loading
close
SON DAKİKALAR

Ali Babacan: 'Ne tehdide boyun eğeriz ne de menfaatle cezbediliriz'

Ali Babacan: 'Ne tehdide boyun eğeriz ne de menfaatle cezbediliriz'
Tarih: 28.12.2023 - 14:00
Kategori: Siyaset

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Programda ilk etapta açıklanan belediye başkan adaylarına ek olarak yeni belediye başkan adayları kamuoyuna tanıttı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 2024 yerel seçimleri için düzenlenen Aday Tanıtım Toplantıları’nın ikincisinde konuştu. Programda, ilk etapta açıklanan belediye başkan adaylarına ek olarak yeni belediye başkan adayları kamuoyuna tanıtıldı.

 

Nâzım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinlik parti mensuplarının ve davetli konukların yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi. Aday tanıtım programına gençlere bilhassa selam göndererek başlayan Ali Babacan’ın konuşmasından başlıklar şöyle:

“Biz, o etrafındakilerin çoğu gibi korkuyla, tehditle sindirdiklerinden değiliz”

“Bizim varlığımızdan o kadar rahatsız oluyorlar ki bildiğiniz gibi değil. 14 Mayıs, seçim akşamı. Seçim sonuçlandı, İstanbul’da Kısıklı’daki evinin önünden doğaçlama bir konuşma yaptı, değil mi? Ne dedi Sayın Erdoğan, daha ikinci üçüncü dakikada, ‘Babacan’ dedi, ‘DEVA’ dedi. Geldi Ankara’ya, konuşmasının ilk birkaç dakikasında ‘Babacan’ dedi, ‘DEVA’ dedi. Çünkü niye, bizim bu sağlam duruşumuz var ya, bizim bu ilkeli duruşumuz var ya, bizim bu boyun eğmememiz var ya, o kadar rahatsız ediyor ki. Çünkü biz arkadaşlar, o etrafındakilerin çoğu gibi korkuyla, tehditle sindirdiklerinden de değiliz, gayrimeşru, gayriahlaki şekilde nemalandırdıklarından da değiliz. Ve biliyor ki biz ne tehdide boyun eğeriz ne de menfaatle cezbediliriz. Gayet iyi biliyor, onun için çok rahatsız.”

“Beğenmediğiniz ne varsa haklısınız!”

“Özellikle, ekran başındaki ve burada, bu salonda bulunan gençleri selamlamak istiyorum. Çocuk yaştan itibaren, sokakta, okulda baskıyla yaşamak zorunda kalan gençler; sabahın karanlığında, güneşi görmeden okula gitmek zorunda kalan gençler; günlük ihtiyaçları artık lüks haline gelen, Avrupa’daki yaşıtlarını ekranlardan izlemek zorunda kalan, hayatını ağız tadıyla yaşayamayan gençler. Özellikle gençlere hoş geldiniz diyorum. Hep ne diyorum: ‘Bizler gençlerin yanında değil, arkasından yürüyoruz’ diyorum. Bu iktidar gençlere ne diyor, sizlere ne diyor? ‘İş var, ama bu gençler iş beğenmiyor’ diyor. Sevgili arkadaşlarım, beğenmediğiniz ne varsa haklısınız! Bugünkü hayatınız, çocukken hayal ettiğiniz hayattan farklıysa, hayallerinize benzemiyorsa; elbette beğenmeyeceksiniz.  Bugün, bu ülkede yarınlarınızı göremiyorsanız; elbette beğenmeyeceksiniz.”

“Ülkenin gençliği açlığa, yokluğa terk edilir mi?”

“Bu ülkenin sizlere bir ‘gençlik’ borcu var! Evet, sizlere bir ‘gençlik’ borcumuz var. Ve bunun gayet iyi farkındayız. İstediklerinize kavuşamıyorsunuz. Hepsinin farkındayız. İşte, geçtiğimiz günlerde açıklandı: 2021 ve 2022’de ekonomik kriz ve hayat pahalılığı sebebiyle, tam 728 bin öğrenci üniversiteyi bırakmış. Türlü hayallerle hazırlanıp, binbir zorlukla sınavı geçip üniversiteye başlıyorsunuz; Ardından ekonomik kriz yüzünden okulu bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Hatta bazı aileler eğer oğlu kızı bulunduğu şehirde değil de bir başka şehirde üniversite kazandıysa ve yurt çıkmadıysa çocuklarını üniversiteye kayıt bile ettiremiyorlar. Yurt yok. Bu barınma fiyatları ile bu gıda fiyatlarıyla ben seni oğlum kızım başka bir şehirde okutamam diyorlar. Ülkenin gençliği açlığa, yokluğa terk edilir mi ya?”

“Siyasetin dilini ahlak ve hukuk zemininden hızla uzaklaştırıyorlar”

“DEVA partisinin ülkemizdeki siyasete en önemli katkılarından birisi, sadece 18 yaş üstü değil, her yaştan insanın rahatlıkla izleyebileceği temiz, sakin ve seviyeli siyaset üslubu oldu. İsmi lazım değil, bazı genel başkanlar grup konuşması yaparken kürsüye çıktıklarında televizyon haberlerinde mutlaka bir uyarı sayfası veya işareti koyulmalı, ancak 18 yaş üstü bunu izleyebilir diye bir uyarı yapılmalıdır. 2001 yılında yola çıkarken, ‘siyasetin kaybolmuş seviyesine irtifa kazandıracağız’ diyenler, bugün siyasetin dilini ahlak ve hukuk zemininden hızla uzaklaştırıyorlar. İbretle izliyoruz. Öfke, kin ve hırs dolu sözlerin, siyasette bir hitabet sanatı olduğunu savunanlar; kutuplaşmanın ve toplumsal ayrışmanın daha da derinleşmesine sebep oluyorlar.”

“Dini inancı yüzünden yuhalanan vekilleri de unutmadık, Meclis çıkışı gözaltına alınan vekilleri de”

“Dünyada rüzgâr nereden eserse essin, siyasette moda ne olursa olsun biz, kafatasçı bir zihniyetin, otoriter bir anlayışın bu ülkeye yaptıklarını, bu ülkenin insanına çektirdiklerini hiç unutmadık. Dini inancı yüzünden yuhalanan vekilleri de unutmadık; Meclis çıkışı gözaltına alınan vekilleri de unutmadık. 28 Şubat’ta, devlet eliyle adliye koridorlarında yapılan zulümleri de unutmadık; işkencehaneye çevrilen karakollardaki zulümleri de unutmadık. Kısacası: Nereden geldiğimizi, nasıl bir ülkede yaşamak isteyeceğimizi unutmayacağız.”

“Bir okula, zamanının ünlü işkencecilerinden birinin adını vermeye kadar işi götürdüler”

“Nereden nereye. Kimlerle iş tuttuklarını görüyoruz şu an. Sayın Erdoğan bir yanına almış Bahçeli’yi bir yanına almış Perinçek’i yarınların Türkiye’sini oralarda görüyor. O kafalarda görüyor o zihniyetlerde görüyor. Halbuki bunlar o geçmişin Türkiye’sinin karanlık temsilcileri olan isimler. Bir okula, zamanının ünlü işkencecilerinden birinin adını vermeye kadar işi götürdüler. Meclis kayıtlarında tutanaklarında sabit.  İşkenceci olduğu tescillenmiş.  Bir okula ismini veriyorlar, körpecik çocuklara rol model olarak gösteriyorlar. Şu kafaya bakın.”

“28 Şubatların, baskının, ayrımcılığın ittifakını kurmadılar mı?”

“İşte arkadaşlar, kolunuzu bir kere kaptırırsanız bundan kaçış yok. Seçimlere zaten böyle bir ittifakla girmediler mi? Böyle bir otoriter kafayla girmediler mi? Faili meçhullerin, 28 Şubatların, baskının, ayrımcılığın ittifakını kurmadılar mı? İşte gerisi de çorap söküğü gibi geliyor. Tek bir taviz arkasından neleri getiriyor görüyoruz. Bu büyük ve güzel ülke, Anayasa Mahkemesi’nin açık kararlarının uygulanmadığı, ihlal edildiği bir ülke haline geldi. Bu büyük ve güzel ülke, bir kişinin inadı yüzünden, insanların haksız yere hapishanelerde ömür tükettiği bir ülke haline geldi. İşte 30 Aralık geliyor. Bu büyük ve güzel ülke, Sinan Ateş’lerin hukuk cinayetlerine kurban gittiği, insanların hesap sormaktan korktuğu bir ülke haline geldi.”

“Şehitlerimizin ebediyete uğurlandığı törenleri kaosa dönüştürmek istismar siyasetinden başka bir şey değildir”

“Aziz şehitlerimizin manevi hatıratını incitecek sorumsuz beyan ve davranışları üzülerek izliyoruz. Kutsal kitabımızda, haklarında ‘ölü’ tabirinin bile kullanılmasının uygun görülmediği şehitlerimizin ebediyete uğurlandığı törenleri, kaosa dönüştürmek, siyasi şov alanına çevirmek, istismar siyasetinden başka bir şey değildir, arkadaşlar. Yazık, gerçekten çok yazık. Bu vesileyle şunu da vurgulamak istiyorum ki; Terörün ve şiddetin karşısında milletçe tek vücut olmamız gerekiyor. Komşularımız ve müttefiklerimiz şunu anlamalı: Mesele bu ülkenin egemenliğiyse, mesele bu ülkenin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüyse; Türkiye Cumhuriyeti, devletiyle, milletiyle bir olur; gereken her türlü mücadeleyi verir.”

“Aşırılıkta, ayrımcılıkta, kutuplaştırmada yarışan yarışana…”

“Otoriter rejimler var ya, Avrupa’nın, dünyamızın dört bir yanını sarmış durumda. Bu otoriter anlayış, bu ‘ben dedim olsun, ben hukuk tanımam anayasa tanımam’ anlayışı maalesef sadece Türkiye’ye özgü bir şey değil. Dünyanın pek çok bölgesinde şu anda var olan bir gerçek. Hamaset, bu kafatası milliyetçiliği günden güne ivme kazanıyor. Şöyle bir meclise bakın… Aşırılıkta, ayrımcılıkta, kutuplaştırmada yarışan yarışana… Seçimde aradığını bulamayan da gidiyor hamaset yapıyor, seçimi kazanan zaten hamaset üstüne bir siyaset üretmiş durumda. E dolayısıyla koskoca TBMM fikrin değil hamasetin üretildiği bir kurum haline geliyor. Ama arkadaşlar hiç endişeniz olmasın biz buradayız.”

“Hiç kimse, ‘Siz iktidara gelirseniz, çalarsınız çırparsınız’ demiyor”

“Her sokağa çıkışımızda, farklı siyasi görüşlerden, farklı sosyokültürel çevrelerden gelen yüzlerce yurttaşımızı dinliyoruz. Ne zaman çarşıya pazara şöyle adımımızı atsak ki Ankara’da bunu hemen hemen her hafta yapıyoruz. Sokak sokak gezerken, esnafımızın derdini dinlerken, bir şey dikkatimizi çekiyor. Bakın, bu dikkatimizi çeken şey ne? Bizim yanımıza gelen, önümüzü kesen ya da selam verdiğimiz hiç kimse ‘Siz iktidara gelirseniz, çalarsınız çırparsınız’ demiyor. Hiç kimse, bize ‘İhaleleri arkadaşlarınıza, eşinize dostunuza verirsiniz’ demiyor. Hiç kimse, ‘Benim hayat tarzıma, kılığıma kıyafetime karışırsınız’ demiyor. Biz, çok şükür, bu güveni insanlarımıza verdik ve DEVA kadroları olarak bu güveni vermeye devam ediyoruz. Fakat yeter mi? Yetmez. Daha fazlasını yapmalıyız.”

“Belediyecilik bir rant kapma, rant paylaşma yarışı değildir”

“Bu ülkede belediye deyince insanların kafasında ilk çağrışım yapan kelime rant. Belediye seçimlerini bir rant kapma yarışı olarak görüyorlar. Bir rant paylaşım yarışı olarak görüyorlar. Belediyecilik arkadaşlar bir rant kapma, rant paylaşma yarışı değildir. Belediyecilik hizmet yarışıdır. Ve bu hizmeti temiz bir şekilde yapmanın yarışıdır. İşte biz bu inançla bu ilkeyle yola çıktık. Ve inşallah arkadaşlar göreceğiz ki bizim başkanlarımız örnek belediyecilik nedir, tüm Türkiye'ye gösterecekler.”

“Her Allah'ın günü satın alma gücü düşecek bu ülkede”

“Ülkenin cumhurbaşkanı çıktı öyle yıl ortasında artısı falan yok dedi. Peki, aynı ülkenin aynı iktidarı demiyor mu? 2024 yılında yüzde 36 enflasyon olacak diye. Merkez Bankası'nın açıkladığı ve TÜİK'in makyajlanmış enflasyonuna göre hesap edilen hedef, rakam yüzde 36 değil mi? Bu ne demek? Şu anda ülkenin iktidarı asgari ücret alan bütün işçilerin ve sabit Türk lirası cinsinden maaşı olan herkesin 2024 yılının sonu geldiğinde yüzde 36 fakirleşeceğinin ilanı değil mi bu. Hesap basit. Maaş yıl sonuna kadar sabit. Fiyatlar yüzde 36 artacak. Ne demek? Her ay her ay her ay daha fakirleşeceksiniz. Öyle Temmuz ayı geldiğinde de ben dinlemem anlamam demek. Her Allah'ın günü satın alma gücü düşecek bu ülkede.”

“Çocukların beslenme ihtiyacını karşılayamayan bir ülke haline getirdiniz Türkiye’yi”

“Türkiye'de her yüz öğrenciden yaklaşık yirmisi, haftada en az bir gün ki üç gün beş gün olanlar da var, parası olmadığı için yemek yiyemiyor bu ülkede. Yani yüz öğrencimizden yirmisi haftada en az bir gün okulda aç derslere giriyor. PISA testi sonuçları da ortada. Bütün OECD ülkeler içerisinde başarı seviyesi en düşük olan ülkelerden birisi biziz. Ya siz çocukların en temel ihtiyacını, beslenme ihtiyacını artık karşılayamayan bir ülke haline getirdiniz bu Türkiye'yi. Gerçekten bu işleri hiç yapmasak, hiç bilmiyor olsak deriz ki ya ne yapalım çalışıyorlar ama bu kadar oluyor. Dış güçler var, bilmem şu var, bu var falan filan diye belki biz de kanabiliriz. Ama bu ülkenin tam 11 yıl ekonomisinin başında olan bir arkadaşınız olarak söylüyorum ki bu ülkenin ekonomisinin içine düştüğü durumun tek bir sebebi var. O da tek bir kişi.”

“Hukuk ve adalet hedefimizden şaşmadan yürümeye devam edeceğiz”

“Türkiye böyle kötü yönetilmeyi hak etmiyor. İşte tam da bu noktada, bizlere çok büyük işler düşüyor. DEVA Partililer olarak biz sapasağlam ve dimdik şekilde tam demokrasi hedefimizden şaşmadan yürümeye devam etmek zorundayız arkadaşlar. Biz doğru yerde duruyoruz. Ancak bizim üzerimize düşen bu durduğumuz doğru yeri vatandaşlarımıza daha iyi anlatmak, daha sık anlatmak, daha çok anlatmak. Biz hukuk ve adalet hedefimizden şaşmadan yürümeye devam edeceğiz. Ne demişti büyük şairimiz Mehmet Âkif? ‘Cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz. Bu yol ki hak yoludur, dönme binmeyiz, yürürüz.’ Hep beraber yürüyeceğiz inşallah, hep beraber.”

“Şahit misiniz?”

“Buradan hep birlikte tarihe bir not düşmek istiyorum bakın. İleride içinde bulunduğumuz bugünler anlatılırken birileri bu kaydı görsün, izlesin, duysun istiyorum. Çünkü eğer bugünlerin tarihini Sayın Erdoğan'ın kitap yazdırdığı kişilere bırakırsak gelecek nesiller ‘Türkiye o günlerde ne güzelmiş’ diyecekler. ‘Hiç kimsenin hiçbir sıkıntısı yokmuş’ diyecekler. ‘Her şey güllük gülistanlıkmış’ diyecekler. Durmadan kitap yazdırıyor ya. Şimdi ben sizden değerli arkadaşlar bir kez daha bir şahitlik istiyorum. Şahitlik yapın ki ülkenin içinde bulunulduğu bu durum tarih kayıtlarına girsin, dijital kayıtlara girsin, bugünün tarihi yazıldığında insanlar gerçekleri bilsin. Gerçeklerden sadece şu anda bu ülkede yaşayanlar değil yarınların da haberi olsun. 2023 yılı Türkiye'sinde, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduğu Türkiye'de, insanların bir kilo peynir almakta zorlandığı bir dönem yaşıyoruz. Şahit misiniz? 2023 Türkiye'sinde, yerli ve milli kelimeleri dilinden düşünmeyen bir iktidar, böyle bir iktidar iş başındayken, her işin başında yerli milli diyen bir iktidar iş başındayken, vatandaşlarımızın yerli sebze meyveyi taneyle alabildiği bir dönem yaşıyoruz. Şahit misiniz? 2023 yılı Türkiye'sinde, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bir tarihte, üç tarafı denizlerle çevrili bu ülkede insanlar balık yemeye hasret kaldılar. Şahit misiniz?”

“Yardım için sıraya girenleri hatırlamamız gerekiyor”

“2023, üstesinden gelmesi zor bir yıl oldu. Ben de her yurttaşımız gibi 2023 yılındaki olumsuzluklardan nasibimi aldım. Ve bugün yol arkadaşlarını, en sevdiklerini, annesini babasını kaybetmiş bir arkadaşınız, bir dostunuz, ve kardeşiniz olarak buradayım, karşınızdayım… Fakat; insanları enkaz altından o enkaz altında kalanları çıkarmak için çaba gösteren gençleri, kadınları, yaşlıları da hatırlamamız gerekiyor.  Yurdun dört bir yanından, su şişelerini, yiyecekleri, montları, battaniyeleri kolilere yerleştiren; futbolcusundan öğrencisine, oyuncusundan bekçisine, yardım için sıraya girenleri hatırlamamız gerekiyor. Deprem bölgesine akın eden sivil, polis, asker, gönüllüleri, madencilerimizi hatırlamamız gerekiyor. Gecesini gündüzlüğüne katan sağlık çalışanlarımızı, kovulma pahasına işini gücünü bırakıp insanlara erzak taşıyan motokuryeleri, kazanlarını kepçelerini alıp insanlara yemek vermek için yollara düşen aşçılarımızı hatırlamamız gerekiyor. Onları unutmadık değil mi?”

“İnsanlar enkaz altındayken kameraya kin kusanlardan ibaret değiliz”

“Biz zor günde, nasıl toplum olarak birbirimize kenetlendiğimizi işte o 6 Şubat depremlerinde gayet iyi gösterdik.  Sınavda kalan iktidardakiler oldu. Harekete geçemeyen, kilitlenen o ilk 48 saat, ilk 72 saat hiçbir şey yapmadan, sadece olanı izlemek durumunda olan iktidar oldu. Vatandaşlarımız depremin ilk dakikalarından itibaren harekete geçtiler, beklemediler onu bunu. Ve değerli arkadaşlarım; biz, hiçbir duygu barındırmayan çehreleriyle, insanlar enkaz altındayken kameraya kin kusanlardan ibaret değiliz. Bu ülke öyle bir ülke değil, bunu hatırlatmak istiyorum.”

“Yerel seçimler aynı zamanda hükûmete sarı kartı göstermenin çok önemli bir vesilesidir”

“Hükûmetin ilk on ayki icraatından memnun musunuz, değil misiniz? Bunun da bir mesajı olacak yerel seçimler. Dolayısıyla bu yerel seçimler vatandaşlarımıza hükûmeti uyarmak için, arkadaş ben sana kerhen de olsa oy vermiştim, ki elli iki puanın içinde kerhen oy veren çok insan var, ben sana oy vermiştim ama yanlış yoldasın, yanlış yapıyorsun, bu ülke fakirleşmeye devam ediyor, bu ülkede adaletsizlik hukuksuzluk çoğalıyor mesajı vermek için de çok önemli bir fırsattır. Dolayısıyla biz bütün bu yerel seçim çalışmalarımızda ne diyeceğiz, bir biz daha etkin yönetiriz iyi yönetiriz, diyeceğiz, iki temiz yönetiriz diyeceğiz; ama aynı zamanda diyeceğiz ki eğer hükûmeti, iktidarı uyarmak istiyorsanız yerel seçimler aynı zamanda hükûmete sarı kartı göstermenin çok önemli bir vesilesidir diyeceğiz.”

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları