loading
close
SON DAKİKALAR

'Atalarımızın elinde kan var'

'Atalarımızın elinde kan var'
Tarih: 18.10.2012 - 09:46
Kategori: Siyaset

Diyarbakır'da bir konferansta söz alan Ahmet Türk, 'atalarımızın elinde Yezidi kanı var' dedi...

Diyarbakır'da düzenlenen Uluslararası Yezidi Konferansı ilginç anlara sahne oldu.

Konferansta söz alan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, "Dedelerimizin ve atalarımızın elinde Yezidi kanı var. Dedelerimizin bu konudaki tavrından dolayı hepimiz damgalıyız. Geçmişteki hatalardan dolayı tüm Yezidilerden özür diliyoruz" dedi.

Diyarbakır'da yezidilik konferansı

DTK tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan Uluslararası Yezidi Konferansı Diyarbakır'da başladı.

Büyükşehir Belediyesi'ne ait Sümerpark Resepsiyon salonunda düzenlenen konferansa Yezidiler'in dünyadaki lideri Mir Tahsin Sait Beg ve 7 kişilik ruhani heyeti, Pkk'nın Irak'taki siyasi kolu olan PÇDK Genel Başkanı Diyar Garip, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Bdp Milletvekilleri Altan Tan, Özdal Üçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanı sıra Türkiye, Almanya, Rusya, Ermenistan, Suriye, İran ve Irak'tan gelen Yezidi diasporasının temsilcileri katıldı.

Konferans öncesi katılımcılar, demokrasi şehitleri ve soykırıma uğrayan Yezidiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunması dikkat çekti.

"İslamiyet adına soykırım yapıldı"

Konferansın açılış konuşmasını yapan DTK lideri Ahmet Türk, tarihte Yezidilerin başına gelen 72 soykırımdan örnekler vererek, "Yezidilere en büyük soykırım Halit Bin Velit döneminde yapılmıştır. Bunu İslamiyet adına yaptıklarını söylemişlerdir. Ancak İslamiyet'in en büyük kitabı olan Kuran'ı Kerim'de soykırım yapılmasına dair bir şey yoktur" dedi.

"Kürtlerin elinde Yezidi kanı var"

Yezidilerin ilk lideri Şeyh Hadi'nin yazdığı Cidde kitabında dil ve ulusal birliğin ön planda tutulduğunu hatırlatan Türk, "Kürtler bir daha soykırımlarla yüz yüze kalmamak için ulusal birliklerini sağlamalıdırlar.

Sultan Selim döneminde Yezidi ve Alevilere karşı büyük soykırımlar oldu. En son Musul'da Yezidilere karşı gerçekleşen saldırıda yüzlerce Yezidi yaşamını yitirmişti. Bu saldırı bizce Yezidilere yapılan 73. soykırımdır.

Çok üzgünüm ki, dedelerimizin ve atalarımızın da elinde Yezidi kanı var. Dedelerimizin ve atalarımızın geçmişteki hatalarından dolayı yüzümüzdeki leke duruyor ve hepimiz damgalıyız. Geçmişteki hatalardan dolayı tüm Yezidilerden özür diliyoruz" diye konuştu.

"Türkler ve Araplar Kürtleri kimliksiz bırakmak istiyor"

Kürtlerin geçmişinin geleceğini inşa etmesi noktasında engel olmaması gerektiğnii söyleyen Türk, "Kürtlerin yaşadığı dört parçada herkes çalışmalı. Bir tarafın kazanımı dört parçanın kazanımı anlamına gelir.

Ortadoğu'da Türklerin ve Arapların Kürtlere karşı tutumu değişmedi. Kürtleri tekrar kimliksiz bırakmak istiyorlar. Umarım ki bu konferans Kürtlerin kendi birliğini sağlama açısından önemli olur. Çünkü Kürtlerin geleceği halen belirsiz.

Demokrasi için herkes mücadele etmeli. Eğer bir parçadaki Kürtlerin talepleri geliniyor ve bastırılıyorsa bu tüm parçaların bastırılması anlamına gelir. Bu nedenle mücadele etmemiz gerekir" dedi.

"Kürtler yüzünden Yezidiler soykırıma uğradı"

Yezidilerin dünyadaki lideri Mir Tahsin Sait Beg, Kürtler arasında birlik ve beraberlik olması gerektiğini belirterek, "Yezidilere karşı 72 soykırım yapılmıştır. Bu soykırımlar Kürtler arasındaki birlik ve beraberliğin olmayışından kaynaklıydı. Ama bugün hepimiz artık şu inancı taşıyoruz ki, bugün Kürtler arasında birlik ve beraberlik güçlüdür" ifadelerini kullandı.

"Mahkumların durumu çok kritik"

Konferans sonrası basın mensuplarının cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin sorusu üzerine Türk, "Bugün itibariyle 36. güne girildi. Çok kritik günlerden geçiliyor.

Devlet bu eylemleri ciddiye almalı ve bir an önce bu insanların taleplerini karşılayan adımlar atmalı. Bu talep ve istemlerin tartışılmadan bırakacaklarını düşünmüyorum.

Umarım kimsenin burnu kanamadan bu sorun çözülür" diye konuştu. Konferansta, siyasal gündem, Kürtlerin kimliksel var olma mücadelesi olarak Yezidilik, Yezidiliğin tarih içinde ortaya çıkışı, tarihsel süreçte Yezidilerin yaşadığı sorunlar ve değerlendirmeler masaya yatırılacağı öğrenildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları