loading
close
SON DAKİKALAR

''Alevileri öldüreceğiz''

''Alevileri öldüreceğiz''
Tarih: 07.09.2012 - 13:13
Kategori: Dünya

Ürdün'de bulunan mülteci kamplarındaki Sünni çocuklar Suriye’deki iç savaşın şiddet dolu hatıralarının yanısıra mezhepsel nefretini de taşıyorlar...

Siyasi reform talep eden barışçıl gösterilerle başlayan isyan; Devlet Başkanı Beşar Esad’ın şiddete başvurmasına karşılık muhalefetin silahlanmasıyla iç savaşa dönüşmüşken Suriye’nin çocukları nefretle büyüyor. 

ABD’de yayımlanan liberal görüşlü New York Times gazetesi Suriye’nin sınır komşusu Ürdün’e sığınan Suriyelilerin kaldığı 25 bin kişilik Zatari kampındaki Sünni mültecilerin çocuklarıyla görüştü. Gazetenin muhabiri David Kirkpatrick, Şiiliğin bir kolu olan ve Anadolu Aleviliği’yle önemli benzerlikler taşıyan Nusayri mezhebine mensup Esad ve rejimine yönelik tepkinin mezhepsel nefreti tetiklediğini belirtti. Suriye’nin nüfusunun yüzde 75’ini oluşturan Sünni mezhepten 11 yaşındaki İbtisam, kitaplarına ve oyuncaklarına geri dönmek istediğini söylerken ağzından dökülen “Nusayrilerden ve Şiilerden nefret ediyorum. Hepsini bıçaklarımızla öldüreceğiz, tıpkı bizi öldürdükleri gibi” ifadelerini etrafındaki yetişkinler ve çocuklar da kafa sallayarak onayladılar. Suriye’deki çatışmaların mezhepsel bir iç savaşa dönüşüp dönüşmediği konusunda süren tartışmalara ‘Nusayrilerle asla oyun oynamayacaklarını hatta onları öldüreceklerini’ söyleyen 10 yaşındaki çocuklar adeta cevap veriyor.

13 yaşındaki Heza, “Asla birlikte yaşamayacağız. Bütün Nusayriler devlete çalışan casuslar. Devrimden sonra hepsini öldürmek istiyoruz” diyor. Bunun üzerine gelen ‘yaşıtın bir Suriyeliyi öldürür müsün?” sorusuna, “Evet, benim için fark etmez” diyerek kanı donduruyor. Kirkpatrick, “Onların doğrudan ifade edilen nefretleri; Suriye’nin yüzde 10’unu oluşturan Nusayrilerin neden hâlâ Esad’ın arkasında durduğunu da ortaya koyuyor. İsyancılar demokrasi için mücadele verdiklerini söylese de Zatari kampının Sünni çocukları mezhepsel intikamın çok daha çirkin bir hikayesini anlatıyor” yorumunu yaptı. 

Ürdün’de mülteci çocuklarla ilgilenen bir sivil toplum örgütünün başındaki Saba El Mubaslat, “Nefret dolu bir kuşak yetişiyor” uyarısını yapıyor. Mubaslat kamptaki Nusayri ya da Dürzi azınlıklara mensup ailelerin Sünni oldukları konusunda yalan söylediğinin tahmin edildiğini belirtti. Öte yandan, Kızılhaç Uluslararası Komitesi’nin başkanı Peter Maurer dün, Esad’la bir saatten kısa süren bir görüşme yaptı. Maurer Şam’da çatışmadan etkilenen bölgeleri ziyaret ederken Kızılhaç’ın 5 bin kişiye yiyecek ve 2 bin yataktan oluşan yardımını artıracağını açıkladı.

Ölen sayısı 50 bin

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Suriye’de 18 aydır devam eden isyanda ölenlerin sayısını 50 bin olarak tahmin ettiklerini açıkladı. Ülkede dün çatışmalarda en az 66 kişi hayatını kaybetti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları