhangi bir ödeme yapılmaz. 

Nüfus ve coğrafi yapısı nedeniyle kayıtlı nüfusun zorunlu olarak düşük olduğu Bakanlıkça belirlenen yerlerdeki aile hekimlerine, kayıt tarihine göre ilk bin 350 kişiye kadar kayıtlı olanlar için ikinci paragrafa göre yapılacak ödemeler toplamının 2 katsayısıyla çarpımı sonucunda bulunacak tutarda ödeme yapılır.

Bin 351 ile 2 bin 400 kişiye kadar kayıtlı kişiler için ise ikinci paragrafın son cümlesine göre ödeme yapılır, bu yerlerde kayıtlı kişi sayısının 2 bin 400'den fazla olması halinde kayıt tarihi esas alınmak üzere bu sayıyı aşan kısım için aile hekimlerine herhangi bir ödeme yapılmaz.

Talebin olumlu sonuçlanması halinde, talebin olumlu sonuçlandığı tarihten itibaren belirlenen yeni grup esas alınarak ödeme yapılır.

Aile hekimlerinden herhangi birinin, aile sağlığı merkezi giderlerinin kendisine isabet eden kısımlarını ödemediği yönetim karar defteriyle ispatlandığı takdirde, aile sağlığı merkezi giderlerini karşılamak üzere söz konusu aile hekimine yapılan ödemelerden Müdürlükçe kesinti yapılır.''

Yönetmeliğin 19. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin üçüncü paragrafı da ''Ödemeye esas olacak pozisyon planlamasının entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde olması veya nüfus ve coğrafi yapısı nedeniyle kayıtlı nüfusun zorunlu olarak düşük olduğu Bakanlıkça belirlenen yerlerdeki aile sağlığı elemanlarına, ikinci paragrafa göre yapılacak ödemeler toplamının 1,65 katsayısıyla çarpımı sonucunda bulunacak tutarda ödeme yapılır. 

Entegre sağlık hizmetinin sunulduğu merkezlerle nüfus ve coğrafi yapısı nedeniyle kayıtlı nüfusun zorunlu olarak düşük olduğu Bakanlıkça belirlenen yerlerde, kayıtlı kişi sayısı 2 bin 400'den fazla, diğer yerlerde 4 binden fazla ise, kayıt tarihi esas alınmak üzere bu sayıları aşan kısım için aile sağlığı elemanlarına herhangi bir ödeme yapılmaz'' şeklinde değiştirildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları