loading
close
SON DAKİKALAR

Avusturya'da aşısızlara sokağa çıkma kısıtlamaları getirildi

Avusturya'da aşısızlara sokağa çıkma kısıtlamaları getirildi
Tarih: 15.11.2021 - 09:52
Kategori: Dünya

Avusturya'da Covid-19 vakaları rekor sayılara ulaşırken, ülkede günler sonra iki doz aşı olmayanlara yönelik kısıtlama önlemleri kabul edildi. Aşısız yaklaşık 2 milyon kişi bugünden itibaren 10 gün boyunca bazı zorunlu haller dışında evden çıkamayacak.

Başbakan Alexander Schallenberg "Bu kararı kolay almadık ama gerekli olan buydu. Nüfusun üçte birine, kısıtlı sebepler dışında evde kalın diyoruz" diye konuştu.

Aşısızların sadece gıda alışverişi ve işe gitmek için evden çıkmasına izin verilecek. Aşısızların hali hazırda kuaföre, restoranlara ve sinemalara gitmesi yasaktı.

Avusturya, aşılanma oranının en düşük olduğu Batı Avrupa ülkelerinden biri, nüfusun yaklaşık yüzde 65'i çift doz aşısını oldu.

Ülkede son bir haftadır görülen ortalama vaka sayısı her 100 bin kişide 800 kişi.

Hükümet, polisin kamusal alanlarda aşı durumu kontrolleri yapacağını da açıkladı. Yasağı çiğneyenlere 500 euro para cezası verilecek.

Sağlık Bakanı Wolfgang Mückstein kısıtlamaların 12 yaş altı çocuklar ve Covid-19 hastalığını yeni atlatanlar için geçerli olmayacağını ve ilk etapta 10 gün süreceğini belirtti.

Ayrıca başkent Viyana'da 5-11 yaş aralığındaki çocuklara da Covid aşısı izni verildi. Bu, Avrupa Biriği'nde bir ilk.

Ülkede, hükümetin bu kararının "anayasaya uygun" olup olmadığı tartışması da başladı. Aşırı sağcı "Özgürlük Partisi" kararın "2. sınıf vatandaş" statüsü doğuracağını savundu.

Almanya'da da kısıtlamalar gündemde

Avusturya'nın komşusu Almanya'da da Sağlık Bakanı Jens Spahn "aşısızlar pandemisi" uyarısı yaptı. Federal hükümet ve eyalet başbakanları bu hafta toplanarak yeni kısıtlamaları görüşecek.

Almanya, "yüksek riskli" ilan ettiği Avusturya'dan ülkeye girenlere de karantina uyguluyor.

Almanya'da da aşılanma oranı yüzde 67.3.

Hollanda'da da vakaların rekor düzeyde artmasıyla birlikte sosyal hayata "hafif" kısıtlamalar getirildi. Restoran ve dükkanların kapanma saati erkene çekilirken, spor müsabakaları da seyircisiz oynanıyor.

Hollanda nüfusunun yüzde 84'ü aşılı ve hastaneye kaldırılan vakaların çoğunluğu aşısız.

Doğu Avrupa'da aşılanma oranı düşük

Aşılanma oranının yüzde 59 olduğu Letonya'da geçen ay sosyal hayata yeniden kısıtlamalar getirildi.

Ülkede aşı olmayan milletvekillerinin gelecek yıl ortasına kadar oylamalara ve oturumlara katılması yasaklandı, maaşlarında da kesintiye gidildi.

Our World in Data verilerine göre Rusya'da iki doz aşılıların oranı yüzde 35. Başkent Moskova'da Ekim sonunda kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanmış ve dükkanlarla, okullar kapatılırken kamu çalışanlarına da 9 gün ücretli izin verilmişti.

 

Kaynak : BBC Türkçe

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları