loading
close
SON DAKİKALAR

Anlaşmaya darbe

Anlaşmaya darbe
Tarih: 05.11.2012 - 15:32
Kategori: Siyaset

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan'ın açlık grevleriyle ilgili sözlerini değerlendirdi...

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, açlık grevleri gündemiyle Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile yaptıkları görüşmede, “Karşılıklı olarak sürecin dikkatli götürülmesi için üsluba dikkat edilmesi mutabakatına vardıklarını” belirtirken, “Biz buna uyuyoruz. Ancak Başbakan görüşmeden bir gün sonra öyle şeyler söylüyor ki içeridekileri tahrik etmek için mi yapıyor diye düşünüyoruz. Bizim Adalet Bakanı ile vardığımız mutabakat Başbakan’a rağmen sürüyor” diye konuştu.

Demirtaş, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, “Evet açlık grevleriyle ilgili sürecin dikkatli götürülmesi konusunda mutabakata vardık. Özellikle karşılıklı olarak üsluba dikkat edilmesi konusunda bir görüş birliğimiz oldu. Ancak bu görüşmemizden bir gün sonra Kızılcahamam kampında Başbakan öyle şeyler söylüyor ki içeride açlık grevi yapanları tahrik etmek için mi yapıyor diye düşünüyoruz. Herhalde Sayın Başbakan kendi bakanının yaptığı görüşmeleri dikkate almıyor. Ama bizim açımızdan mutabakat devam edecek. Yani biz uyuyoruz. Ama şunu da söylemeliyiz ki Adalet Bakanı ile vardığımız mutabakat Başbakan’a rağmen sürüyor” görüşünü dile getirdi. Erdoğan’ın açlık grevindekiler için kullandığı, “şov yapıyorlar”, “ölüm orucu tutan yok” gibi söylemlerine dikkat çeken Demirtaş, bu tür söylemlerin devam etmesi durumunda, “Eylemcilerin bu sözlerin tersini kanıtlamak için eylemlerine devam etmek isteyebileceklerine” vurgu yaptı. Eylemlerin sona erdirilmesi için BDP’nin sorumluluk almadığı eleştirilerine karşı da Demirtaş, “Eğer içeridekiler bizim ricamızla bu eylemleri bırakacaklarsa, ben çağrıda bulunuyorum; bıraksınlar” dedi.

Vekil desteği düşük olasılık

Demirtaş, yarın BDP milletvekillerinin de cezaevlerinde devam eden eylemlere destek olmak için Meclis’te açlık grevi başlatabileceklerine ilişkin haberlerle ilgili olarak, “Henüz aramızda bunu kararlaştırmadık. Ama kişisel kanaatim bu yöndeki bu olasılığın çok güçlü olmadığı yönünde” ifadesini kullandı. Demirtaş, bugünkü Bakanlar Kurulu’na anadilinde savunma hakkına ilişkin düzenlemenin gelmesi durumunda, “Bunu çok önemseyeceklerini ve olumlu gördüklerine ilişkin kamuoyuna açıklama yapacaklarını” söyledi. Demirtaş, “Böyle bir adım açlık grevlerini bitirir mi?” sorusunu ise “Keşke bitirse. Ama talepleri bununla sınırlı değil. Özellikle tecrit konusundaki taleplerinin de karşılanmasını istiyorlar” diye yanıtladı.

30 avukattan 28’i cezaevinde

Demirtaş, Erdoğan’ın “Ailesi ve yakınlarıyla görüşebilir ama avukatlarla görüşmeyi bir kenara koyun” açıklamasını dille eleştirerek, “Bu söyledikleri, anayasaya ve Ceza Muhakemesi Yasası’na (CMY) uygun değil. Bunu söylemeye hakkı yok. Hükümlü ve tutukluların avukatlarıyla görüşmesi hiçbir izne tabi değildir. Başbakan’ın görüştürmeme gibi bir yetkisi yok” dedi. İmralı ile görüşme konusunda gündeme gelen Asrın Hukuk Bürosu avukatlarıyla ilgili bir duruma da dikkat çeken Demirtaş, “Sanki sanılıyor ki bu Asrın Hukuk Bürosu’nun avukatları dışarıda. Hayır, tersine hepsi içeride. 30 avukat hapiste. Sadece iki genç avukat dışarıda. Onların da KCK davasıyla bir ilgisi yok. Onların görüştürülmesini istiyoruz” diye konuştu.

Utku Çakırözer-Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları