loading
close
SON DAKİKALAR

Akif Hamzaçebi; ‘Derdi sadece laiklikle değil’

Akif Hamzaçebi; ‘Derdi sadece laiklikle değil’
Tarih: 09.12.2014 - 09:53
Kategori: Siyaset

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin eğitim politikasını eleştirdi...

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin eğitim politikasını eleştirerek, "Hem bilimden, teknolojiden bahsedeceksiniz hem de sonra bunlarla ilgisi olmayacak şekilde, 19. 18. yüzyıl kararları alacaksınız. Bu kararları Osmanlı bile almazdı" dedi.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "200 yıldır bu toplumda bazı meseleler özgürce konuşulamıyor" ifadesini kullandığını belirterek, "200 yıl cümlesinin" Erdoğan'ın projesinin anahtar cümlesi olduğunu savundu. 

Erdoğan'ın Başbakanlık döneminde "İnsanımıza 200 yıldır istikamet dayatılıyor" dediğini ve bir kaç gün önce de "200 yıldır eğitim formatlama aracına dönüşmüştür" ifadesini kullandığını anlatanHamzaçebi, şöyle devam etti:
"Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın problemi sadece cumhuriyetle, laiklikle değil, aynı zamanda Osmanlı'daki dönüşümle de... Osmanlı'nın 1800'lü yıllardan başlayarak gerçekleştirdiği dönüşüm, kabul edemediği bir dönüşümdür. 1800'lü yıllardan bu yana Osmanlı acaba bu topluma nasıl bir istikamet dayatmıştır? Biz dayatmayı, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Ahmet Davutoğlu ikilisinin yönetiminde görüyoruz. Ama sıra kaçak sarayı savunmaya gelince, Osmanlı'nın 1800'lü yıllarda yaptırdığı sarayları örnek vermeyi biliyor. Tam iki yüzlü bir siyaset.

Akif Hamzaçebi; ‘Derdi sadece laiklikle değil’

Sayın Ahmet Davutoğlu, dün Sayın Kılıçdaroğlu ve bana yönelik olarak, Osmanlıca tartışması çerçevesinde, 'Bunlar tarih cahili' diyor. Şimdi, hangi Osmanlı? Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Bu topluma istikamet dayattılar' dediği, 1800'lü yıllardan itibaren olan Osmanlı mı? Hangisi? Bir kişinin isminin başında akademik unvan taşıyor olması, onun cahil olmadığı ya da aydın olduğu anlamına gelmez. Profesörlük, aydın olmayı garanti altına almıyor. Sayın Davutoğlu, asıl tarihi bilmeyen bir insandır."

-“OSMANLICA LİSELERDE SEÇMELİ DERS OLARAK TABİİ Kİ OKUTULA BİLİR”-

Atatürk'ün Sakarya Savaşı devam ederken, Ankara'da bir eğitim şurası topladığını anlatan Hamzaçebi, "Şimdiki gibi cehaletin örneğinin sergilendiği eğitim şurası değil. Biz, Osmanlı denince matbaayı Osmanlı'ya getiren İbrahim Müteferrika'yı, medreselerinde felsefe ve mantık derslerini okutan Fatih Sultan Mehmet'i anıyoruz. Medreselerden felsefe ve mantık derslerini kaldıran Osmanlı padişahlarını değil. Ya da matbaaya karşı çıkan Osmanlı padişahlarını değil. Osmanlı'da mühendis mektepleri, siyasal bilgiler okulu, bugünkü Sayıştay'ı kuran anlayış, yüzü batıya dönük olan Osmanlı padişahlarının eseridir. Ama Sayın Erdoğan ve Davutoğlu'nun bu anlayıştan şikayeti var. Osmanlıca liselerde seçmeli ders olarak tabii ki okutulabilir. Konu o değil. Konu mezar taşı meselesi değil. Hem bilimden, teknolojiden bahsedeceksiniz hem de sonra bunlarla ilgisi olmayacak şekilde, 19. 18. yüzyıl kararları alacaksınız. Bu kararları Osmanlı bile almazdı" diye konuştu.

-CHP, TBMM BAŞKANINA YAZI YAZACAK-

Hamzaçebi, TBMM personeline konferans veren bir profesörün, Atatürk devrimlerine ve Atatürk'e hakaret ettiğini belirterek, böyle bir kişinin TBMM'ye getirilemeyeceğini ifade etti. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in bu konudaki açıklamalarını ihtiyatla karşıladıklarını, gerçekçi bulmadıklarını belirten Hamzaçebi, söz konusu kişiye meşruiyet kazandırılmak istendiğini ileri sürdü.

Akif Hamzaçebi, "Bu ismin savunduğu fikirler tıpkı eğitim şurasında alınan kararlar gibidir. Tesadüf değildir, anlayış budur. Kadınları ikinci sınıf gören bir anlayıştır bu. Kadıköy vapurundaki kadınlardan rahatsız olan bir anlayıştır bu. Bu anlayışın birisi Cumhurbaşkanlığı diğeri Başbakanlık koltuğunda oturuyor, öbürü de TBMM'de personele konferans veriyor" diye konuştu.

Çiçek'in bu konuda soruşturma açmasını olumlu bulduklarını ancak sonucu beklediklerini belirten Hamzaçebi, konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığı'na bir yazı yazacaklarını ifade etti.

-“BAL TUTAN PARMAĞINI YALAR”-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç tarafından dün açıklanan listenin hatırlatılması üzerine Hamzaçebi, “Hiç şaşırmıyorum, bal tutan parmağını yalar. Gariban atama bekleyen öğretmenlerimiz ne yapacak şimdi, kime güvenecek? İlla bir bakanı tanımaları mı gerekir? KPSS sınavı ne işe yarar? Bu sınav niye yapılıyor? 

Vatandaşımız umutsuzluğa kapılmasın. Bunların hepsi tersyüz olacaktır." diyerek şöyle devam etti:
“Bu suçtur. Bunu bir kapı haline getirmişseniz, özel kalem müdürü olarak atadığınız kişi bir gün bile özel kalem müdürlüğü yapmayıp hemen oradan başka bir kuruma oradan da Ankara’ya tayin ediliyor ise bu suçtur. Bu atamayı gerçekleştirenler suç işlemiştir.”

-“ BU ANLAYIŞ MUHAFAZAKAR DEMOKRAT DEĞİL OTOKRATTIR, OTORİTERDİR, DİKTATÖRDÜR”-
AKP’nin muhafazakar demokrat bir parti olmadığını ifade eden Hamzaçebi, “Kendisini böyle tanımlamıştı, ancak gelmiş olduğu nokta muhafazakar demokrat olarak tanımlamaya engeldir. Muhafazakar demokratlar toplum mühendisliğine soyunmazlar. Jakoben bir tavırdır. Bunlar milletin değerlerine saygısızlıktır. Bu anlayış muhafazakar demokrat değil otokrattır, otoriterdir, diktatördür” dedi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları