loading
close
SON DAKİKALAR

Avrupa'da sel felaketi: Almanya ve Belçika'da en az 188 kişi öldü

Avrupa'da sel felaketi: Almanya ve Belçika'da en az 188 kişi öldü
Tarih: 19.07.2021 - 09:43
Kategori: Dünya

Almanya ve Belçika'da şiddetli sağanak yağış ve seller nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Almanya'da sel felaketi nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 157'ye yükseldi. Belçika'da 31 kişinin öldüğü belirlendi, kayıpların sayısı da 163'e yükseldi. ...

Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'da Çarşamba gününden bu yana devam eden sağanak yağış ve sellerin yarattığı felaketin bilançosu giderek ağırlaşıyor.

Felaketin en ağır hissedildiği Rheinland-Pfalz eyaletindeki Ahrweiler bölgesinde 111, Kuzey Ren-Vestfalya'da 45 ve Berchtesgadener Land bölgesinde bir kişi olmak üzere en az 157 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Merkel: İklim değişikliğiyle mücadelede acele etmeliyiz

Adenau ilçesinde selden etkilenenleri ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Korkunç, Almanca dilinde bu yıkımı tarif edecek bir kelime yok." dedi.

Çarşamba gününden itibaren Almanya'nın batı bölgeleri ile Lüksemburg, Belçika'nın doğusu ve Hollanda'nın güneyinde etkili olan şiddetli yağışlar, dünden itibaren doğuya kaydı.

Şiddetli sağanak yağış nedeniyle Almanya'nın güney ve doğu bölümleri ile Avusturya Alpleri'nde su baskınları yaşanıyor. Sağanak yağış Bavyera ve Saksonya eyaletlerinde etkili oluyor. Almanya medyasına göre, güney ve doğudaki eyaletler de "afet bölgesi" ilan edildi.

Avusturya'nın Salzburg kenti yakınlarındaki Hallstein kasabasında da Cumartesi gecesi şiddetli sel meydana geldi.

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Cumartesi öğleden sonra Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki afet bölgesini ziyaret etmiş; tanık olduğu görüntüleri, "yürek parçalayıcı" olarak değerlendirmişti.

Kuzey Ren-Vestfalya'da, arama kurtarma çalışmalarına yaklaşık 22 bin itfaiye, polis, acil servis ve teknik yardım teşkilatı personeli katılıyor.

İsrail'in yeni Cumhurbaşkanı İzak Herzog da, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'e başsağlığı mesajı gönderdi ve mümkün olan her tülü yardıma hazır olduklarını bildirdi.

Herzog, "İsrail halkı adına bu yıkım ve kayıp döneminde Alman halkına olan dostluğu ve desteğini" ilettiğini belirtti.

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz (SPD), sel mağdurları için en az 300 milyon euroluk acil yardım ve milyarlarca euroluk bir yeniden yapılanma programı sağlayacaklarını söyledi.

Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı ve Hıristiyan Birlik partilerinin federal başbakan adayı Armin Laschet, şiddetli sağanak yağış ve selleri, "yüzyılın felaketi" olarak nitelendirdi. Laschet, felaketin yaşandığı kasaba ve köyleri yeniden inşa etmek için, bürokratik engellere takılmadan gerekli kaynağı aktarma sözü verdi.

Laschet'e 'ciddiyetsizlik' eleştirisi

Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı ve Hıristiyan Birlik partilerinin federal başbakan adayı Armin Laschet, Cumhurbaşkanı Steinmeier'in felaket bölgesini ziyareti sırasında kameralara yansıyan şakalaşma görüntüleri nedeniyle özür diledi.

Armin Laschet'in, Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Erftstadt'ta düzenlediği basın toplantısı sırasında, arka planda bazı kişilerle şakalaşarak gülmesi, sosyal medyada tepkilere neden olmuştu.

Ülkenin popüler gazetelerinden Bild de, olayı "Millet ağlarken, Laschet gülüyor" başlığıyla duyurdu.

Federal Başkan adayı Laschet, Twitter mesajında, yaşanan durumun "uygunsuz" olduğunu belirterek özür diledi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Kuzey Ren Vestfalya Başkanı Thomas Kurschaty, Başbakan Laschet'in felaket bölgesindeki tavrını, "Buna inanamıyorum, gerçekten şaşırdım" diye değerlendirdi.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Kevin Kühnert de, Twitter mesajında, Laschet için, "Bu bir karakter meselesi" ifadesini kullandı.

Şu ana kadar 31 kişinin cesedinin bulunduğu Belçika'da da, kayıp olan 163 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, felaketin yol açtığı yaraların sarılması için Avrupa Dayanışma Fonu'na destek başvurusu yaptıklarını söyledi.

Almanya ve Belçika'da kayıp olan yüzlerce kişiyi arama çalışmalarına sivil savunma birliklerinin yanı sıra askerler de katılıyor. Her iki ülkede de, felaket bölgesindeki binlerce eve elektrik ve doğalgaz verilemiyor.

Almanya'da acil yardım ve savunma ekipleri, felaket mağdurlarına su ve gıda maddesi dağıtıyor.

Almanya'nın batısı, Belçika'nın doğusu ve Hollanda'nın güneyindeki nehirlerde su seviyesinin düşmeye başlamasına rağmen tehdidin henüz devam ettiği belirtiliyor.

Hollanda'nın güney bölgelerindeki birçok aile, sel tehdidi nedeniyle hala evlerine dönemedi. Hollanda ordusu, Maastricht kenti civarında su sızdıran ve çökme tehlikesi bulunan bentleri onardı.

Hollandalı yetkililer, nehirlerdeki suyu kontrol eden vanalarını açılmasından sonra, Kuzey Denizi'ne doğru akan yüksel seviyedeki suyun, bentleri yıkmasından endişe ediyor.

Hollanda'da, Maas ve Rur nehirlerinde su seviyesi yükselmeye devam ederken, tehlikenin hala geçmediği vurgulanıyor. Hollanda itfaiyesi, Maas nehrinin suları tarafından 100 kilometre sürüklenen bir ineği kurtardı. Belçika sınırında suya kapılan ineğin, 100 kilometre uzaklıktaki Nijmegen kentine kadar sürüklendiği bildirildi.

Almanya ve Hollanda'da, afet bölgesine gelen "felaket turistleri", arama kurtarma çalışmalarını olumsuzu etkiliyor. Yetkililer, meraklıların, afet bölgesinden uzak durması çağrısında bulunuyor. Hollanda makamları, çağrılara uymayan felaket turistlerine para cezası uygulanacağını açıkladı.

 

 

Kaynak : BBC Türkçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları