loading
close
SON DAKİKALAR

Ateşkeste nihai karar yarın

Ateşkeste nihai karar yarın
Tarih: 24.10.2012 - 17:09
Kategori: Dünya

BM Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, Şam'ın nihai kararının yarın verileceğini duyurdu...

BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi, Suriye yönetiminin Kurban Bayramı süresince silahlı muhaliflerle geçici ateşkesi kabul ettiğini duyururken Suriye Dışişleri Bakanlığı bu konuda nihai kararın yarın verileceğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ordu Kurban Bayramı’nda askeri operasyonların durdurulması üzeride çalışıyor ve son kararını yarın açıklayacak" denildi.

Muhaliflerden de yeşil ışık

Mısır’ın başkenti Kahire’de dün Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi’yle görüşmesi sonrası açıklama yapan İbrahimi, "Şam’a yaptığım ziyarette Suriye hükümetiyle Kurban Bayramı süresince ateşkes konusunda anlaşmaya vardık. Şam yönetimi bu konuda kısa süre içinde yazılı açıklama yapacak" dedi. Görüştüğü bazı muhaliflerin de ateşkese sıcak baktığını kaydeden İbrahimi, "İritibat kurabildiğimiz diğer grupların, savaşan örgütlerin liderlerinin büyük bölümü de ateşkesi kabul etti" diye konuştu.

Ateşkesin kaç gün süreceğini açıklamayan İbrahimi, ateşkes başarılı olursa daha uzun süreli ve etkili bir ateşkes sağlamayı umduklarını, ateşkesin geniş kapsamlı siyasi sürecin bir parçası olması gerektiğini ifade etti.
 
Ateşkes önerisini önceki haftalarda yaptığı Tahran ve Bağdat ziyaretlerinde ortaya atan İbrahimi, geçen hafta sonunda Şam’da önce Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le ardından da Esad’la görüşmüştü. Özgür Suriye Ordusu içinde bazı gruplar öneriyi reddetmiş, silahlı muhaliflerin çatı örgütü Devrimci Askeri Konseyleri Ortak Komutanlığı ise ateşkes için ‘siyasi tutukluların serbest bırakılmasını, Humus’taki kuşatmanın kaldırılmasını, rejimin askeri gücünü toparlamak için ateşkesi kullanmamasını’ şart koşmuştu.

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Abdulbasid Seyda ise, ‘Kurban Bayramı’nda Suriye’deki çatışmaların durmasını umduklarını ancak Esad güçlerinin saldırılarının devam etmesi durumunda karşılık verileceğini" ifade etmişti. İbrahimi’nin selefi Kofi Annan’ın barış planı kapsamında nisanda başlayan ateşkes başarısız olmuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları