loading
close
SON DAKİKALAR

'Ana dilde savunma düzenlenecek'

'Ana dilde savunma düzenlenecek'
Tarih: 06.11.2012 - 12:59
Kategori: Siyaset

Açlık grevlerinin bitirilmesi çağrısında bulunan Arınç, önümüzdeki günlerde Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki 202. maddeye ekleme yapılacağını söyledi...

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, anadilde savunma konusunda gerekli çalışmanın yapılması için ilgili bakana talimat verdiğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun dünkü beş saatlik toplantısının ardından basın açıklaması yapan Arınç, açlık grevinde olanların 55. günde olduğunu hatırlattı.

Açlık grevi yapanların üç talebi olduğunu ve bunların kendi konumlarıyla ilgili olmadığını dile getiren Arınç, bu üç konu düşünüldüğünde "hiçbir mantıksal, hukuksal ve vicdani dayanağı olmadığını" vurguladı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tecritte olmadığını da söyledi.

Bir dönem istemediği için ama şimdi ne zaman isterse yakınlarıyla görüşebileceğine dikkat çeken Arınç şöyle devam etti:

"Avukatlarıyla iki sebepten görüşme kesildi. Birincisi, avukatların bazı suçlardan dolayı tutuklu olması. İkincisi, kendi sözlerinin dışarıya yanlış aksettirildiği için avukatlarıyla Öcalan'ın görüşmeme talebidir. Öcalan, isterse avukatlarıyla görüşme sağlanabilir."

"Kılınıza zarar gelmesini istemiyoruz"

Kongrede ana dilde savunma yasağının kaldırılacağının ifade edildiğini hatırlatan Arınç, Adalet Bakanlığı'nın yaptığı çalışmanın Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünü açıkladı.

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda (CMK) 202. maddeye* bir fıkra ekleneceğini anlatan Arınç, iki seçenekli bir teklif hazırlandığını ve bir an önce yasalaşması için Başbakan'ın talimat verdiğini söyledi.

Arınç, önümüzdeki günlerde 202. maddeye ekleme yapılarak, ana dilde savunmanın düzenleneceğini vurguladı.

"Grevi sürdürme niyetinde olan o yurttaşlarıma seslenmek istiyorum. Lütfen söylediğiniz konuları bütün Türkiye biliyor. Bunu yerine getirecek olan hükümet ve parlamentodur. Bizi ve ailenizi, milletvekillerini üzmemenizi bekliyoruz. Kılınıza zarar gelmesini istemiyoruz."

"Kendisi kabul ederse görüşebilir"

Öcalan'ın, neden avukatlarla görüşmediğine yönelik bir soruya ise Arınç, Anayasa'daki kanun maddesini hatırlatarak, ceza kesinleşmemişse avukatlarıyla görüşebileceğini söyledi.

Cezası kesinleşmesi halinde hükümlünün avukatlarıyla görüşemeyeceğini belirten Arınç, ancak başka konulara ilişkin Adalet Bakanlığı'nın izniyle avukatla görüşebileceğini ifade etti. Öcalan'ın daha önce bazı davaları bulunduğunu hatırlatan Arınç, kendisi kabul etmesi halinde görüşebileceğini söyledi.

BDP'nin açlık grevinin sonlandırılması için bir çağrı yapmasını bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine de "Onlar kimlerle görüşüleceğini, kimlerin açlık grevi yapanlar üzerinde etkili olabileceğini daha iyi bilirler. Onlardan rica edin, ailelerinden rica edin, açlık grevlerini sona erdirsinler. Eğer böyle hayırlı bir iş yaparlarsa biz BDP'li arkadaşlara teşekkür ederiz." karşılığını verdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları