loading
close
SON DAKİKALAR

Anayasa Mahkemesi bireyselleri görüşecek

Anayasa Mahkemesi bireyselleri görüşecek
Tarih: 20.11.2012 - 18:11
Kategori: Sağlık, Yaşam

Anayasa Mahkemesi, kendisine yapılan bireysel başvuruları önümüzdeki hafta görüşmeye başlıyor...

Mahkeme 150 dosyanın başvuru kriterlerine uygun olduğuna karar verdi. KCK ve Balyoz davalarının sanıkları da tutukluluk kararlarına yapılan itiraz kararlarını da bireysel başvuru yöntemiyle mahkemenin gündemine taşıdı. Ancak bu sanıkların başvurularında eksiklik olduğu tespit edildi. Eksikliklerin giderilmesinden sonra Yüksek Mahkeme tutukluluğa itiraz kararlarına ilişkin, herkesçe mera edilen kararını beklemeye başlayacak. Verilecek karar içtihat niteliğinde olacak.


Türkiye’de devletin bireylere karşı işlediği suçlara itirazı düzenleyen bireysel başvurular, Anayasa Mahkemesi tarafından 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren alınmaya başlanmıştı. Anayasa Mahkemesi başvurular içinde yaptığı incelemede 150 dosyanın şekil itibariyle başvuru şartı taşıdığını tespit etti.


Esas inceleme yapılacak

Edinilen bilgilere göre, ilk başvuruların kabul edilebilirliği konusunda aynı zamanda ilk içtihatları, ana ilkeleri de oluşturmuş olacak. Kabul edilebilir olanlar daha sonra esas yönünden incelemeye tabi tutulacak. Hakkında ret kararı verilenler ise esas incelemesine tabi tutulamayacak. Mahkemenin verdiği ret kararına itiraz edilme imkânı bulunmuyor.


Mevzuata göre, bireysel başvuruların kabul edilebilirlik incelemesi ikişer üyeden oluşan komisyonlar tarafından yapılıyor. Usul incelemesi için ise gerekli şartların yerine getirilmesi gerekiyor.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları