loading
close
SON DAKİKALAR

Arapların CNN’i El Cezire’de darbe

Arapların CNN’i El Cezire’de darbe
Tarih: 11.02.2012 - 23:25
Kategori: Dünya

“El Cezire dönemi bitti mi?”

Tunus’ta başlayıp Mısır, Libya ve Suriye’de devam eden Arap Baharı isyanlarında, olay yerindeki muhabirlerinin canlı yayınları sayesinde dünyanın önde gelen haber kanalları CNN ve BBC’yi geride bırakarak, tüm dünyayı yayınlarına kitleyen El Cezire’nin genel yayın yönetmeni Vadaf Kanfar’ın istifası herkesi şaşırttı. Kanfar istifasını twitter hesabından “Amacım El Cezire’yi dünya kanalı yapmaktı ve bunu başardım” sözleriyle duyurdu. Kanfar’ın istifa nedenini açıkça söylememesi ise dedikoduları beraberinde getirdi.

Bağımsız hareket ediyordu
İstifa nedenine dair yapılan tahminler arasında ise Amerikalı diplomatların yazışmalarını yayımlayan Wikileaks’ın son yayımladığı belgelerde yer alan Kanfar’ın ABD ile görüştüğü ve yayınlarında onların isteklerine göre değişiklikler yaptığı gerekçesiyle istifaya zorlandığı iddiaları ön plan çıktı. İstifa nedeni hakkındaki bir başka iddiada da Kanfar’ın kanal yöneticilerinden bağımsız hareket etmeye başlaması oldu.

Kraliyet ailesinden transfer
Kanfar’ın yerine bugüne kadar hiç gazetecilik deneyimi olmayan Kraliyet ailesi mensubu ve Katar Gaz’da üst düzey yöneticilik yapan Şeyh Ahmed bin Jassim Ali Tani’nin getirilmesi, kanalın bağımsız yayıncılık anlayışını koruyabileceği konusunda endişelere neden oldu. Katar emirinin mali desteği ile 1996 yılında yayın hayatına başlayan El Cezire, 11 Eylül saldırılarının ardından Usame Bin Ladin’in açıklamalarını yayınlayarak dikkatleri çekmişti.

Arap baharından canlı yayın
Daha sonra birçok ülkede ofis açan kanal, Arap Baharı sırasında olay yerinden canlı yaptığı yayınları ile dünyayı son gelişmelerden haberdar eden kanal oldu. Fakat Katar’ın komşularında başlayan isyanları yeteri kadar yayınlamadığı gerekçesi ile kanal zaman zaman eleştirilere maruz kaldı.

Wikileaks mi işinden etti?
Kanfar’ın istifa nedeninin açıklanmaması, istifanın arkasında Wikileaks belgelerinin olduğu iddialarını güçlendirdi. Wikileaks’in son yayımladığı 2005 yılı Ekim ayında ABD’nin Katar Büyükelçisi Chase Untermeyer tarafından yazılan belgede, Kanfar’ın Amerikalı yetkililerin isteği ile Irak Savaşı sırasında çekilen bazı görüntülerin el Cezire’nin internet sitesinden kaldırıldığı, ayrıca Kanfar’a ABD Savunma ve İstihbarat Bakanlığı tarafından üç ayda bir Irak Savaşı yayınlarını eleştiren belgeler verildiği belirtiliyordu. Belgelerde raporların ABD ile kanal arasında yapılan bir anlaşmaya bağlı olarak yazıldığı ama anlaşmanın Kanfar’ın isteği ile kağıt üzerinde gerçekleşmediği de yer alıyordu.

 Kanala Arap rakip geliyor
Kanfar’ın istifa nedeni olarak dillendirilen bir diğer iddia ise, El Cezire’nin genel yayın yönetmeninin
8 yıllık görevinden yeni kurulan Arap kanalı ‘Al Arab’da çalışmaya başlamak için istifa ettiği oldu.
Al Arab, Suudi Arabistan’ın Kraliyet Ailesi mensubu, işadamı Prens El-Velid bin Telal bin Abdülaziz el Suu tarafından kuruldu.
 

Vadah Kanfar El Cezire’yi bugünkü saygın ve başarılı konumuna getiren kişi olarak tanınıyor.

MEDYA DÜNYASI
Guardian 1 Polis 0
Londra polisi, The Guardian gazetesinden İngiltere’yi sarsan telekulak skandalıyla ilgili yaptığı haberlerin kaynaklarını açıklaması talebini geri çekti. Londra polisinden bir yetkili, “Bu konu kapandı” dedi. Polisin Guardian’a dava açması bekleniyordu.

Fleet Street ruhu ölmesin
İngiltere’nin The Economist, Reuters, Financial Times gibi saygın basın kuruluşlarının editörleri hükümete basın özgürlüğünü kısıtlayan uygulamalara gitmemesi konusunda çağrıda bulundu. Editörler İngiliz gazeteciliğinin tarihi merkezine gönderme yaparak“Fleet Street ruhunu öldürmeyin” dedi.

Genç Türk transfer oldu
Amerikan yayın kuruluşu MSNBC’den sansüre uğradığı gerekçesiyle istifa eden gazetci Cenk Uygur, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore’un Current TV adlı kanalına transfer oldu. Uygur programa yıl sonunda başlayacak. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları