loading
close
SON DAKİKALAR

Atina karıştı!

Atina karıştı!
Tarih: 11.02.2012 - 22:29
Kategori: Dünya

Yunanistanda, hükümetin mali krizle mücadele temelinde hayata geçirmek istediği reformları protesto etmek amacıyla başkent Atina'da gösteri yapan eylemciler ile polis arasında arbede çıktı.

Yunan Parlamentosu'nun bulunduğu Sintagma meydanında, parlamento binasının çevresine yerleştirilen setleri geçmek isteyen isteyen göstericilere polis göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdi.

Polise molotof, taş, sopa, plastik su şişesi ve benzeri cisimler fırlatan göstericiler, meçhul asker anıtı önündeki özel kıyafetli "efsun" askerlerinin bekleme kulübesini ateşe verdi.

Yunan televizyonları, göstericilerin kulübedeki nöbetçi askere de saldırdıklarını ve silahını alarak kaçtıklarını duyurdu.

Haberlerde ayrıca, Atina Üniversitesi önünde ve Akadimias caddesi ile Amalias caddelerinde de yüzleri maskeli göstericilerle polis arasında çatışmalar yaşanırken, caddelerdeki çöp bidonlarını ateşe vererek, bazı banka şubelerine saldıran göstericileri polisin göz yaşartıcı gaz bombalarıyla dağıtmaya çalıştığı kaydedildi.

Diğer yandan, işçi sendikalarının gerçekleştirdiği protesto gösterilerinin sona ermesine rağmen, halkın büyük bölümünün Sintagma meydanındaki bekleyişleri sürüyor.

Parlamento çevresindeki diğer caddelerde de yüzleri maskeli gruplarla polis arasında zaman zaman arbede yaşanırken, polis ile göstericiler arasında çatışmaların yaşandığı Sintagma meydanında, polisin göstericileri göz yaşartıcı gaz ile dağıtma çabası nedeniyle kent merkezi nefes alınamaz hale geldi.

"İçinde bulunduğumuz koşullar savaş koşullarıdır"

Bu arada, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, "ülkenin gerçek bir trajedi yaşadığını" belirterek, "aslında bunun bir savaş durumu olduğunu" söyledi.

Venizelos, Parlamentoda yaptığı konuşmada, milletvekillerini 6 milyar Avroluk yeni önlemler içeren çok boyutlu yasa tasarısını onaylamaları çağrısında bulunarak, "ülkenin kurtuluşu için yapılan çağrıya cevap verme zamanı geldi" dedi.

Yunan basınında çıkan haberlere göre, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan "kasvetli" sözlerle bahsederek, ülkenin tarihi anlar yaşadığını ifade eden Venizelos, "İçinde bulunduğumuz koşullar, bazıları farkına varmasa da savaş koşullarıdır. Daha kötüsü olmaması için bugünkü durumu yaşamamız kaçınılmaz. Ekonomimizde geri dönülemez olan bir 'ölüm' durumu olursa, bu durumu aşmak için onlarca yıl gerekecek" diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları