loading
close
SON DAKİKALAR

Almanya sandık başında

Almanya sandık başında
Tarih: 26.09.2021 - 10:44
Kategori: Dünya

Almanya'da halk, genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gitti. Yerel saatle 08.00’de başlayan ve 18.00’de sona erecek olan oy verme işlemi sonucunda 20. Dönem Federal Meclisi ve dolayısıyla yeni hükümet belirlenecek.

Almanya bugün sandık başında. Sandık çıkış sonuçlarının yerel saatle 18,00'da duyurulması bekleniyor. Bu ilk tahminin ardından oyların tamamının sayılmasından sonra geçici sonuçlar açıklanacak. Resmi sonuçların açıklanmasının haftalar alabileceği belirtiliyor.

Oylamaya kaç seçmen katılıyor?
Federal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre 60,4 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimlerde halk 16 eyalette kurulan 85 bin sandıkta oy kullanacak.

Almanya genelinde 299 seçim bölgesinde kurulan 88 bin oy kullanma yerinde 650 bin seçim görevlisi çalışacak.

Seçim nasıl işliyor?
Meclisin 598 milletvekili nisbi temsil sistemi ile belirleniyor. Bu sistemde iki oy kullanacak olan seçmenler ilk oylarını kendi bölgelerindeki milletvekili adayına, ikinci oylarını ise seçtikleri partiye veriyor. Alman seçim sisteminde partinin aldığı oylara göre fazladan milletvekili çıkarmak mümkün olacak.

Kimler oy kullanabiliyor?
18 yaşından büyük her Alman vatandaşı oy kullanma hakkına sahip.

Covid-19 salgını nedeniyle sandık başına giden seçmenlerden maske takmaları ve kendi kalemlerini yanlarında getirmeleri isteniyor.

Ülkede oy kullanmak için yasal bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak seçime katılım oranı genellikle yüksek. Bugüne kadarki en yüksek katılım SPD'nin adayı Willy Brandt'ın başbakan seçildiği 1972 yılında yüzde 91.1, en düşük katılım ise Angela Merkel'in ikinci kez göreve geldiği 2009 seçiminde yüzde 70.8% olarak gerçekleşmişti.

Kaç parti ve kaç aday yarışıyor?
47 partinin yarıştığı seçime 6 bin 211 aday katılıyor.

Başbakan adayları kimler?
Ülkeyi 16 yıldır yöneten Başbakan Angela Merkel’in yeniden aday olmadığı seçimlerde başbakanlık için, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin adayı 60 yaşındaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) 63 yaşındaki Maliye Bakanı Olaf Scholz ve Yeşillerden partinin eş başkanı ve ülkenin en genç babakan adayı 40 yaşındaki Annalena Baerbock yarışıyor.

Laschet oyunu seçim bölgesi Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Aachen kentinde, Scholz ve Baerbock ise Brandenburg eyaletinin Potsdam kentinde kullanacak.

Başbakan Angela Merkel’in ise oyunu daha önce mektupla kullandığı açıklanmıştı.

Hangi adaylar başbakanlık koltuğuna daha yakın?
Bugüne kadar kamuoyu yoklamalarında SPD'nin adayı Olaf Scholz'un rakiplerini geride bırakarak seçimi kazanacağı tahmini yapılıyordu. Ancak seçim kampanyası süresince tarafsız kalmaya gayret eden Merkel'in CDU'nun son mitingine katılarak Armin Laschet'i desteklemesi üzerine dengelerin değişebileceği yorumları yapılıyor. Son yapılan bazı kamuoyu yoklamalarında ise Lachet'in arayı kapattığı hatta yüzde farkıyla öne geçtiği görülüyor.

Alman seçim sisteminin düzenleniş şekli dolayısıyla en az üç partili bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor.

Seçime Türkiye kökenlilerin katılımı nasıl?
Seçimde çeşitli partilerden 100'den fazla Türk kökenli aday bulunuyor.

Yaklaşık 900 bini Türk olmak üzere 7,5 milyon göçmen kökenli seçmen siyasi tercihlerini sandığa yansıtacak.

Bugüne kadar yapılan seçimlerde yüzde 60 oranında sol partileri tercih eden Türkiye kökenli seçmenler Başbakan Angela Mekel'in siyaset sahnesinden çekilme kararının ardından farklı görüşler dile getiriyor.

Ülkedeki genel seçimlerin yanı sıra Berlin'de eyalet seçimleri ve ayrıca kentte yaşanan konut krizine çözüm sunmak amacıyla "konut kamulaştırma referandumu" da yapılıyor.

Kaynak : euronews

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları