loading
close
SON DAKİKALAR

‘AKP, deprem alanlarını yandaşa peşkeş çekti!’

‘AKP, deprem alanlarını yandaşa peşkeş çekti!’
Tarih: 27.05.2014 - 12:01
Kategori: Siyaset

CHP’li Gürsel Tekin, ''Deprem vergisi olarak toplanan 50 milyar lira ortada yok. Depremde toplanma alanları AVM, rezidans oldu'' dedi...

CHP Ge­nel Sek­re­te­ri Gür­sel Te­kin, hü­kü­me­ti dep­re­me kar­şı hiç­bir ön­lem al­ma­mak­la suç­la­dı. Dep­rem ver­gi­le­ri­nin dub­le yol­lara har­can­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan Te­kin, sa­de­ce İs­tanbu­l’­da 50’ye ya­kın dep­rem ala­nı­nın yan­daş­la­ra peş­keş çe­kil­di­ği­ni öne sür­dü. 1999 yı­lın­da bin­ler­ce in­sa­nın ölü­mü­ne yol açan ve bü­yük yı­kı­ma yol açan Mar­ma­ra Dep­re­mi­’nin üze­rin­den 15 yıl geç­me­si­ne rağ­men in­san­la­rın ka­der­le­riy­le baş ba­şa bı­ra­kıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Te­kin, şun­la­rı söy­le­di:

“Tür­ki­ye­’nin yüz­de 65’i fay hat­la­rı üze­rin­de… DSP hü­kü­me­ti dö­ne­min­de çı­ka­rı­lan dep­rem ver­gi­si kap­sa­mın­da va­tan­daş­lar bu­gü­ne ka­dar 50 mil­yar li­ra öde­di. Ka­mu ara­zi­le­ri dep­rem dö­nü­şü­mü için kul­la­nıl­mak üze­re ay­rıl­dı. Ne ya­zık ki, AKP ik­ti­da­rı top­la­dı­ğı ver­gi­le­ri dub­le yol­lar için har­ca­dı. Başka bir ülkede olsa yet­ki­li ba­kan hak­kın­da da­va açı­lır­dı. Bu bü­yük bir suç­tur.”
Ka­mu ara­zi­le­ri­nin özel­lik­le bü­yük­şe­hir­ler­de yan­daş­la­ra peş­keş çe­kil­di­ği­ni öne sü­ren Te­kin, “İs­tan­bu­l’­da 400’e ya­kın ka­mu ala­nı dep­rem dö­nü­şü­mü ve kent­sel dö­nü­şü­mün dı­şın­da bı­ra­kıl­dı. Ta­ma­mı yan­daş­la­rın ha­vuz ser­ma­ye­si­nin AV­M’­le­ri­nin, re­zi­dans­la­rı­nın ol­du. Uya­rı­yo­ruz; ya­rın mey­da­na ge­le­cek her­han­gi bir olay­da Baş­ba­kan dep­re­min fıt­ra­tın­da var de­me­si­n” di­ye ko­nuş­tu.

Toplanma alanları rezidans oldu

CHP Ge­nel Sek­re­te­ri Gür­sel Te­kin, “İs­tan­bu­l’­un rant ha­ri­ta­sı­”nı çı­ka­rıp, Baş­ba­kan Tay­yip Er­do­ğa­n’­a gön­der­di. An­cak Er­do­ğa­n’­a yö­nelt­tik­le­ri so­ru­la­rın hiçbirine ce­vap ala­ma­dık­la­rı­nı söy­le­di. Te­kin, şöy­le de­vam et­ti:

Kamu alanları satıldı

“Sadece İs­tan­bu­l’­da ka­mu­ya ait 50 üze­rin­de böl­ge yan­daş­la­ra peş­keş çe­kil­di. Ka­dı­kö­y’­de Ço­cuk Esir­ge­me Ku­ru­mu­’nun, Me­te­oro­lo­ji­’nin ye­ri, Be­şik­ta­ş’­ta SSK ara­zi­si, Ata­köy sa­hi­lin­de­ki alan ilk ak­lı­ma ge­len­ler… Bu du­rum­da olan 50’nin üze­rin­de alan var ve pa­ra­sal de­ğe­ri 20-30 mil­yar do­lar­dır. Bu­ra­lar ran­ta açıl­dı­ğın­da sa­de­ce si­lu­et bo­zul­mu­yor.”

Konteynerler yok…

“CHP’­li be­le­di­ye­le­rin ya­pa­bi­le­ce­ği şey­ler çok sı­nır­lı. Çün­kü bu alan­la­rın ta­ma­mı bü­yük­şe­hir belediyesine ve ka­mu­ya ait ol­du­ğu için dep­rem dö­nü­şü­mü için is­te­se­ler de kul­la­na­maz­lar. Tüm kon­trol ik­ti­da­rın elin­de. Ba­kır­köy, Ka­dı­köy, Be­şik­taş be­le­di­ye­le­ri­nin ta­ma­mı dep­rem en­van­te­ri­ni çı­kar­mış du­rum­da. 2002’de AKP dep­rem kon­tey­nerlerin oluş­tur­du. An­cak o konteynerlerin ye­rin­de rek­lam pa­no­la­rı var. Ora­da da rant var.”

220 mil­yon li­ra­ya sa­tıl­dı

Mer­di­ven­kö­y’­de­ki Ço­cuk Esir­ge­me Ku­ru­mu ara­zi­si, 220 mil­yon li­ra­ya sa­tıl­dı. Ara­zi­de çadır kent kurulması planlanıyordu.

45 kat­lı re­zi­dans yük­sel­di

Göz­te­pe­’de­ki me­te­oro­lo­ji ar­sa­sı­na 45 kat­lı re­zi­dans ya­pıl­dı. 44 bin met­re­ka­re­lik ar­sa, ilçenin en ye­şil nok­ta­la­rın­dan bi­riy­di…

Şe­hit me­zar­lı­ğı­nı kal­dır­dı­lar

Viş­ne­za­de­’de­ki SSK ara­zi­si­ne üç bloklu re­zi­dans ya­pıl­dı. “Şe­hit Meh­met Me­zar­lı­ğı­” ola­rak bi­li­nen me­zar­lık da kal­dı­rıl­dı.

Yeşilden eser kalmadı…

Ata­köy sa­hi­lin­de uzun za­man­dır sü­ren ya­pı­laş­ma ye­şi­li ve dep­rem top­lan­ma alan­la­rı­nı yok et­ti. Lüks ko­nut­lar yükseldi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları