loading
close
SON DAKİKALAR

'Aşılama bu kadar zayıf kalırsa önümüzdeki sonbaharda yeni bir pik kaçınılmaz'

'Aşılama bu kadar zayıf kalırsa önümüzdeki sonbaharda yeni bir pik kaçınılmaz'
Tarih: 13.05.2021 - 09:43
Kategori: Sağlık, Yaşam

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Günde ortalama 1,5-2 milyon doz aşı yapabiliriz” demişti; ama tam kapanmada günde ortalama yalnızca 86 bin ilk doz Covid-19 aşısı yapıldı. Uzmanlar, "Aşılama bu hızla giderse sonbaharda yeni pik kapıda" uyarısında bulunuyor.

Türkiye’de koronavirüs aşılaması birçok ülkeden haftalar hatta aylar sonra başladı. 14 Ocak’ta başlayan aşılama sürecinde 119’uncu gün geride kalırken aşılama oranları her geçen gün düşüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aralık ayında yaptığı açıklamada “Günde ortalama 1,5, hatta 2 milyon aşıyı yapma imkânımızın olduğunu söyleyebilirim” demişti; ancak hiçbir zaman bu oranda aşı yapılamadı. Kapanma döneminde hızla aşılama yapılmadığı için önemli bir fırsatın kaçırıldığını vurgulayan uzmanlar, günlük aşılama oranlarının mutlaka yükseltilmesi gerektiği, aksi durumda sonbaharda yeni bir pikin yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

GÜNDE ORTALAMA 86 BİN

İktidarın ‘tam kapanma’ dediği ancak uzmanların ‘genişletilmiş kısıtlamalar dönemi’ diye adlandırdığı kısıtlamalarda 13’üncü gün de geride kaldı. Bu dönemde Covid-19 aşısının ilk dozu, 30 Nisan- 11 Mayıs arasında yalnızca 1 milyon 37 bin kişiye yapıldı. Buna göre, tam kapanmanın ilk 12 gününde ilk doz aşı uygulanan yurttaş sayısı günde ortalama 86 bin. En fazla birinci doz Covid-19 aşısı uygulanan gün 224 bin ile 3 Mayıs, en az aşı yapılan gün ise 34 bin aşılamayla 9 Mayıs oldu.

YENİ PİK UYARISI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman, BirGün'den İsmail Arı'ya yaptığı açıklamada, günlük birinci doz aşılama oranlarını şu sözlerle değerlendirdi: “Günlük birinci doz aşılama oranları çok az. Kısıtlamaların olduğu ve işçilerin yüzde 80’inin çalışmaya devam ettiği bu dönemde aşılamanın çok iyi yapılması gerekiyordu. Bu dönemi çok iyi değerlendirmemiz gerekiyordu. Aşı tedarikinde stratejik hatalar yapıldı. Mesela bugün de (dün) aşı geldi ama ne kadar aşı geldiği belli değil. Bakanlık artık açıklamıyor. Aşılama bu kadar zayıf kalırsa önümüzdeki sonbaharda yeni bir pik kaçınılmaz olacak. Ayrıca bu dönemde çok test yaparak nerede hasta varsa bulmamız gerekiyordu; ancak bu da yapılmadı” dedi.

‘SIKINTI OLACAK’ DEMİŞTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kısıtlamalar öncesinde yaptığı açıklamada, önümüzdeki iki ay boyunca aşı tedarikinde sıkıntı yaşanacağını belirterek “Ancak sonrasında aşı bolluğu bekleniyor” demişti. Koca’nın bu açıklamasının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise aşı tedariki konusunda “Herhangi bir sıkıntı yaşayacağımızı kabul etmiyorum” ifadelerini kullanmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları