loading
close
SON DAKİKALAR

Ankara'da Cumhuriyet Savaşı

Ankara'da Cumhuriyet Savaşı
Tarih: 29.10.2012 - 23:01
Kategori: Gündem

Ankara'da ''Cumhuriyet Bayramı'' kutlamaları olaylı geçti...

Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Ulus Meydanı'ndan Anıtkabir'e yürümek isteyen gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, askeriyeye ait gazinoya girdi.

Birinci Meclis önündeki kutlama için toplanan kalabalık, Ulus Meydanı'ndan Anıtkabir'e yürümek istedi. Barikatı aşmak isteyen kalabalığa polis, tazyikli su, biber gazı ve gaz bombasıyla müdahale etti.

Bu sırada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP'liler, askeriyeye ait gazinoya girdi. Müdahalenin ardından gazinodan çıkan Kılıçdaroğlu, parti genel merkezine gideceği belirtildi.

Cumhuriyet Bulvarı'nda kurulan polis barikatının kaldırılması üzerine de kutlamaya katılanlar, Anıtkabir'e doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe başladı.

Polisin müdahalesi sırasında, civardaki bazı dükkanların camları kırıldı. Tazyikli su nedeniyle düşerek yaralanan ve biber gazından etkilenen bazı vatandaşlara sağlık ekiplerince müdahale edildi.

Cumhuriyet Bulvarı'ndan yola çıkan kalabalık bir grup, Ankara Garı, Tandoğan Meydanı güzergahından Anıtkabir'e ulaştı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grup, Anıtkabir'e Aslanlı Yol'dan yürüyerek Anıtkabir avlusunda toplandı.

Birinci Meclis önünde toplananların bir kısmı ise Ulus'tan Necatibey Caddesi üzerinden slogan atarak ve marş söyleyerek Anıtkabir'e yürüdü.

Müdahalenin ardından polis, barikatları kaldırarak kalabalığın Anıtkabir'e yürümesine izin verdi. Bunun üzerine kutlama için toplanan kalabalık, polis müdahalesinin ardından, farklı güzergahları kullanarak ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle marşlar söyleyip sloganlar atarak Anıtkabir'e yürüdü. Bu sırada bazı milletvekilleri ve vatandaşlar da Birinci Meclis'i gezdi. Barikatın kaldırılmasının ardından bazı vatandaşlar, panzerlerin üzerine çıkarak Türk bayrağı ve Atatürk posterleri astı.

Anıtkabir'e ulaşan ve Atatürk'ün mozolesini ziyaret eden kalabalık daha sonra avluda toplandı. Anıtkabir'deki nöbet değişimi sırasında askerleri uzun süre alkışlayan vatandaşlar, "En büyük asker bizim asker" sloganı attı. İstiklal Marşı ile çeşitli marşlar söyleyen ve sloganlar atan kalabalık, daha sonra Anıtkabir'den ayrıldı.

Kutlamalara, Ankara Barosu'na bağlı bazı avukatların etkinliğe cübbeleriyle katıldı. Kurtuluş Savaşı'nı temsilen dönemin askeri kıyafetleriyle gelen bir grubun alana kağnı getirdiği görüldü. Etkinliğe katılan bir grup da alana temsili demir parmaklık getirdi. Kutlamalara, Wolksvagen Kulübü üyeleriyle motosikletli bir grup da destek verdi.

Kılıçdaroğlu'ndan ilk açıklama


Bu arada Kılıçdaroğlu Ulus Meydanı'nda yaşanan olayların ardından ilk kez konuştu. İstanbul'a hareketinden önce gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"O insanların ellerinde sadece Türk bayrağı vardı. Devletin polisi vardı biber gazı vardı yahu savaşa mı gidiyorsunuz. Cumhuriyet Bayramını kutlamak kadar doğal ne olabilir. Dedelerimiz kanla gözyaşıyla bu Cumhuriyeti kurdu. Amasya Tamimi’ni acaba okuyor mu bu hükümet üyeleri. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir hükümet bunun anlamını biliyor mu acaba. Cumhuriyet hükümeti cumhura önem veren hükümettir. Taşkınlık mı yaptılar, kapı cam çerçeve mi indirdiler hayır. Demiyor muydu Başbakan “bu bayramlar halktan kopuk. Stadyumlarda bayram kutlamayacağız” gelinen noktada AKP’nin stadyumda bayram kutladığını görüyoruz. Bayram kutlaması için izin alınmaz. Buradan eline bayrağını alıp kutlamasını yapan bütün yurttaşlarıma teşekkür ediyorum."

29 Ekim için "yasak" kararı ve sonrasındaki gelişmeler

Başbakan Erdoğan 29 Ekim yürüyüşünün yasaklanmasına gösterilen tepkiler üzerine kararı "Ankara Valiliği şu anda kendi aldığı istihbaratlarla üzerine düşen görevi yapmaktadır" sözleriyle savundu ve “Buyursunlar hipodromda hep birlikte kaynaşarak bunu yapalım” dedi.

CHP İzmit İlçe Teşkilatı'nın düzenlediği Cumhuriyet Şöleni yörüyüşüne katılan Genel Başkan Kılıçdaroğlu ise burada toplanan 20 bin kişiyi aşan kalabalıkla yürüdü. Kığlıçdaroğlu 29 Ekim kutlamalarının Başkent'te yasaklardığını belirterek ne yaparsa yapsınlar halkla beraber Ankara'da yürüyeceğini söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise yürüyüşle ilgili, “Bazı sivil toplum kuruluşlarının Ortadoğu'daki bazı özentilere heveslenerek 'halk hareketi başlatıyoruz', 'halk yürüyüşü yapıyoruz' derken bir krize Türkiye'yi sokmaları ve bunu da bazı siyasi partilerin çok sıcak sahiplenmeleri doğru değildir” dedi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları