loading
close
SON DAKİKALAR

AKP'nin hazırladığı torba yasada maden ve enerji şirketlerine yeni imtiyazlar yolda

AKP'nin hazırladığı torba yasada maden ve enerji şirketlerine yeni imtiyazlar yolda
Tarih: 13.10.2020 - 16:44
Kategori: Gündem

TBMM’ye sunulan torba yasa taslağında maden şirketlerinin önü daha da açılıyor. Taslakta kamuya borcu olan ve ruhsat süresi dolan şirketlere kolaylık sağlanıyor.

Meclise getirilen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile yapılmak istenen değişikliklerin büyük bir bölümünün, enerji ve maden şirketlerine daha fazla imtiyaz ve çeşitli hak ve muafiyetler getirirken, kamunun yetkilerini ve denetim sorumluluğunu da azaltıyor. 

Söz konusu kanun teklifi, 3065 Sayılı KDV Kanunu, 3213 sayılı Maden Kanunu, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun, 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu olmak üzere 7 adet kanunda değişiklik öngörüyor 

Tekif  kamu alacaklarına ilişkin bazı düzenlemelerle kamu gelirlerinin azalmasına yol açıyor. Yetki ve sorumluluklar ve büyük oranda uzman Bakanlıklara ve kurumlara değil, Cumhurbaşkanı’na veriliyor.

3213 sayılı Maden Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklikler ile;

  • Ruhsat süresi dolmuş ve uzatma başvurusunu yapmış ancak henüz ruhsatı yenilenmemiş olan firmalara Bakan onayı ile onay tarihinden itibaren 12 aya kadar ruhsatsız olarak faaliyete devam etme hakkı veriliyor. Bu düzenleme ile bir yıldır henüz ruhsatı uzatılmamış olan Alamos Gold’a verilecek bir izinle firma çalışmalarına devam edebilecek.
  • Ruhsat bedellerini ocak ayında zamanında yatırmamış olan firmaların ödeyecekleri bedeller azaltılıyor.
  • MAPEG tarafından şirketlere yapılacak ödemelerden önce şirketlerin varsa borçları düşülürken ve “borcu yoktur” belgesi aranırken düzenlemeden sonra “borcu yoktur” belgesi istenmeyerek, borçlu şirketlerin devlete ödemeleri gereken borçları takip edilmez hale getirilerek devlet gelir kaybına uğratılıyor. 
  • Rödavans sözleşmeleri kapsamında yapılan devirlerde önceki tüm haklar aynen yeni devir alana geçiyor. 
  • Şirketlerin madencilik faaliyetleri sırasında “mücavir alanlara” taşma durumunda TCK kapsamında işlem yapılmakta iken, yeni değişiklik ile “Ruhsat sahası dışındaki mücavir alanlara” taşması halinde işlem yapılması öngörülmektedir.  Ruhsat sahası ve ÇED İzin alanları ve İşletme İzin Alanları farklı kavramlardır. Şirketler, ancak İşletme izin alanları, ÇED izin alanları içerisinde   tanımlanmış madencilik faaliyetleri yapabilirler, ruhsat alanının tümünde madencilik faaliyetinde bulunamazlar. Bu düzenleme, şirketleri işletme izin alanı, ÇED izin alanı dışında da tanımlanmamış alanlarda faaliyetlerine olanak tanıyacak.
  •  

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları