loading
close
SON DAKİKALAR

Aşı yaptırmayanlar toplumu riske atıyor

Aşı yaptırmayanlar toplumu riske atıyor
Tarih: 12.05.2019 - 16:52
Kategori: Sağlık, Yaşam

‘Sağlıklı olmak ve aşı’ temalı ödül töreninde konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Obuz, aşı yaptırmayanların sadece kendilerini değil bütün toplumu riske attıklarını söyledi.

İzmir Tabip Odası’nın 24-30 Nisan Aşı Haftası nedeniyle ‘sağlıklı olmak ve aşı’ temasıyla düzenlediği resim yarışmasının ödülleri verildi. İzmir Tabip Odası’nda gerçekleşen ödül töreninde konuşan, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, yönetim olarak tüm dünyada kutlanan 24-30 Nisan Aşı Haftasını çocuklarla paylaşmak istediklerini dile getirdi.

Sağlıklı olmanın en önemli ön koşullarından birinin aşı yaptırmak olduğunu vurgulayan Obuz, “Aşı bizi birçok hastalığa karşı daha hasta olmadan koruyor. Cumhuriyet döneminden günümüze bağışıklama oranlarının artmasına rağmen son yıllarda özellikle sosyo-kültürel anlamda gelişmiş ailelerde karşılaşılan bir sorun olarak aşılanmayı reddin yaygınlaştığını görüyoruz” dedi.

AŞI DÜNYADA PROBLEM

Aşı yaptırmayanların bütün toplumu riske attığını açıklayan Obuz, “Belli bir oranın üzerinde toplumda aşılanmayı sağlayabilmek tüm toplumu hastalıklardan koruyor. 2017’de aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle bütün dünyada 15 milyon çocuk kaybedilmiş. Bu demekti ki sadece Türkiye’de değil tüm dünyada aşılamalarda bir problem var” diye konuştu.

Türkiye’de aşılanmanın reddi yahut aşıya erişim olanaklarının eksikliği nedeniyle artan ölümlerle ilgili verileri paylaşan Obuz, “2009 yılında sadece 8 kızamık olgusu varken bu rakam 2018’de 566’ya çıkmış. Sağlık Bakanlığı verilerinden alınan aşı reddi sayılarına baktığımız zaman 2011’de sadece 183 aile çocuğuna aşı yaptırmayı istemediği için aşı yapılmamış. Ama 2017’de bu rakamın 23 bine çıktığını görüyoruz. Bu konuda tüm sağlık otoritelerini ve Sağlık Bakanlığı yetkililerini göreve davet ediyoruz ki bu bir yasal zorunluluk aslında” ifadelerini kullandı. Yapılması zorunlu olan belli aşıların kişilerin tercihlerine bırakılmayacak kadar gerekli olduğunu vurgulayan Obuz, “Tüm toplumun sağlığını etkileyen bir durumdur” açıklamalarını yaptı.

ÖDÜLLER, SAHİPLERİNE ULAŞTI

‘Sağlıklı olmak ve aşı’ temalı resim yarışmasında, 5 ayrı kategoride yarışan 417 resim arasından kazanan resimler ödüllendirildi. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İl Sağlık Müdürlüğü adına Dr. Pınar Özder, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Funda Barlık Obuz, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Mübeccel İlhan tarafından verildi.

Kaynak : BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları