loading
close
SON DAKİKALAR

Anayasa Mahkemesi rahatlattı Roubini ve Soros moral bozdu

Anayasa Mahkemesi rahatlattı Roubini ve Soros moral bozdu
Tarih: 11.02.2012 - 23:41
Kategori: Ekonomi

Alman Anayasa Mahkemesi’nin zordaki Euro Bölgesi ülkeleri için hazırlanan kurtarma paketlerinin hukuka uygun olduğuna hükmetmesi piyasaları rahatlattı.

Almanya Anayasa Mahkemesi, yakasını krizden bir türlü kurtaramayan Euro Bölgesi’nin günlerdir diken üstünde beklediği kararını açıklayarak zorda olan ülkeler için devreye sokulan kurtarma paketlerinin Alman yasalarına aykırı olmadığına hükmetti.
Kararın ardından piyasalar rahat bir nefes alırken Avrupa borsalarında yükseliş yüzde 3 - 4’ler arasını buldu.
Mahkemenin kararı özellikle Yunanistan konusunda alınan son kararların gecikmeksizin devreye sokulmasını isteyen Avrupa Birliği Komisyonu tarafından memnuniyetle karşılandı. Alman Anayasa Mahkemesi, kararının olası yeni yardımlar için “açık çek” olarak yorumlanmaması gerektiğinin altını ısrarla çizerken parlamenterlere bu paketler için daha fazla yetki verilmesi, özellikle acil durumlar söz konusu olduğunda süreci “karmaşıklaştırma ve frenleme” potansiyeli taşıyor.

‘Euro tahvile geçit yok’
Kararı değerlendiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, hükümetinin krizle ilgili politikalarının doğruluğunun teyit edildiğini belirtirken Berlin’in son dönemde yeniden gündeme gelen “Euro tahvil” gibi çözümlere geçit vermeyeceğini bir kez daha net şekilde ortaya koydu. “On yılların birikimiyle çıkan krizin bir günde Euro tahvil ya da borç yapılandırması gibi önlemlerle çözülemeyeceğini” söyleyen Merkel, “Kökten bir yeniden düşünme sürecine girmeliyiz. Mevcut sorun bir anda çözülemez. Uzun, zor ama Avrupa’nın geleceği için doğru bir yol olacak” dedi.


 

‘Kaosun önüne geçildi' yorumu

Alman yargısının kurtarma paketleri lehine karar vermesi Euro Bölgesi’nin toptan bir kaos ortamına sürüklenmesini engellerken gözler İtalyan Senatosu’nun kemer sıkma önlemleri konusunda yapacağı oylamaya ve Yunanistan’ın söz verdiği adımları kısa sürede atıp atmayacağına çevrildi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB’nin birlikte devreye soktuğu yardımın amacının zaman kazanmak olduğunu belirten Avrupa Mali İstikrar Mekanizması (EFSF) Başkanı Klaus Regling’in, “Bu hedef Portekiz ve İrlanda için işliyor ancak şu aşamada Yunanistan için işlemiyor” yönündeki ifadeleri, gerekli önlemlerin alınmaması halinde Atina için alarm zillerinin yeniden çalabileceğinin göstergesi olarak algılanıyor.

 


Roubini: Kriz geliyor, Kusursuz fırtına 2013’ten önce kopabilir

2008 krizini bildiği için adı ‘kriz kâhini’ne çıkan ünlü ABD’li ekonomist Nouriel Roubini, küresel yavaşlamanın yeni bir krizi de beraberinde getireceğini söyledi. ‘Kehanet’lerini sürdüren Roubini, küresel ekonomideki yavaşlamanın yeni bir finans krizine yol açabileceğini savundu. Birkaç ay öncesine kadar büyük bir krizi temsil eden ‘kusursuz fırtına’nın 2013’te olacağını söyleyen Roubini, son açıklamasında ise ikinci dibin daha erken geleceğini ve ‘kusursuz fırtına’nın daha erken kopabileceğini kaydetti.
Gelişmiş ülkelerin durgunluğa girme ihtimalinin yüzde 60’lara çıktığını dile getiren Roubini, tüm ekonomiler için büyümeye çabalamanın şart olduğunu anlattı. Roubini, ekonomiyi düze çıkarmak için kısa vadede muazzam teşvikler gerektiğini yoksa dünyanın yeni bir Büyük Buhran daha yaşabileceğini belirtti.

 


Soros: Avrupa’daki borç krizi Lehman’dan kötü hale gelebilir

ABD’li ünlü yatırımcı George Soros, “Avrupa’nın borç krizinin ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers’in çöküşünün yol açtığı finansal krizden daha kötü olabileceği” uyarısında bulundu.
New York Times gazetesinde yayımlanan haber analizde, Avrupa’nın borç krizini kontrol altına alma mücadelesi verdiği, en büyük korkunun Avrupa’nın büyük bankalarından birinin iflas ederek, Lehman Brothers’ın Eylül 2008’de çöküşünün fitilini ateşlediği finansal krize benzer bir krize yol açması olduğu vurgulandı. Benzer bir uyarıyı yapan Soros, Avrupa’nın içinde bulunduğu kamu borcu krizinin Lehman’ın yol açtığı global finansal krizden daha kötüsünü ateşleme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Avrupa’da Lehman Brothers’ın batışına benzer bir bankacılık krizinin üstesinden gelecek bir otoritenin yokluğuna işaret eden Soros, “Bu nedenle, Avrupa’nın en büyük bankalarından birinin iflası halinde ortaya çıkacak kriz, Lehman’ın yol açtığından çok daha kötü olur” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları