loading
close
SON DAKİKALAR

Anafartalar Zaferi'nin 105. yıl dönümü

Anafartalar Zaferi'nin 105. yıl dönümü
Tarih: 10.08.2020 - 07:00
Kategori: Gündem

Bugün Çanakkale Boğazı’nı geçemeyeceklerini anlayınca Gelibolu Yarımadası’na karadan çıkarma yaparak Boğaz’a ulaşmayı deneyen İtilaf Devletleri’nin umutlarının yok edildiği 10 Ağustos Anafartalar Zaferi'nin 105. yıl dönümü.

Çanakkale Boğazı’nı geçemeyeceklerini anlayıp Gelibolu Yarımadası’na karadan çıkarma yapan ve buradan da boğaza ulaşmak isteyen İtilaf Devletleri’nin tüm umutlarının yok edildiği Anafartalar Zaferi 105. yılında.

Çanakkale Savaşları'nda müttefik birlikleri hem Seddülbahir hem de Arıburnu'nda başarılı olamayınca, Çanakkale Boğazı'nı geriden sarkarak ele geçirmek amacıyla harekete geçti. Bu arada General Hamilton, Türk ordusunun gerilerine sarkmak ve çember içine alıp yok etmek için Büyük ve Küçük Kemikli burunları arasında yer alan Suvla sahillerine çıkıp, Anafartalar'da üçüncü bir cephe açmaya karar verdi.

Hedef Conkbayırı ve Kocaçimentepe'yi ele geçirerek, buradan ilerleyip Çanakkale Boğazı'na inerek hakim olmaktı. Bu amaçla 9. İngiliz Kolordusu, 6-7 Ağustos 1915 gecesi karanlıktan yararlanarak bölgeye çıkarıldı. Kurmay Albay Mustafa Kemal ise 8 Ağustos 1915 günü saat 21.45'de Anafartalar Grup Komutanlığı'na atandı. Albay Mustafa Kemal, 9 Ağustos sabahı 12. Tümen'e 9. İngiliz Kolordusu'na, 7. Tümen'e de Anzak Kolordusu'na saldırma emri verdi.
Mustafa Kemal'in emriyle başlatılan süngü hücumunda, düşman siperlerinde bastırıldı ve ağır kayıplar verdirilerek geri püskürtüldü. Sonuçta Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal, 9-10 Ağustos 1915 yılında Anafartalar'da zafer kazandı.

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları