loading
close
SON DAKİKALAR

Altının parıltısı gitti

Altının parıltısı gitti
Tarih: 09.04.2013 - 13:07
Kategori: Ekonomi

Altın fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 6’ya yakın değer kaybetti.

Son yılların ‘güvenli liman’ı altının onsu 1.575 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Ünlü yatırımcı George Soros, ‘Altının güvenli liman özelliği yok oldu” dedi. Geçen yıl yüzde 7 prim yapan altının onsu, yılbaşından bu yana yüzde 6’ya yakın değer kaybetmiş durumda.

5 Eylül 2011’de 1.922 dolarla tarihi seviyesini gören altının onsunun tekrar zirveye ulaşıp ulaşmayacağı merak ediliyor. Global ekonomilere son dönemde güven duyulması altın fiyatlarının yönünü aşağı çevirmiş durumda.
Öte yandan, fiziksel talep de zayıf. Yatırımcılar, hisse ve dolara yöneliyor. Bu nedenle altın fiyatları da değer kaybediyor.

1.620-1.630 dolar seviyesi

Uzmanlara göre, global ekonomilerde sorunların daha da derinleşmesi, ülkeler arasında çatışmaların yaşanması gibi gelişmeler altın fiyatlarını yukarı taşır.
Altın fiyatlarının yükseliş yönünde işlem görebilmesi için 1.620-1.630 dolar seviyesi önemli. Uzmanlar, onsun 1.620 doları aşmadıkça düşmeye devam edeceği uyarısında bulunuyor.

‘AB ve Kuzey Kore ile tekrar yükselebilir’

Tufan Cömert / Garanti Yatırım Stratejist


“Son dönemde global ekonomilere duyulan güven artmış durumda. Bu da altına güvenli liman olarak bakan yatırımcıların azalmasına yol açtı. Başta Hindistan ve Çin olmak üzere gelişen ülkelerde, çeşitli kaygılar sebebiyle altına olan talebin düşmüş olması da fiziksel talebin zayıf seyretmesine yol açıyor.
Bir süre daha bu algılamanın süreceğini düşünüyorum, yani altın fiyatlarında anlamlı bir yükseliş göremeyeceğiz. Ancak global likidite genişlemesinin sürüyor olması ve Avrupa ekonomisi-Kuzey Kore gibi bazı risk faktörlerinin de etkisiyle, bir süre sonra altın fiyatlarının yeniden yukarı yönlü bir seyir izlemesine yol açacaktır.
Yine de global ekonomide çok ciddi bir sarsıntı olmadıkça altının bu yıl içinde ciddi bir yükseliş sergilemesi güç.”

‘Altın yen bazında zirve yapmak üzere’

Şant Manukyan / İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü


“1.620 doları aşamadığı sürece altının yönü aşağı olmayı sürdürür. ABD reel faizleri ve altın fiyatlarını üst-üste koyduğunuzda doğrudan bir ilişki görülebilir. Reel faizlerin artması alternatif getirinin artması anlamına geldiğinden altın fiyatlarını baskı altında tutuyor. Dolar bazında değil de Japon yeni bazında baktığınızda ise altın yeni bir zirve yapmak üzere.
Reel faizlerin düşmesi, yatırımcıların mevduatlarına yönelik korkularının artması, bir kur savaşı neticesinde MB’lerin sorumsuz davranışlar veya etkisi sınırlı olmayacak bir silahlı çatışma altın fiyatlarını yükseltir.
Savaş sırasında cebinizde taşıdığınız altın hariç altın sabit bir ‘güvenli liman’ değildir. Likidite krizleride, deflasyonda, enflasyon her zaman aynı tepkiyi vermez. Altın kısa vadede zorlanacak ancak uzun vadede G. Kıbrıs’ta yaşananların global ölçekte yaşanması ihtimaline karşı yeni bir yukarı hareket yapacaktır.”

‘KRİTİK DESTEK SEVİYELERİNİ TEST EDİYOR’

Burak Demirpehlivan / Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Uzmanı


“Şubat ayının olumlu istihdam verileri ile FED’in varlık alımını sonlandıracağı bir takvim açıklama ihtimali, altın fonlarının elinde bulundurduğu stoklarda 15.4 tonluk geri çekilme ile dikkat çekici boyutta yansıma buldu.
ABD’de son açıklanan tarım dışı istihdam beklentilerin altında kaldı, piyasanın; FED’in varlık alım programının sona erdirilebileceği beklentisini, bir süre daha ötelemiş oldu. Buna ek olarak ABD?10 yıllıkları da yüzde 1.75’e geriledi. Bu gelişmelerin altına destek oluşturması beklense de genel anlamda dolara karşı talebin sürüyor olması yükselişin hemen olamayacağını söylemekte.
Kritik destek seviyelerini test eden altın için 1.550 üzerinde tutunamayacak bir seyir satış baskısını artıracak.
Desteğin çalışması durumunda ise yükselişten bahsedebilmek adına ilk olarak ABD 10 yıllık faizlerindeki gerilemenin sürmesi ve 1.630 seviyesi üzerinde bir performans gerekiyor.”

Soros: Altın artık güvenli liman değil

Ünlü yatırımcı George Soros, euro krizi sırasında altının güvenli liman olma özelliğinin “yok olduğunu” savundu. Hong Kong’daki ‘South China Morning Post’ gazetesine bir röportaj veren Soros, “Altının en güvenli liman olması gerekirdi. Ancak geçtiğimiz sene euro para birimi çökmeye yaklaşınca altın da düştü, çünkü insanlar bir şey satmaları gerektiğinde altın sattılar. Böylece altın da bütün diğer yatırım araçlarıyla birlikte değer kaybetti” dedi.
Soros, “Altının güvenli liman özelliği yok oldu. Altının güvenilir olmadığı kanıtlandı. Bu hayal kırıklığı nedeniyle de insanlar ellerindeki altın yatırımlarını azaltıyorlar” diye konuştu.
Her şeye rağmen merkez bankalarının altın almaya devam edeceğini belirten George Soros şöyle devam etti:
“Bu yüzden de altının düşmesini beklemiyorum. Bir kriz beklentisi olduğu anda altın fiyatlarında sıçramalar gerçekleşiyor. Altın bu nedenle günlük işlemlerde dalgalanma görebilir. Uzun dönem içinse geçerli bir trend yok.”

Kriz için bağış topluyor

Açık Toplum Enstitüsü Kurucusu da olan George Soros, 2008 yılından bu yana devam eden ekonomik krizin gidişatının kendisini endişelendirdiğini belirterek, Avrupa’da kendisinin öncülüğünü yaptığı bir dayanışma kampanyası başlattı.

Soros’un başlattığı kampanyada Avrupa’da krizinden etkilenen ülkelerde bazı yardım merkezleri kurulacak. Açık Toplum Enstitüsü’nün kurduğu ‘solidaritynow.org’ sitesinden toplanan bağışlar krizden zarar görmüş, ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.

Kampanyanın ilk hedefi ise Avrupa’da krizden ağır darbeyi almış olan Yunanistan’da halka yerel sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla ulaşarak, hem Soros’un kurucusu olduğu Açık Toplum Enstitüsü’nün yardımlarını, hem de toplanan bağışları iletmek. Kampanyada, ”Kimse kaybeden olmamalı. Ekonomik çöküşün dalgaları hepimizi içerisine çekebilir. Yapılar çökerse, sistem başarısız olursa, ayakta kalan insanlar olmalı” ifadelerine yer veriliyor.

Ayfer Yıldız / Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları