loading
close
SON DAKİKALAR

AKP İstanbul’un kalbi İstiklal caddesini kırdı-döktü!

AKP İstanbul’un kalbi İstiklal caddesini kırdı-döktü!
Tarih: 15.10.2017 - 18:00
Kategori: Şehir

Cumhuriyet Halk Partisi İBB Meclis Üyesi Berke Merter, İstanbul Taksim İstiklal caddesinde yaşanan çileyi yerinde inceleme yaparak fotoğrafladı ve yazılı soru önergesi olarak İBB meclis gündemine taşıdı...

Cumhuriyet Halk Partisi İBB Meclis Üyesi Berke Merter, İstanbul Taksim İstiklal caddesinde yaşanan çileyi yerinde inceleme yaparak fotoğrafladı ve yazılı soru önergesi olarak İBB meclis gündemine taşıdı...

Cumhuriyet Halk Partisi İBB Meclis Üyesi Berke Merter, İstanbul Taksim İstiklal Caddesinde aylardır devam eden, esnafları ve yayaları çıldırtan bir türlü bitirilemeyen çalışmayı sorduğu aynı zamanda öneri ve eleştirilerini sıraladığı 6 ay önceki önergesini hatırlattı.

İBB CHP Meclis Üyesi Berke Merter; 6 ay önce 2017 yılı Mayıs ayında “İstanbulluların parasının boşa harcandığının kanıtlarından biri olan defalarca değişen İstiklal Caddesi Zemin Kaplaması Hakkında” konulu yazılı soru önergemize başkanlık makamı cevap vermedi. İstiklal Caddesinde son aylarda 3 koldan çalışmalar devam ediyor. Uzun süredir devam eden alt yapı çalışmalarının bir türlü sonuçlanamaması insan trafiğini artırırken, yolda bir türlü ilerleyemeyen insanlar isyan ediyor. Artık İstiklal Caddesinde yürümek trafiğe takılmaktan farksız bir durum ortaya koymuştur. Meydan tarafında, İstiklal’in orta kısımlarında ve Tünel’de çalışmalar sürüyor.
Ufak bir yağmurda bile sele dönüşen caddenin altyapısını yenilemek için yapılan çalışmaların ne zaman bitecek?
İstiklal Caddesindeki yol çalışması vatandaşları, esnafları ve turistleri isyan ettiriyor. Taksim Meydan’ı tarafından caddeye giriş yapan vatandaşlarımız yol çalışmalarından dolayı daralan yerde insanlara geçişi için küçük bir alan bırakıyor, bu durum yolda yürümeyi oldukça zorlaştırırken, hem vatandaşın hem de esnafın sinir katsayısını artırıyor. Ufak bir yağmurda bile sele dönüşen caddenin altyapısını yenilemek için yapılan çalışmaların ne zaman biteceğine dair bir bilgi yok. Ancak, çalışmalar önemli bir kitleyi şimdiden ‘İstanbul’un kalbi’ denilen caddeden soğutmuş durumdadır.

AKP İstanbul’un kalbi İstiklal caddesini kırdı-döktü!

Yapılacak yeni düzenleme için Koruma Kurullarının, İstiklal caddesi sakinlerinin, esnafının, bölgede faaliyet gösteren konu ile ilgili dernek ve kurumların görüşleri alınmış mıdır?

Ekte sunduğum fotoğraflarda da görüldüğü gibi Beyoğlu İstiklal Caddesi ve bağlı sokakların yaya geçişlerinde zemin kaplama uygulaması çalışmaları başlamış cadde ve sokaklarda birçok noktada yaya geçişini engelleyecek ve özellikle kent estetiğini bozacak görünüm ortaya çıkmıştır. Bu seple olsa bile İstiklal Caddesinin yer kaplamalarında yayaların yürümesini engelleyen kusurlarıın ortadan kaldırılması ve yer kaplamalarının tamir edilmesi çalışması daha ne kadar sürecektir? Beyoğlu İstiklal Caddesi ve bağlı sokaklarının onarımı ve kaplamasının şimdiki çalışması kime, hangi yöntemle yaptırılıyor? Muhammen bedel ve ihale bedeli ne kadardır? Yapılacak iş ile ilgili ihale dosyası var mı? İhalesi yapıldı mı? İhale bedeli kaç TL olarak belirlendi? Ne zaman başlatılıp, ne zaman teslimi yapılacak? Konu ile ilgili meclis bilgilendirilecek mi? Kaplama işinde karar hangi kriterler ile nasıl alınmıştır? Son kaplama nasıl yapılacaktır? İhalesi yapılmış mıdır? Kimlere hangi bedelle ihale edilmiştir? Önceki kararların isabetli olmasını engelleyen gerekçeler nelerdir? Yapılacak yeni düzenleme için Koruma Kurullarının, İstiklal caddesi sakinlerinin esnafının, bölgede faaliyet gösteren konu ile ilgili dernek, kurumların görüşleri alınmış mıdır? İstiklal Caddesi zemin düzenlenmesi ile ilgili hazırlanan bu proje yani şimdiki çalışma kimler tarafından hangi verilere göre hazırlanmış ve hangi verilere göre çalışma yapılmaktadır? İstiklal Caddesinin yer kaplamalarında yayaların yürümesini engelleyen kusurlar ne zaman ortadan kaldırılacak?

AKP İstanbul’un kalbi İstiklal caddesini kırdı-döktü!

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2017 yılı Ekim ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri Mehmet Berke Merter, Ümit Yurdakul, Ferhat Epözdemir, Musa Keleş ve Hasan Tapan imzaları ile önerge Meclis Başkanlığına sunuldu ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığına

Konu: İstiklal Caddesinin içler acısı son durumu

İstiklal Caddesinde son aylarda 3 koldan çalışmalar devam ediyor. Uzun süredir devam eden alt yapı çalışmalarının bir türlü sonuçlanamaması insan trafiğini artırırken, yolda bir türlü ilerleyemeyen insanlar isyan ediyor. Artık İstiklal Caddesinde yürümek trafiğe takılmaktan farksız bir durum ortaya koymuştur. Meydan tarafında, İstiklal’in orta kısımlarında ve Tünel’de çalışmalar sürüyor.
İstiklal Caddesindeki yol çalışması vatandaşları, esnafları ve turistleri isyan ettiriyor.
Taksim Meydan’ı tarafından caddeye giriş yapan vatandaşlarımız yol çalışmalarından dolayı daralan yerde insanlara geçişi için küçük bir alan bırakıyor, bu durum yolda yürümeyi oldukça zorlaştırırken, hem vatandaşın hem de esnafın sinir katsayısını artırıyor. Ufak bir yağmurda bile sele dönüşen caddenin altyapısını yenilemek için yapılan çalışmaların ne zaman biteceğine dair bir bilgi yok. Ancak, çalışmalar önemli bir kitleyi şimdiden ‘İstanbul’un kalbi’ denilen caddeden soğutmuş durumdadır.
5 ay önce 2017 yılı Mayıs ayında “İstanbulluların parasının boşa harcandığının kanıtlarından biri olan defalarca değişen İstiklal Caddesi Zemin Kaplaması Hk” konulu yazılı soru önergemize Başkanlık makamı cevap vermedi. Önergemizde İstanbullular olarak soruyoruz: Sayın Başkan Kadir Topbaş ve öteki yetkililer ve AKP’li Meclis Üyeleri Taksim ve İstiklal Caddesi’ne en son ne zaman gittiniz? Sorusu ile başlamak istiyorum.
Evet, İstanbul için çok önemli bir merkez olan ve her gün on binlerce yerli-yabancı insanın yürüdüğü Turizm merkezi Beyoğlu İstiklal Caddesi 20 yıla aşkındır maalesef defalarca değişen kaldırım ve zemin kaplamaları bir kez daha değiştirilmek üzere yap-boz çalışmasına sahne olmuştur ekte sunduğumuz fotoğraflarda da görüldüğü gibi; Parke taşlarının kimi kırılmış, kimi yerinden çıkmış, kimi de parçalanmış. İstiklal caddesinde özellikle yağmurlu zamanlarda yürümekte zorluk çeken insanların çektiği çileyi ve feryadı 1995 yılından beri CHP’li İBB Meclis Üyelerimiz defalarca gündeme getirmişlerdir, tarafımdan da bir kez daha İBB Meclis gündemine getirme gereği duyulmuştur.

Ekte sunduğum fotoğraflarda da görüldüğü gibi Beyoğlu İstiklal Caddesi ve bağlı sokakların yaya geçişlerinde zemin kaplama uygulaması çalışmaları başlamış cadde ve sokaklarda birçok noktada yaya geçişini engelleyecek ve özellikle kent estetiğini bozacak görünüm ortaya çıkmıştır. Bu sebeple olsa bile İstiklal Caddesinin yer kaplamalarında yayaların yürümesini engelleyen kusurların ortadan kaldırılması ve yer kaplamalarının tamir edilmesi çalışması daha ne kadar sürecektir?

İstiklal Caddesinin içler acısı durumu kapsamda sorularımız:

1) Beyoğlu İstiklal Caddesi ve bağlı sokaklarının onarımı ve kaplamasının şimdiki çalışması kime, hangi yöntemle yaptırılıyor? Muhammen bedel ve ihale bedeli ne kadardır? Yapılacak iş ile ilgili ihale dosyası var mı? İhalesi yapıldı mı? İhale bedeli kaç TL olarak belirlendi? Ne zaman başlatılıp, ne zaman teslimi yapılacak? Konu ile ilgili meclis bilgilendirilecek mi?

2) Kaplama işinde karar hangi kriterler ile nasıl alınmıştır? Son kaplama nasıl yapılacaktır? İhalesi yapılmış mıdır? Kimlere hangi bedelle ihale edilmiştir? Önceki kararların isabetli olmasını engelleyen gerekçeler nelerdir?

3) Yapılacak yeni düzenleme için Koruma Kurullarının, İstiklal caddesi sakinlerinin, esnafının, bölgede faaliyet gösteren konu ile ilgili dernek ve kurumların görüşleri alınmış mıdır?

4) İstiklal Caddesi zemin düzenlenmesi ile ilgili hazırlanan bu proje yani şimdiki çalışma kimler tarafından hangi verilere göre hazırlanmış ve hangi verilere göre çalışma yapılmaktadır?

5) İstiklal Caddesinin yer kaplamalarında yayaların yürümesini engelleyen kusurlar ne zaman ortadan kaldırılacak?

6) Beyoğlu bölgesinin, özellikle istiklal caddesinin turizm bölgesi olması, sakinler ve ziyaretçilerinin zemin arızası nedeniyle sıklıkla kaza geçirdikleri gözlemlenmektedir. Bu sıkıntının giderilmesi konusunda ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

7) İstiklal caddesinde zemin kaplama türü seçilirken kaplamaya ilişkin kararlar hangi kriterlere göre nasıl alınmaktadır? Bu yeni yaptırılacak olan zemin kaplamaları için yeterli araştırma ve çalışma yapılmış mıdır?

8) Her yıl için yenilenen ve yeni yapılan miktarlar nedir? Bu caddelerdeki zemin kaplamalarının caddelere yakışır bir duruma getirilmesi için yenileme dışında bir çözüm yolu yok mudur?

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları