loading
close
SON DAKİKALAR

Atatürk’e hakarete RTÜK'ten ceza çıkmadı

Atatürk’e hakarete RTÜK'ten ceza çıkmadı
Tarih: 16.02.2018 - 10:40
Kategori: Medya

TRT Çocuk’ta yayımlanan bir çizgi filmde, kötü karakterin çocuklara yapacakları kötülükleri not aldığı listede Atatürk’ün imzasının bulunmasını görüşen RTÜK, AKP’li üyelerin oyları ile kanala ceza verilmedi

Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre TRT Çocuk kanalında yayımlanan “İstanbul Muhafızları” adlı çizgi filmde, kötü karakterin, çocuklara yapacaklarının not alındığı listenin altında “Gazi Mustafa Kemal” imzasının yer aldığı görüntüler Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gündemine geldi. CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok’un, “Atatürk’ün manevi şahsiyetine hakaret edilmiş, toplumun Atatürk’le ilgili milli ve manevi değerleri çiğnenmiştir” şikâyeti üzerine hazırlanan uzman raporunda, “Görüntü, bir saniyeden az bir süre ekranda kalmıştır ve görsel, yabancı uyruklu biri tarafından sehven seçilmiştir” ifadelerine yer verildi. Uzman raporunda görüntülerden, “küçük hata” olarak söz edildi ve “ihlal yoktur” denildi.

AKP’lilere göre ihlal yok

RTÜK’ün CHP’li üyeleri İsmet Demirdöğen ve İlhan Taşçı, uzman raporuna şu gerekçelerle itiraz etti:

»Ortada işlenmiş bir suç var. Suçun büyüğü küçüğü olur mu?

»Suç Atatürk’e karşı işlenmiş. Suçun, ‘Sehven’ savunması olur mu?

»Yabancı biri yanlış yapmış, TRT kontrol etmemiş mi? Etmemişse bu da suç değil mi?

»Atatürk’e yapılan bu hakarete, ‘ihlal yok’ diyebilmek için çırpınmak daha da büyük bir suç değil mi?

Tüm bu gerekçeler ile Taşçı ile Demirdöğen’in “ihlal var” oylarına karşın, beş AKP’li üye ile bir MHP’li üyenin, “ihlal yoktur” oylarıyla kanala ceza verilmemesine karar verildi. Böylelikle, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva’ya yönelik “hakaret içeren yayın”dan dolayı Show Radyo’ya beş kez program durdurma cezası veren RTÜK, Atatürk’e hakareti, “Sehven yapılmıştır” diye değerlendirerek bir skandala daha imza attı.

***

Şikâyet ‘yanlış’ anlaşılmış

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yurt dışına para transferiyle ilgili belgeleri açıklayacağı sırada TRT Haber’in yayını kesmesine ilişkin yapılan şikâyet de RTÜK Üst Kurulu toplantısında ele alındı. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın, “TRT Haber, hiçbir haber değeri olmamasına rağmen İbrahim Kalın’ın türkü söyleme sahnesi nedeniyle CHP Grup toplantısını geç yayımlamaya başlamıştır. Bu kasıtlı yapılmıştır” şikâyetinin uzmanlarca yanlış anlaşıldığı ve süre ihlali açısından değerlendirdiği öğrenildi. Kurulda yer alan beş AKP’linin, “İhlal yoktur” değerlendirmesi üzerine TRT Haber’e ceza verilmedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları