loading
close
SON DAKİKALAR

Aktuna: ''Halk seçerse Bakırköy’ü Gezi ruhuyla yöneteceğim''

Aktuna: ''Halk seçerse Bakırköy’ü Gezi ruhuyla yöneteceğim''
Tarih: 02.11.2013 - 15:38
Kategori: Gündem

CHP Bakırköy Belediyesi aday adayı Oğul Aktuna Gezi ruhunu Bakırköy’e taşıma iddiasıyla halkı yönetime katmak istiyor...

Siyasete babası Yıldırım Aktuna’nın sosyal devlet anlayışını örnek alarak başlamayı hedefleyen CHP Bakırköy Belediyesi aday adayı Oğul Aktuna Gezi ruhunu Bakırköy’e taşıma iddiasıyla halkı yönetime katmak istiyor.

»Yıllarca özel sektörde hizmet verdiniz, şimdi siyasete atılıyorsunuz, nasıl karar verdiniz?
Evet 15 yıl özel sektörde çalıştım. Ekonomistim. Bir noktadan sonra özel sektör beni manevi olarak tatmin etmedi. Direkt halkımıza yönelik, onların ihtiyaçlarını karşılayacak projelere imza atmak istiyorum. Bunu da çağdaş, Cumhuriyetçi ve Atatürkçü bir gelenekten gelen ailenin bir ferdi olarak hayata geçirirsem o zaman kendimizi temsil etmiş oluruz. Bununla birlikte 2014 seçimleri çok kritik çünkü önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı ve 2015 seçimlerinin bir sınavı niteliğinde. Bu seçimlerden sonra Türkiye artık eskisi gibi olmayabilir. Artık sadece sokakta değil siyasette de mücadeleyi sürdürmemiz gerektiğini düşünüyorum.

»Babanız Yıldırım Aktuna’nın özellikle sağlık sektörüyle ilgili önemli hizmetleri vardı. Siz hangi noktalarda örnek alıyorsunuz babanızı?
Babam tabii ki bu ülkeye çok fazla hizmet etmiş bir figür. Yılllarca doktor, belediye başkanı ve sağlık bakanı olarak bu ülkeye hizmet verdi. Ayrıca kendisi yeşil kartı çıkaran, Amatem’i kuran kişi. Ben onu seyrederek büyüdüm. Babamın 30 yıllık siyasi birikimi var; bu süreçlerde ben de aktif şekilde içinde bulundum. Onun halkçı, sosyal devlet anlayışını kendime örnek alıyorum.

»Sokakta ne gibi tepkiler alıyorsunuz?
Babamı herkes çok seviyor. Aslında büyük sorumluluk var üstümde çünkü ben Bakırköy sokaklarında dolaşırken beni eski belediye başkanıyla ya da şu anki aday adaylarıyla kıyaslamıyorlar, babamla kıyaslıyorlar. “Yıldırım Bey gibi çalışkan mısınız?”,” Onun gibi olabilir misiniz?” gibi tepkiler alıyorum sık sık. Ama insanların babamı tanımaları benim için yeterli değil, Oğul Aktuna olarak tanınmak benim için daha önemli. Tabii ki referans her zaman önemli, ben çok kısa süre içinde insanların beni tanımasını ve benim çalışmalarımdan sonra bana verdikleri değerle destek olmalarını istiyorum. Bu bir sınav, benim için asıl önemli süreç belediye başkanı olduktan sonra başlayacak.

TABULARI YIKACAĞIM
»Nasıl bir belediyecilik anlayışıyla hareket edeceksiniz?
Yerel yöneticiliğin yapılış şeklindeki bazı tabuları yıkacağım. Öncelikli olarak Türkiye’de katılımcı demokrasinin yerleşmesi için mücadele edeceğim; ana hedefim bu. Türkiye’deki tabulardan biri, belediye başkanı halkı tanımaz, halkla yakın değildir. Bu algıyı yıkacağım ben, halk benim makamıma gelmeyecek, ben halkın yanına gideceğim. İnceledim baktım, Bakırköy’ün her bölgesi ayrı, bölgelerdeki sorunlar farklı. Ben her bölgeye halk meclisi kurmayı hedefliyorum. Herkes sürecin içine dahil olacak, taleplerini doğrudan bana söyleyecekler ve orada somut adımlar atılacak. Herkesin dertlerini dinleyeceğim. Bakırköy’ü Gezi ruhuyla yöneteceğim.

»Gezi eylemlerine katıldınız mı, nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir ay boyunca Gezi Parkı’ndaydım. Oradaki ana felsefe şu, insanlar artık sistemden umutlarını kesmişler, onlara zorla dayatılan alışveriş merkezlerine karşı çıkıyorlar. Kendi alanlarını yaratmak için sokağa çıkmışlar. Halk katılımcı demokrasiye geçme isteklerini haykırdı.

»Bu zamana kadar ne gibi çalışmalar yaptınız?
Üç aydır saha çalışması yapıyorum. İnsanların sorunlarını ezbere bilmemiz mümkün değil, ilk önce gidip teker teker hepsiyle konuşmamız istek ve taleplerini öğrenmemiz lazım. Ben derneklerle, muhtarlarla, esnafla uzun uzun konuştum, dertlerini dinledim. 41 tane taksi durağı var, hepsine teker teker gidip emekçilerle konuştum. Bakırköy halkıyla çok yakın ilişkiler kurdum. Yaklaşık 8-10 bin kişiyle doğrudan konuşma imkanım oldu. Sosyal medyayı çok aktif kullanıyorum, insanlara ulaşıp kendimi tanıtmak ve anlatmak istiyorum.

»Bakırköy’e ilişkin somut projeleriniz nelerdir?
Projelerimi 2’ye ayırdım. 1 kısa vadede, 2 uzun vadede hazırlayacağım projeler. Kısa vadeli sorunlar kronik ama çabuk çözülebilecek problemler. Otopark, kaldırım ve çöp sorunu en büyük sıkıntılar. Otoparkla başlayacağım çünkü insanlar otopark probleminden dolayı kaldırımlara park ediyorlar. Belediyeye ait birkaç alan var buraları değerlendireceğim. Altı otopark, üstü sosyal tesis olan binalar yapacağım. Otopark problemi çözülünce kaldırım problemi de zaten çözülmüş olacak. Kaldırımları da engelliler için elverişli hale getireceğim.

»Uzun vadede geçekleştirmeyi hedeflediğiniz projeler nelerdir?
Uzun vadede gerçekleştirmeyi planladığım 5 ayrı proje var. Adaylığım kesinleştiğinde bunu daha detaylı açıklayacağım. Ama şunları söyleyebilirim ki eğitim alanında maddi durumu el vermeyen tüm başarılı öğrencilere yardımcı olacağım. Bununla beraber sivil toplum örgütleri isim olarak varlar ama çok aktif olamıyorlar. Onları bir çatı altında toplayıp maddi olarak gerekli desteği vereceğim.

***
Oğul Aktuna’nın ıslak imza taahhütnamesi

-Bir zamanlar İstanbul’un göz bebeği olan Bakırköy’ü tekrar İstanbul’da ilklerin yapıldığı ve uluslararası alanda kendinden söz ettiren bir çekim merkezi haline getireceğim.
-Bozulmaya yüz tutmuş olan Makriköy’den Bakırköy’e geleneğini; tarih, estetik ve kent dokusu ile ilgili kaygılara cevap verecek şekilde günümüz teknolojisi ve imkanları ile yeniden canlandıracağım.
-Bakırköy’deki yönetim döneminde, temeli sağlam, kadrosu profesyonellerden oluşan, kurumsallaşmış ve benden sonra da halkımıza uzun yıllar hizmet etmeye devam edecek kalıcı eserler bırakacağım.
-Eğitim, kültür, sanat, spor, sağlık, çevre, istihdam sağlama, yaşlılar ve engelliler alanlarındaki kalıcı projelerim Bakırköy halkına uzun yıllar hizmet verecektir.
-Siz Bakırköylüler’in istek ve talepleri kapalı kapılar ardında değil, sizin mahallenizde herkese açık halk meclislerinde konuşulacak. Başkan yardımcılarım, meclis üyelerim, bürokratlarım, sivil toplum örgütleri ve muhtarlarımla birlikte haklı istek ve sorunlarınızı hepinizin huzurunda çözüme kavuşturacağız. Ben sizleri tek tek dinleyeceğim, sorunlarınızı tespit edip çözümlerini de birlikte üreteceğiz.
-Planladığım kalıcı projeleri sizinle paylaşıp desteğinizi aldıktan sonra, referandum yaparak hayata geçireceğim.
-İnsanlar arasındaki din, dil, ırk ve mezhep farklılıkları benim yönetim tarzımda ve siyasi kararlarımda hiçbir zaman belirleyici bir etken değildir, benim için insan önemlidir.
-Benim başkanlık dönemimde Bakırköy’ün ve Bakırköylüler’in kaynakları sadece sizlerin menfaatleri gözetilerek kullanılacaktır.
-Belediye Başkanı olursam ve yukarıda belirttiğim taahhütlerin dışında hareket edersem bu belgeyle gelip benden hesap sorabilirsiniz.

Pınar Baltacı / Birgün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları