loading
close
SON DAKİKALAR

Akiller yetkisiz

Akiller yetkisiz
Tarih: 07.04.2013 - 22:23
Kategori: Gündem

Gençay Gürsoy ve Celal Doğan, Başbakan'ın 'akil insanlar heyet'ini değerlendirdi.

Prof. Dr. Gençay Gürsoy, akil insanlar heyetinde yer almak konusunda beklentisi olmadığını çünkü başından beri Başbakan’ın kendi insiyatifi ile oluşturulan bir heyet olduğunu bildikleri için böyle bir çağrı alacağını düşünmediğini belirtti.

Heyette yer alan birçok ismin, barış konusundaki çalışmaları ve bilgi birikimleri bakımından yeterli insanlar olduğunu vurgulayan Gürsoy, “Ama tarif edilen işler heyetin sadece kamuoyu hazırlama işlevi olacağını gösteriyor. Oysa bizim Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşlarının inisiyatifi ile oluşturduğumuz Temas ve Diyalog Grubu’nda tarif ettiğimiz işlev; tıkanmalarda bir çözüm kanalı açmaya çalışmaktı” dedi.

“Heyetin özerk ve bağımsız olması daha iyi olurdu” ifadesini kullanan Gürsoy, şu anda yürüyen sürecin de büsbütün yararsız olmadığını belirtti. Barışın Türkiye’nin çok temel meselelerinden biri olduğuna dikkat çeken Gürsoy, “Kamuoyunu aydınlatma ve barışa yandaş bir kamuoyu oluşturma konusunda işlev görebilirler. Umuyorum ki hükümetin resmi tezlerinin tekrarı niteliğinde olmaz” dedi.

‘Her şeye rağmen başarılar’

Gürsoy heyette yer alan bazı isimlere de tepki göstererek şunları söyledi: “Bazı isimlerin böyle bir heyette ne işi var diye düşünmemek mümkün değil. Hele hele Barolar Birliği Başkanı’nın yerine atanan kişinin (Hasan Karakaya) kimliği bakımından böyle bir işleve uygun düşüp düşmediği çok tartışılır. Umuyorum ki kamuoyuna yansıması olumsuz olmaz. Aynı dili konuşan bir grup olması gerek. Her şeye rağmen başarılar diliyorum. Umuyorum ki arkası gelir.”

Psikolojik hazırlık

Gaziantep’in CHP’li eski Büyükşehir Belediye Başkanı ve 68 hareketinin önemli isimlerinden Celal Doğan, Türkiye’de Kürt meselesinin çözümü konusunda atılan adımları desteklediğini ifade etti. Akil insanlar heyetinin içinde çok değerli isimler de olduğunu söyleyen Doğan, heyetin tek işlevinin toplumu sürece psikolojik olarak hazırlamak olduğunu belirtti. Akil insanların dünyada çok az başvurulmuş bir durum olduğunu anlatan Doğan, “Tarafların ortaya sürdüğü iddiaların çelişmesi halinde, çıkmaza girmesi halinde meselelere çözüm getiren önerileri hazırlaması gerekirdi. Bu arkadaşlarımızın sorunun çözümünde bir fonksiyonları yok. Yetkisi olan bir heyet değil” diye konuştu.

Hükümetin politikaları tutmuyor...

Türkiye’nin bu sorunu çözmek zorunda olduğunu vurgulayan Doğan, CHP’nin bu süreçte daha aktif rol alması gerektiğini dile getirdi. “Öldürmek çare değil konuşmak gerek” diyen Doğan, hükümetin Kürt politikasını da şu sözlerle eleştirdi: “İnsanları siyaset yapma alanına çekecekseniz onlara yol açacaksınız. Ama bir taraftan da KCK operasyonları ile Kürt siyasetçileri cezaevine atıyorlar. Siyasi iktidarın politikaları da birbirini tutmuyor.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları