loading
close
SON DAKİKALAR

Athenalar yürüyor: 'Birlikteliğimizden güç alıyoruz'

Athenalar yürüyor: 'Birlikteliğimizden güç alıyoruz'
Tarih: 25.09.2020 - 17:20
Kategori: Kadın

Çanakkale Troya Kültür Rotası Athenalarla buluşuyor. Kadın gücünün, kadın tarafından, kadınlarla birlikte yükseltilmesi niyetiyle Athenalar yürüyor. 20 kadın 25 Eylül-2 Ekim tarihlerinde Çanakkale Troya Kültür Rotası’nı yürüyecek.

Yoga ve farkındalık eğitmeni Şaylan Yılmaz öncülüğünde, 20 kadın 25 Eylül-2 Ekim 2020 tarihleri arasında Çanakkale Troya Kültür Rotası’nı yürümek üzere yola çıkacak. Yılmaz, tanrıça Athena’dan ilham alan bu yürüyüşü geleneksel hale getirerek her ilkbahar ve sonbaharda gerçekleştirmek amacında.

“En uzun yolculuklar bile tek bir adımla başlar” düsturuyla; 25 Eylül tarihinde toplanarak, 26 Eylül’de Troya Müzesi’ni gezdikten sonra Şaylan Yılmaz önderliğinde yürüyüşlerine başlayacak olan 20 kadın, 2 Ekim’de dolunay günü Assos’taki Athena Tapınağı’nda yürüyüşlerini sonlandıracaktır.

25 Eylül-2 Ekim 2020 tarihleri arasında Çanakkale Troya Kültür Rotası’nı yürümek üzere, gerçeği ayırt edebilme bilgeliği ve doğru zamanda aksiyona geçebilme gücünün simgesi olan tanrıça Athena’dan ilham alan 20 güçlü kadın, Şaylan Yılmaz önderliğinde harekete geçiyor.

Günümüz dünyasında ve özellikle ülkemizde kadına şiddet olayları artarak devam ederken, kadının yüzyıllar boyunca sindirilen, hor görülen, gereğince desteklenmeyen gücünü yeniden eline alabilmesi ve özgürce hareket edebilmesi için kadın kadına bir farkındalık yolculuğu başlıyor.

Şaylan Yılmaz, Yoga ve farkındalık eğitmeni, üniversiteden beri dağcılık, tüplü ve serbest dalış, paraşüt, planör gibi doğa sporları yapıyor ve kendisini doğada huzur bulan bir insan olarak tanımlıyor. Yılmaz’ın en sevdiği alan olan, besleyen, destekleyen, arındıran doğada, bir kadın olarak tek başına yürüyüş yapmak niyetiyle çıktığı bir yolculuk, nasıl kadınlar için dev ve anlamlı bir adıma dönüştü?

17 yıldır yoga ve farkındalık sektöründe emek veren ve tam bir doğa aşığı olan Şaylan Yılmaz, Troya yolunu yürümek için tek başına çıktığı yolculuğunun daha ilk adımlarında çeşitli zorluklarla, mevcut düşünce sisteminin engellemeleriyle ve aynı dönemde Pınar Gültekin'in kadın cinayetine kurban gitmesi gündemiyle karşılaştı. Tüm bu yüzleşmelerin üst üste gelmesi sebebiyle tek kişilik rotasını güçlü bir haykırışa ve toplu bir harekete doğru yönlendirdi. Sosyal medya hesaplarından yaptığı çağrıya elliden fazla kadının, yürürken kendisine eşlik etmek, destek vermek ve içlerindeki kadın gücünü yeniden keşfedip, toplumsal farkındalığı artırmak için cevap vermesi, yürüyüş projesini daha da geliştirdi. Çağrısının bu şekilde ilgiyle karşılık bulması sonucu Şaylan Yılmaz organizasyonu büyütmek ve detayları belirlemek için etkinliğin gerçekleşeceği tarihe kadar rotayı birkaç kez yürüdü ve organizasyonu tüm detaylarıyla planladı. Şaylan Yılmaz projesini, niyetini ve yürüyüşün nasıl evrildiğini kendi sözleriyle şu şekilde anlatıyor:

“Troya Kültür Rotası'nı tek başıma yürürken başıma gelenlerle, Pınar Gültekin'in kadın cinayetine kurban gidişinin eşzamanlılığı, özgürce var olmak isteyen kadınlara bu çağrıyı yapmama neden oldu...

Kadın ile doğa arasına bir duvar gibi giren cinsiyet tabanlı güvenlik endişesinin tüm yurduma ve tüm kadınların kalbine nasıl da yayılmış olduğunu fark ettim üzülerek. Öyle, böyle derken yürüyüş gerçekten durmuştu… Ve çok kızgındım. Sadece kadın olduğum için keşfetmek istediğim bir doğa yolculuğundan mahrum kalıyordum. Sonrasında aklıma bu proje geldi. ‘Athenalar Yürüyor’ diyerek, ben tek başıma yürüyemiyorum, sen tek başına yürüyemiyorsun. Haydi gelin hep birlikte yürüyelim dediğim duyuruyu yayınladım. Ve birçok kadın hevesle geri döndü. Şu anda doğa içinde yaşama deneyimi olan, 7 günlük bu yolculukta trekking yapabilecek performanstaki kadınlarla ön görüşmeleri yaparak grubu oluşturuyoruz. Yürüyüş Tarihimiz 25 Eylül-2 Ekim. 26 Eylül’de Troya Müzesi’ni gezdikten sonra yürüyüşe başlayacağız. 2 Ekim’de tam da dolunay günü Assos’taki Athena Tapınağı’nda bitireceğiz. İstediklerinden geri adım atmak ya da agresifleşmek yerine akıllıca hamlelerle savaşı kazanan bilge savaş tanrıçası Athena gibi, bizler de doğada varolma isteğimiz için ileriye doğru hep birlikte her gün adım atacağız.

Niyetim bu yürüyüşü ve yürüyüş esnasına kadınların içinde yaşanan değişimi mesleğim dolayısı ile bir nevi kişisel gelişim yolculuğu gibi kurgulamak. Yürüdüğümüz yolun tarihi ile harmanlayıp yaşayarak doğa ve tarih içinden yürümek. Bunu her ilkbahar ve sonbaharda geleneksel hale getirebilmek ise uzun vadeli dileğim.”

Şaylan Yılmaz’ın çağrısıyla şekillenen, 7 gün boyunca günde 15-20 km yol yürünecek bu anlamlı projeye ellinin üstünde kadın başvurdu. Güvenlik, ulaşım ve parkurun zorluğundan dolayı başlangıç için 20 kadının çıkacağı bu zorlu ama geliştirici yolculuk, kadının gücünü yeniden eline alması ve bunu dünyaya kanıtlaması için çıkılan bir yolun ilk, zorlu ve en önemli adımları olarak değerlendirilebilir.

“En uzun yolculuklar bile tek bir adımla başlar” diyoruz ve bu farkındalığın yayılması, kadınların anlamlı adımlarını, bilinçli yolculuklarını, haklı seslerini tüm topluma duyurması için siz değerli medya çalışanlarının da desteğini bekliyoruz.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları