loading
close
SON DAKİKALAR

AP'de Karşıyaka farkı

AP'de Karşıyaka farkı
Tarih: 12.10.2012 - 15:29
Kategori: Yerel

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, AB projelerinde Türkiye’ye ayrılan payın arttırılmasını istedi...

Brüksel’de 10. Avrupa Bölgeler Ve Şehirler Haftası’nda (Open Days 2012) Türkiye adına konuşan 3 konuşmacıdan biri olan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, AB projelerinde Türkiye’ye ayrılan payın arttırılmasını istedi. Open Days’in son gününde konuşan Başkan Durak, Türkiye’nin bu işbirliğinden faydalanma oranının %0.25’de kaldığına dikkat çekerek, “Türkiye’nin sınır ötesi ve yerel idareler arası işbirliği konularına daha fazla kaynak aktarılması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

27 üye ülkenin katılımı ile 8-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Open Days 2012 kapsamında düzenlenen çalıştaylarda Türkiye adına Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal birer konuşma yaptı. 

11 Ekim’deki çalıştayda Başkan Durak’ın konuşmasını Avrupa Parlamentosu’ndan 70’e yakın parlamenter de izledi. Konuşmasında sınır ötesi işbirliğinin önemine değinen Başkan Durak, Türkiye’nin AB üyesi sınır komşuları Yunanistan ve Bulgaristan’ın yerel yönetimleri arasında işbirliklerinin geliştirilmesinin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Sınır bölgeleri arasında işbirliğinin teşvik edilmesi, bu bölgelerde ekonomik, sosyal kalkınma ve bütünleşmenin sağlanması bu coğrafyada yaşayan herkesin menfaatinedir. Sınır ötesi işbirliği ile ekonomik kalkınma, ulaşım ve haberleşme, çevre, tarım, kırsal kalkınma, sağlık, eğitim, insan kaynakları ve turizm alanlarında önemli hizmetler üretilebilinir.“ dedi.

Katılım Öncesi Mali Yardımcı Aracı (IPA)’nın 2014-2020 bütçesinin yıl sonunda onaylanacağına da dikkat çeken Başkan Durak, bir önceki bütçeden Hırvatistan’ın % 10.52, Karadağ’ın % 13.09 pay aldığını hatırlatarak, Türkiye için bu oranın % 0.25’de kaldığını söyledi. Türkiye’nin sınır ötesi ve yerel idareler arası işbirliği konularına daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini belirten Başkan Durak, “Bu durum Türkiye’nin AB ile bütünleşmesinde büyük artı değer olacaktır. “ diye de ekledi.

Türkiye –Yunanistan arasında bu doğrultuda hiçbir projenin oluşmadığının altını çizen Başkan Durak, “Türkiye-Yunanistan arasında işbirliği sürdürülebilir bir kalkınmanın aracı olacaktır. Bölgede istikrarlı ekonomik gelişmeye katkı sağlayacaktır. 

Arzu ettiğimiz diğer bir etkisi de bölgede yaşayan halklar arasında yakınlaşmayı teşvik etmesidir. Türkiye ile Yunanistan’daki yerel yönetimler kendi imkanları içinde çalışmalar yapmaktadır. Ancak Avrupa seviyesinde sağlanan destekler bu işbirliğinin arzu edilen seviyelere kolayca ulaşmasını sağlayacaktır. “dedi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları