loading
close
SON DAKİKALAR

Ankara'da kılı '40'a bölme YAŞ'ı

Ankara'da kılı '40'a bölme YAŞ'ı
Tarih: 02.08.2012 - 10:16
Kategori: Siyaset

Yüksek Askeri Şûra, 40 komutanın tutuklu olması nedeniyle tıkanan terfi ve atamalar için çözüm arayışında. Emeklilik formülü gündemde...

ANKARA- Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), Balyoz, Ergenekon , Andıç ve 28 Şubat soruşturmalarının neden olduğu 40 tutuklu general ve amiralin neden olduğu krizle başladı. TSK Personel Kanunu’na göre söz konusu general ve amiraller terfi alamıyor, ya da emekli edilemiyor ama krizin aşılması için bulunduğu görevde 4 yılı dolduran isimler için emeklilik yoluna gidilebilir. Temdit zorunluluğu olan, emekli edilemedikleri için de kadroları boşaltılamayan yaklaşık 20 tutuklu general ve amiral nedeniyle de Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı’nda 4 ya da 5 general kadrosu arttırılabilir.


Şûranın gündeminde, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri var. Ancak, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi ‘tutuklu general ve amiraller’ yüzünden ‘terfi ve temdit’ sorunu yaşanıyor. Dün dosyaları YAŞ’a gelen general ve amirallerin 40’ı halihazırda tutuklu. Söz konusu 40 kişiden 19’u da geçen yıl 1 yıl temdit almıştı. Bu yıl cezaevinde olmayan ve dosyaları terfi için YAŞ’a gelecek temditli subaylar da var. Onların bir üst rütbelere terfisi için de tutuklulardan yer açılması gerekiyor. Aksi takdirde geleceğin kuvvet komutanı olma ihtimali bulunan subaylar dahi kadrosuzluktan emekliye sevk edilebilir.

Hükümet emeklilik diyebilir

Hükümet, bu YAŞ toplantısında tutuklu olup temdit süresini dolduran general ve amiralleri emekliye sevk edebilir. Bu konuda YAŞ’ın asker kanadı da ikna olursa, geçen yıldan temditli olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan korgeneraller İsmail Hakkı Pekin, Nejat Bek ve Mustafa Korkut Özarslan; tümgeneraller Ahmet Yavuz, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Yüksel Öztekin, Berkay Turgut ve tuğgeneraller Mehmet Ali Yıldırım, Kasım Erdem emekli edilebilir. Aynı şekilde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tümamiral Haydar Mücahit Şişlioğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan korgeneraller Korcan Pulatsü ve Ziya Güler; Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tuğgeneral Mustafa İlhan, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan Tuğgeneral Ali Aydın geçen yıldan temditli olduğu için bu yıl ‘emekliler’ listesinde yer alabilirler. Bu durumda söz konusu isimler Askeri İdare Mahkemesi’nde dava açabilirler. Mahkeme de askerlerin lehinde karar alırsa yeni bir kaos gündeme gelebilir. 19 general ve amiral emekliye sevk edilse bile, bu yıl 20 tutuklu general ve amiral temdit alırsa dışarıdaki generallerden sadece 27 temdit kararı çıkabilir. Dışarıdaki subayların hak kaybına uğramaması için Hava, Deniz ve Jandarma’da general kadrosu açılabilir. Bu yıl Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aslan Güner de emekli oluyor. Güner ile birlikte 19 tutuklu general ve amiral emekli edilip, ekstradan 5 general ve amiral kadrosu açılırsa dışarıdaki 25 albay, general ve amiral için terfi şansı doğacak.

Erdoğan: Küresel güç olma yolundayız

YAŞ toplantısına Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra, Genelkurmay BaşkanıOrgeneral Necdet Özel , Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve YAŞ üyesi orgeneraller katıldı. YAŞ üyesi EDOK Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler ile Orgeneral Bilgin Balanlı‘tutuklu’ oldukları için toplantıya katılamadı. Toplantı öncesi YAŞ üyeleri ile Anıtkabir’i ziyaret eden Erdoğan, burada deftere şunları yazdı:


“ Türkiye küresel ve bölgesel güç olma yolunda emin adımlarla ilerlerken merkezinde bulunduğu coğrafyada barış, istikrar ve huzurun kalıcı olarak sağlanması için de katkı vermeye devam ediyor. Tarihimizin bize yüklediği insani ve vicdani sorumluluğun bir gereği olarak bölgemizde çatışmaların ve savaşların son bulması, dost ve kardeş halkların barış içinde yaşaması için samimi gayret sarf ediyoruz.”

Mehmet Erten’le bir yıl daha

Ankara’da, geçen yıldan beri hükümet çevreleri tarafından hakkında “Başbakan ve Cumhurbaşkanı mecburen onaylamıştı” söylentisi yayılan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten’le ilgili sürpriz bir karar beklentisi var. Ancak bunun gerçekçi bir beklenti olmadığını söyleyen bazı yetkililer, HKK’na Erten’in ya da Bilgin Balanlı’nın emekli edilmesiyle boşalacak orgenerallik kadrolarını doldurmakta sıkıntı yaşanabileceğini ifade ettiler.

Radikal

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları