loading
close
SON DAKİKALAR

Alzheimer ve şizofrenide çığır açan gelişme

Alzheimer ve şizofrenide çığır açan gelişme
Tarih: 12.02.2012 - 18:25
Kategori: Sağlık, Yaşam

Alzheimer ve şizofreni tedavisinde çığır açan gelişme...

ABD’nin Los Angeles kentindeki Güney California Üniversitesi (USC)’den bilim insanları, ilk kez beyindeki bir nöroreseptör (sinir alıcısı)’nın detaylı haritasını çıkardı. Bu sayede, Alzheimer ve şizofreni gibi hastalıkların tedavisi sırasındaki bilinen ilaç kullanımının tamamıyla değişebileceği öngörülüyor. 

Araştırmayı yürüten ekip, dünyada ilk kez Alpha 7 reseptörünün yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını elde etti. Alpha 7, beyinde özellikle öğrenme ve hafıza ile ilgili bölümlerde, nöronlar arası sinyalleri nakletmekle görevli molekül olarak biliniyor. Fotoğrafları kullanan doktorlar, deneme-yanılma yöntemi yerine, reseptörlerle etkileşimli farmasötikal (ilaçla ilgili) verileri dizayn ederken daha donanımlı olacaklar. Doğru ilaçla, Alzheimer ve şizofreni gibi hastalıkların tedavilerinde daha kesin sonuçlar elde edilecek. 

USC’den biyolojik bilimler ve kimya profesörü Lin Chen, “Bu çalışmaya özellikle ilaç şirketleri çok ilgi gösterecek. Zira ürettikleri ilaçların neden ya da nasıl işe yaradığını bilemiyorlardı” dedi. Bilim insanları, bir Alpha 7 reseptörünün haritasının çıkarılmasının, yaklaşık 30 yıllık araştırma birikimi ile yapılabildiğini belirtiyor. 

Elde edilen sonuçlar, bu reseptörlerin nasıl nöronal sinyalleri aldığı ve naklettiği sorusunun cevabını onlarca yıldır araştıran sinir bilimi uzmanlarına da yol gösterecek. Araştırma, aylık bilim dergisi Nature Neuroscience’ta yayınlanacak. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları