loading
close
SON DAKİKALAR

Albayrak: Kur iner, çıkar. Türkiye çok güçlü bir altyapıya sahip

Albayrak: Kur iner, çıkar. Türkiye çok güçlü bir altyapıya sahip
Tarih: 13.08.2020 - 11:32
Kategori: Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kurdaki yükseliş için "Türkiye çok güçlü bir altyapıya sahip. Önemli olan kurun seviyesi değil rekabetçi olup olmamasıdır. Türkiye tarihinde ilk defa rekabetçi bir kur düzeyiyle, ekonomisini dönüştürecek bir yapıya da kavuştu" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk’te Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programında sorları yanıtladı.

Kurdaki dalgalanmalarla ilgili, ‘Bu fırtına bizi etkiliyor mu? Dolar yükselince telaşlanıyorum; endişelenmeli miyiz?’ sorusuna Albayrak, “Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolar borcunuz mu var? Dolarla bir işiniz var mı?” dedi.

Albayrak'ın açıklamaları şöyle:
"Türkiye 80’li yıllardan itibaren serbest piyasa ekonomisine geçtiğinden beri bir kur algısıyla ekonomiyi ölçmeye yönelik bir psikolojik iklime girmiş. Bunun eski dönemlere kıyasla bugün çok daha az etkilediği bir süreçteyiz.

Eskiden daha fazla etkiliyordu kur sistemi, Türkiye’nin kırılganlıklarının kurla ilişkili olanları. Zaten bunu daha az etkilesin diye Türkiye’de ekonomik bir dönüşüm var.

Kurdaki hareketlilik işte 20 kuruş çıktı, 10 kuruş indi, 30 kuruş çıktı, 20 kuruş indi…Veya sokakta konuşulan hep bugünkü seviyeler. İki sene önce de bu düzeydeydi. Hatırlıyor musunuz 2018’de bu seviyelerdeydi dolar aya çıkacak deniliyordu falan. Düştü. Sonra bir çıktı tekrar, sonra bir daha indi.

2 sene öncesine göre bugün içinden geçtiğimiz dönemde Türkiye ekonomisi, bu anlamda kırılganlıklarına göre çok daha güçlü. Hem de öyle bir dönemde ki, dünya tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşanıyor.

Türkiye, dünyadaki bütün ülkelere kıyasla en az etkilenen ülkelerden bir tanesi. Borsa performansında Türkiye pozitif ayrışıyor. Birçok ülkenin borsa performansı yüzde 20’ler, yüzde 30’lar, küçülmeler yaşamış…

Türkiye performans açısından borsa itibarıyla daha iyi bir noktada. Gelişmekte olan ülkelerin kur performansına mesela bakalım. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler sınıfında Güney Afrika, Brezilya, Rusya, Meksika ve benzeri birçok ülke var.

Yüzde 30’lar, 25’ler, 20’ler, 15’ler… Birçoğu para birimlerinde değer kaybetmiş.Türkiye yüzde 18, 19 etkilenmiş.

Türkiye bu noktada en az etkilenen ülkelerden bir tanesi. Borsa performansın bir çok ülkede küçülme ve düşme yaşamış, Türkiye daha iyi noktada. Güney Afrika, Brezilya, Meksika yüzde 20-25 para birimlerinde değer kaybetmiş. Etkilenmiş. Türkiye yüzde 17-18 etkilenmiş.

Büyüme rakamları açıklandı. ABD yüzde 33, Avrupa yüzde 15'lerde daralma yaşadı. Türkiye yine en az etkilenen ülkelerden olacak. Biz normalleşme sürecinde girdiğimizde en çabuk toparlanan ülke olacağız.

Aylardır küresel iklimde muazzam bir fırtına kopmuş durumda. Türkiye 2. çeyrek performansıyla daralma yaşayan ülkeler içinde en az etkilenen ülkelerden birisi olacak. İkinci çeyrek pozitif olacak.

Türkiye'de finansal ekonomi anlamında çok güçlü temeller üzerine oturacak bir ekonomi oluşturmamız lazım. Dünya tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşanıyor. Krizlerden çok kriz lobileriyle uğraşıyoruz.

2018’de geldik. Tweet’ler atıldı, yaptırımlar açıklandı, şu veya bu oldu. Türkiye kırılganlıkları noktasında kur bir zıpladı. Sonra bazı adımlar attık kur tekrar 7’lerden 6’lara, 5’lere indi. Sonra bir süreç yaşadık tekrardan 6’lara çıktı. Kriz döneminde, pandemi döneminde tekrar bir 7’lere çıktı, sonra tekrar 6’lara indi. Şimdi son 1 aylık süreçte 6’lardan 7’lere çıktı. İner, çıkar. Burada esas konu şu; finansal güvenlik noktasında, ekonomik altyapı noktasında Türkiye tüm bu dalgalanmaları kontrollü bir şekilde yönetip yönetemediğidir. Bu anlamda Türkiye çok güçlü bir altyapıya sahip. Önemli olan kurun seviyesi değil rekabetçi olup olmamasıdır. Türkiye tarihinde ilk defa rekabetçi bir kur düzeyiyle, ekonomisini dönüştürecek bir yapıya da kavuştu.

Adam şikayet ediyor ‘Yahu kur böyle oldu’ diye. Şikayet edenlere bakıyorsunuz, ‘Niye Mercedes, BMW pahalandı, yurt dışına gidiyordum eskiden çok ucuza seyahatler yapıyordum, pahalandı.’ Vatandaşın böyle bir derdi yok senin böyle bir derdin var. Demek ki sen dert ediyorsun.

Biz tam tersine diyoruz ki, turizmin gelmesi için, ihracatçı için benim para birimim daha cazip, daha rekabetçi olsun. O dönemler bitti. Bir ara ‘bir lira, bir dolarcılar’ vardı. Matematiğe aykırıdır. Bugün bu eleştirileri yapanların birçoğu reel iktisat noktasında bu eleştirilerin hiçbirini de yapmayan insanlar."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları