loading
close
SON DAKİKALAR

Ankara yürüyüşleri engellenen Somalı madenciler: Artık korkmuyoruz!

Ankara yürüyüşleri engellenen Somalı madenciler: Artık korkmuyoruz!
Tarih: 19.10.2020 - 17:23
Kategori: Sendika

Ankara yürüyüşleri engellenen Uyar Madencilik işçileri Soma Kaymakamlığı önünde eylem yaptı

Soma’da basın açıklaması yapan madenciler, “Görüyoruz ki devletin gücü ancak hakkını arayan işçilere yetiyor. Patron Azim Uyar ise el üstünde tutulup korunup kollanıyor. Yetmezmiş gibi iki yeni maden sahası ruhsatı veriliyor. Bugün hakkımız olanı talep etmek için yürümek istediğimizde ise bize reva görülen yasak, polis barikatı, gözaltı, biber gazı. Artık korkmuyoruz. Yıllarca yerin yedi kat altında işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarının uygulanmadığı ocaklarda çalıştık. İş kazalarında gözlerimizi, kolumuzu, bacağımızı kaybettik. İş cinayetlerinde yanı başımızda arkadaşlarımızı yitirdik. Yıllardır açlıkla mücadele ediyoruz. Artık korkmuyoruz. Artık patronları korumayı bırakın, madencinin hakkını verin. Taleplerimiz kabul edilene kadar evimize dönmeyeceğiz. Direne direne kazanacağız” dedi.

Ermenek’te ise madenciler sabah erken saatlerde polis ablukası altında Güneyyurt Meydanı’nda toplandı. İşçilerden oluşan bir heyet kaymakamla bir görüşme yaptı. Karaman milletvekillerinin Enerji Bakanlığıyla bir görüşme yapacağını belirten kaymakam, görüşmenin ne zaman yapılıp sonuçlanacağına ilişkin ise bilgi vermedi. Tazminatlarının ödenip ödenmeyeceğine ilişkin bir kanaat oluşmadığını belirten madenciler, “Hakkımızı alana kadar burada bekleyeceğiz” dedi.

Öte yandan TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş ve Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık Manisa Salihli’de direnişlerini sürdüren madencilere dayanışma ziyaretinde bulundu. Burada konuşan Erkan Baş, “Bu devlet sermayenin devleti, kolluk kuvvetlerini işçilerin üzerine salmış. O patrondan yanaysa biz de işçiden yanayız. Biz burada dinlediklerimizi Ankara’ya taşımak, orada konuşmak için geldik. Ve bir konuşma metni verirseniz onu gidip okuruz. İki yıldır o Mecliste işçi lehine bir kanun çıkmadı. Patron lehine binlerce kanun çıktı. Bir kanun çıktı ama onu da Meclis çıkarmadı, siz çıkardınız. Bu kanunu Soma Meydanı’nda oturan işçiler yazdı” dedi.

Ahmet Şık da “Bugün kadınlar öldürülmemek için sokakta, ülkenin çeşitli yerinde doğanın talan edilmemesi için direnenler var. Halkın iradesiyle seçilmiş belediye başkanları tutuklanıyor, belediyeler gasbediliyor. Van’da helikopterden atılan kişilerin anlattıklarını duyduk. Öğrenciler parasız bilimsel eğitim hakkına erişmek için mücadele ediyor. Sizler gibi hak elde etmek için mücadele eden işçiler var. Bizim öyle mi Erdoğan diye sormamız lazım. Biz kendimize hayatımızı sürdürebilir kılacak istihdam olanakları da yaratan bir toplum düzeni yaratmak, iş güvencesiyle çalışmak ve yaşamak istiyoruz” diye konuştu. 

Kaynak : Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları