loading
close
SON DAKİKALAR

Altın üç buçuk ayın zirvesini gördü

Altın üç buçuk ayın zirvesini gördü
Tarih: 17.02.2014 - 13:40
Kategori: Ekonomi

Altında yılbaşından bu yana devam eden yükseliş sürüyor. Altın fiyatları uluslararası piyasalarda 1329 dolara kadar çıkarak üç buçuk ayın zirvesini gördü.

Geçtiğimiz hafta uluslararası piyasalarda ons başına yüzde 4 yükselerek 1300 doların üstüne çıkan altın yeni haftada da yükselişini devam ettiriyor. Cuma günü ABD'de açıklanan zayıf üretim ve perakende verilerinin ardından Çin'de de yükselen sorunlu kredi oranları altına yönelimi artırdı.

Altın yeni haftada 1327 doları görerek Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve son üç buçuk ayın zirvesini gördü.

Geçtiğimiz seneyi yüzde 28 kayıpla geçiren altın 2014'te ise yüzde 10 değer kazanarak kayıplarını toparlamaya başladı.

Başta ABD olmak üzere küresel piyasalarda azalan risk iştahı altını yeniden güvenli liman niteliğine yaklaştırıyor.

2013'te büyük oranda altın pozisyonlarını kapatan hedge fonları da tekrar altına yönelmeye başladı. Dünyanın büyük hedge fonlarından Paulson&Co dünyanın en büyük altın tabanlı fonu SPDR Gold Trust'taki pozisyonunu güçlendirdi.

Ayrıca Hindistan'da cari açığa önemli bir katkısı olan altın ithalatı konusundaki yasakların da gevşetilmesi beklenirken Hindistan'daki talebin de altın fiyatları yükselttiği belirtiliyor.

GRAM ALTIN YÜKSELİYOR
Uluslararası piyaslardaki bu gelişmelerin ardından yurtiçi altın piyasalarında da yukarı yönlü hareketlilik var. Gram altın yeni haftada spot piyasada 93 liranın üstüne çıkarak 93,085 liradan işlem görüyor. Spot gram altın en son doların 2.39 TL ile rekor kırdığında 96 lirayı görmüştü.
HEDEF 1350 DOLAR
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan ABD çekirdek enflasyon ve reel faizlerdeki gelişmelere paralel olarak altının yükseliyor olabileceğini belirtirken hedefin 1350 dolar olduğunu belirtti. Manukyan "bu seviye de aşılırsa yeni bir boğa hareketinin başladığından büyük ölçüde emin olabiliriz." diye konuştu. 
Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları