loading
close
SON DAKİKALAR

Avustralyalı bilim insanları: Koronavirüsü doğal evrimin bir ürünü

Avustralyalı bilim insanları: Koronavirüsü doğal evrimin bir ürünü
Tarih: 22.04.2020 - 10:02
Kategori: Bilim

Avustralyalı viroloji ve epidemiyoloji uzmanları, yeni koronavirüsün laboratuvarda ortaya çıktığı iddialarını asılsız olarak niteledi.

Sydney Üniversitesi’nde viroloji araştırmacısı Prof. Edward Holmes’in katıldığı uluslararası araştırma ekibi, yeni koronavirüs genomu ile ilgili verileri analiz etti ve mart ayında İngiliz “Nature Medicine” dergisinde bir makale yayınladı. Makaleye göre, bilimsel kanıtlar yeni koronavirüsün doğal evrimin ürünü olduğunu gösteriyor.
 
Edward Holmes, sözde yeni koronavirüsün laboratuvarda üretilmesiyle ilgili tahminlerin hiçbir bilimsel temele dayanmadığını söyledi. Holmes, “Birisi bir koronavirüs üretmek istiyorsa, genel olarak laboratuvardaki mevcut birden fazla koronavirüs dallarından birini seçmeleri gerekir. Seçilen dalın ayarlanıp yetiştirilmesi gerekir. Yeni koronavirüs laboratuvardaki koronavirüslerin özelliklerine sahip değil. Bu nedenle, yeni koronavirüsün laboratuvarda üretilmesiyle ilgili tahminin doğru olmadığını kesin olarak söyleyebiliriz” dedi.
 
“Mutasyona uğraması doğal olduğunu göstergesi”
 
Avustralya’da Griffith Üniversitesi Menzies Sağlık Enstitüsü’nün Bulaşıcı Hastalıklar ve İmmünoloji Programı Direktörü Nigel McMillan, kısa süre önce verdiği bir röportajda, şu ana kadar edinilen tüm kanıtların yeni koronavirüsün insan tarafından üretilmeyen doğal bir ürün olduğunu gösterdiğini söyledi.
 
Nigel McMillan, dünya çapında büyük ölçekli örnekleme ve testlerin, bir yarasa virüsü ve pangolinlerde bulunan başka bir virüsün yeni koronavirüs ile en yakın ilişkiye sahip olduğunu gösterdiğini söyledi. McMillan’a göre, bu iki virüsün nasıl bir araya geldiği ve daha sonra mevcut yeni koronavirüse nasıl dönüştüğü konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. McMillan, bu mutasyonların insan tarafından yaratılmayıp doğal olarak ortaya çıktığını vurguladı.
 
McMillan, “İlk açık özellik virüste meydana gelen genetik mutasyonlardır. Bazı mutasyonlar proteindeki değişikliklerdir, bazıları değildir. Doğal evrim sırasında, iki mutasyonun aynı olasılığa sahip olduğunu ve bazılarının proteindeki gen dizisinin değişmesine neden olacağını, fakat bazı değişikliklerin proteinde olmadığını görebiliyoruz. Ancak insan tarafından üretilen virüslerde sadece proteinin gen dizisi değişecektir. Bu özellik yeni koronavirüsün doğal olarak ürediğini gösterir” diye konuştu.
 
McMillan, “Koronavirüs mutasyonları geçmişte meydana gelmiştir ve gelecekte gerçekleşecektir. Bu tür mutasyonlar herhangi bir virolog veya hükümet için beklenmedik gelişmeler olmamalı. Tüm ülkelerin hükümetleri mevcut salgına karşı önlemler alıyor, ancak ABD ve İngiltere hükümetleri planları uygulamadı” dedi. Gelecekte de insanlığın bir pandemi sorunuyla karşı karşıya kalacağını söyleyen McMillan, en önemli olanın, aynı hataları tekrar etmemek için bu deneyimlerin unutulmaması olduğunu hatırlattı.
 
Avustralya’daki La Trobe Üniversitesi’nden epidemiyoloji uzmanı Hassan Vally, yeni koronavirüsün laboratuvarda ortaya çıktığı teorisinin asılsız olduğunu belirterek “Söylentilere yer vermemek için dikkatli olmalıyız. Bazı kesimler bu söylentileri siyasi amaçlar için kullanabiliyor” dedi.
  

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları