loading
close
SON DAKİKALAR

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç: Ankara’da günde 8 bin kişinin koronavirüs testi pozitif çıkıyor, yoğun bakım servislerinde doluluk oranı yüzde 80

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç: Ankara’da günde 8 bin kişinin koronavirüs testi pozitif çıkıyor, yoğun bakım servislerinde doluluk oranı yüzde 80
Tarih: 09.04.2021 - 11:43
Kategori: Sağlık, Yaşam

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, Ankara’da normalleşme öncesine göre koronavirüs polikliniklerine başvuran kişi sayısının 10 kat arttığını belirtti.

Ali Karakoç, koronavirüs salgınında Ankara’da durumun giderek kötüleştiğini belirtti. Ankara’da normalleşmeden öncesine göre koronavirüs polikliniklerine başvuran kişi sayısının 10 kat arttığını aktaran Karakoç, yoğun bakım servislerinin yüzde 80’inin dolduğunu söyledi. Karakoç, “Sağlık Bakanlığı turkuaz tabloda her gün durumun vahametinin ne olduğuna dair tabloyu paylaşıyor. Ankara’da normalleşme öncesine göre koronavirüs nedeniyle polikliniklere başvuru 10 kat arttı. Filyasyon ekibinin bize verdikleri, günlük 7-8 bin vaka geliyor bize. Ankara çok sıkıntılı bir durumda. Her gün yeni bir yataklı servis açılıyor. Yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 70’i koronavirüs hastası, kalan yüzde 30 ise normal hastalar. Başkentte yoğun bakım servislerinin geneline baktığımız zaman doluluk oranı yüzde 80’i bulmuş durumda. Yataklı tedavi kurumlarında her gün yeni servisler açılıyor. Polikliniklere inanılmaz derecede başvurular var” dedi.

“İngiltere varyantı daha hızlı yayılırken Güney Afrika varyantı ise daha ölümcül”

Medyascope'tan Özgür Özdemir'in haberine göre; Yurtdışından gelen herkesin 14 gün karantinaya alınması gerektiğini vurgulayan Karakoç, Türkiye’de görülen mutant virüslerle ilgili çarpıcı bir bilgi paylaştı:

“Yurtdışından ülkemize giren herkesin mutlaka 14 gün karantinaya alınması gerekiyor. Ülkemizde şu an en sık görülen mutasyonlu virüsler İngiltere ve Güney Afrika virüsleri. Servislere yatırdığımız hastalarda görülen virüslerin yüzde 70’i İngiltere, yüzde 25’i ise Güney Afrika mutasyonlu virüsler. Burada İngiltere varyantlı virüs daha hızlı yayılırken, Güney Afrika varyantlı virüs ise daha ölümcül.”

“Sağlık Bakanlığı salgınla mücadeleyi toplum bağışıklığına bıraktı”

Sağlık Bakanlığı’nı eleştiren Karakoç, bakanlığın temaslı taramayı tamamen bıraktığını söyledi. Ankara Tabip Odası Başkanı’na göre Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınında artık “toplum bağışıklığı” yöntemine geçmiş durumda:

“Bakanlık artık temaslı taramasını tamamen bırakmış durumda. Eskiden koronavirüs hastaları ile temas halinde olanlar karantinaya alınırdı fakat bu durum tamamen bırakılmış durumda. Filyasyon dediğimiz şey sadece hastaları eve götürüp ilaç veren bir şeye dönüştü.  Sağlık Bakanlığı salgın ile mücadeleyi tamamen toplumsal bağışıklığa bıraktı. Toplum salgında kendi haline bırakıldı.”

“Koronavirüs hastalarına ve normal hastalara aynı anda bakılıyor”

Ankara’daki hastanelerin durumuna dair bilgiler paylaşan Karakoç, normal hastalar ile koronavirüs hastalarının aynı yerlerde tedavi gördüğünü belirtti. Karakoç, “Geçen dönemde hastaneler pandemi ve diğer hastaneler olarak ayrılıyordu. Bugün vaka sayıları bu kadar artmış ve yoğunluk bu kadar fazlayken aynı anda hem normal hastalara hem de koronavirüs hastalarına bakıyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü bu konuda yeni bir düzenlemeye gitmeyecek. Bu nedenle hem koronavirüs hastaları hem de normal hasta aynı anda bakılmaya devam edilecek. Bütün tedbirlerin yönetsel düzeyde alınması gerekiyor. Bakanlık bir hastane açıp ‘Buradan normal hizmet alabilirsiniz’ diyor ancak aynı hastanenin yan tarafında koronavirüs hastalarına bakıldığını söylemiyor. Biz hastaları bu konuda uyarıyoruz” diye konuştu.

“Muhalefet partileri de bu konuda yetersiz”

Muhalefet partilerini de eleştiren Karakoç, koronavirüs salgınıyla mücadelede muhalefetin yetersiz kaldığı görüşünde: “Biz sağlık meslek örgütleri olarak her gün salgın süreciyle ilgili açıklamalar yapıyoruz. Ancak partiler de bu konuya duyarsız olmaya başladı. Ana muhalefet partileri de salgınla ilgili artık tepki vermiyor. Bu tepkisizlik hali ne yazık ki topluma kabul ettirildi.”

“Toplumsal cinayet işleniyor”

Koronavirüs salgınında artan ölümleri hatırlatan Karakoç, bu ölümlerden Sağlık Bakanlığı’nı sorumlu tuttu: “Bu önlenebilir ölümler engellenebilir. Önlenebilir ölümleri engellemiyorsanız siz toplumsal cinayet işliyorsunuz demektir ve Sağlık Bakanlığı bu işin sorumlusudur. Bakanlık suçu bireylere atıyor ve yük sağlık çalışanlarına kalıyor.”

“AVM’ler derhal kapatılmalı”

Salgının tekrar kontrol altına alınabilmesi için birtakım önerilerde bulunan Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, öncelikli olarak alışveriş merkezlerinin (AVM) derhal kapatılması gerektiğini söyledi. Karakoç salgınla mücadele için önerilerini şöyle sıraladı:

“Kalabalıkları ve kümelenmeyi azaltmak için AVM’lerin derhal kapatılması gerekiyor. Zorunlu olmayan çalışma alanlarının kapatılması gerekiyor. Bize başvuran hastaların yüzde 78’i üretim alanlarından çalışan işçi ve emekçiler. Buralarda vardiya azaltılabilir. Daha az insan çalışabilir ve böylelikle toplu taşıma da rahatlar. Toplu taşıma noktasında yerel yönetimler de bir şey yapmıyor. Maalesef salgın süreci kendi haline bırakılmış durumda.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları