loading
close
SON DAKİKALAR

Azerbaycan Savunma Bakanlığı: 50 askerimiz şehit oldu

Azerbaycan Savunma Bakanlığı: 50 askerimiz şehit oldu
Tarih: 13.09.2022 - 08:52
Kategori: Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Twitter hesabından Azerbaycan halkına, şehitlerin aile ve yakınlarına taziye dileklerinde bulundu. Aliyev paylaşımında “Şehitlerin kanı yerde kalmadı” dedi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Laçın'daki Azerbaycan ordusuna ait mevzilere, Ermenistan ordusunca yeniden top ateşi açıldığını duyurdu. Bakanlık, 12 Eylül gecesi ve 13 Eylül sabahı Ermenistan'ın provokasyonu sonucu çıkan çatışmada 42'si askeri personel, 8'i sınır muhafızı olmak üzere 50 askerin şehit olduğunu açıkladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Ateşkese rağmen saat 16.55’te Karakilise ilinin Vağudi köyündeki Ermeni mevzilerinden Laçın ilinin Ahmetli köyündeki Azerbaycan mevzilerine top ateşi açıldı. Azerbaycan birlikleri de misillemede bulundu.” denildi.

Açıklamada, “09.00’dan itibaren ateşkes ilan edilmesine rağmen Ermenistan, sınır boyunca top ve diğer ağır silahları kullanarak ateşkesi yoğun bir şekilde ihlal ediyor.” ifadesi kullanıldı.

50 ASKER ŞEHİT OLDU

Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:

12 Eylül gecesi ve 13 Eylül sabahı Ermeni Silahlı Kuvvetleri Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırının Daşkesen, Kelbecer, Laçin ve Zengilan yönlerinde geniş çaplı bir provokasyon gerçekleştirdi. Azerbaycan Ordusu’ndan 42 askeri personel ve Devlet Sınır Teşkilatından 8 askeri personel olmak üzere Silahlı Kuvvetlerin toplam 50 askeri personel hayatını kaybetti.

Şehit askerlerimizin ailelerine ve yakınlarına en derin taziyelerimizi sunuyor, yaralılarımıza Allah’tan şifa diliyoruz. Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı. Şehit askeri personelimizin isim listesinin kamuoyuna sunulacağını bildiririz.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Twitter hesabından Azerbaycan halkına, şehitlerin aile ve yakınlarına taziye dileklerinde bulundu. Aliyev paylaşımında “Şehitlerin kanı yerde kalmadı” dedi.

ÇAVUŞOĞLU’DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan-Ermenistan sınır hattında meydana gelen çatışmalarda şehit olan Azerbaycan askerleri için başsağlığı mesajı yayımladı.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Azerbaycan-Ermenistan sınır hattındaki çatışmalarda hayatlarını kaybeden Azerbaycan ordusunun kahraman şehitlerine rahmet, yakınlarına sabır ve kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı diledi. Çavuşoğlu, “Türkiye her zaman can Azerbaycan’ın yanında olacaktır.” ifadesini kullandı.

MSB’DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

* Azerbaycan-Ermenistan sınır hattında meydana gelen çatışmalarda şehit olan Azerbaycan ordusundaki kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, kardeş Azerbaycan halkına da başsağlığı ve sabır dileriz.

* Ermenistan, yıllardır süregelen provokatif ve saldırgan tutumunu tamamen terk etmeli ve kendisine uzatılan barış elini bir fırsat bilmelidir. Türkiye olarak her zaman öz kardeşlerimizin yanındayız ve daima da yanında olacağız!

TÜRKİYE’DEN DESTEK MESAJLARI

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmalardan sonra Türkiye’den Azerbaycan’a destek mesajları verildi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Azerbaycan-Ermenistan sınır hattındaki çatışmalarda şehit düşen Azerbaycan ordusunun kahraman askerlerine Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyor, Azerbaycan’ın acısını yürekten paylaşıyoruz. Türkiye, ‘tek millet, iki devlet’ düsturu içinde haklı davasında Azerbaycan’ın yanındadır” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ayrıca Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahiba Gafarova’yı telefonla arayarak, Ermenistan’ın sınırdaki provokasyonları sonucu şehit olan askerler için başsağlığı diledi. Şentop, sosyal medya hesabından, telefon görüşmesine ilişkin şunları paylaştı:

“Azerbaycan Milli Meclis Başkanı kıymetli dostum Sayın Sahiba Gafarova’yı arayarak, şehit düşen kahraman Azerbaycan askerleri için duyduğumuz üzüntüyü ilettim. Görüşmemizde, can kardeşlerimize desteğimizi bütün imkanlarımızla sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ettim.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yayımladığı mesajında, “Azerbaycan’dan gelen şehit haberleri yüreğimizi dağladı Dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın acısını paylaşıyor; Azerbaycan halkına başsağlığı ve sabır diliyorum. Acınız, acımızdır” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise “Ermenistan’ın Can Azerbaycan’ımıza yönelik saldırılarında yitirdiğimiz kardeşlerimize Yüce Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Şehitlerimizin ruhu şad, mekânları cennet olsun. Başımız sağ olsun” diye taziyede bulundu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Azerbaycan-Ermenistan sınır hattında meydana gelen çatışmalarda şehit olan Azerbaycan ordusunun kahraman askerlerine Allah’tan rahmet, ailelerine ve kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı dilerim. Ruhları şad, mekanları cennet olsun” mesajı yayımladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yayımladığı mesajında “Azerbaycan-Ermenistan sınır hattındaki çatışmalarda şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet; Can Azerbaycan halkına baş sağlığı diliyorum. Makamları âlî olsun inşallah” diyerek Azerbaycan’a destek verdi.

RUSYA-AZERBAYCAN GÖRÜŞMESİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov telefon görüşmesinde, Ermenistan-Azerbaycan sınırında yaşanan çatışmaları ele aldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Lavrov ve Bayramov’un telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

Bayramov, Ermenistan ordusunun geniş kapsamlı provokasyonu sonucu oluşan durum ve saldırının önlenmesi için Azerbaycan’ın attığı adımlar hususunda Lavrov’a bilgi verdi.

Ermenistan’ın son ayda Azerbaycan mevzilerini sürekli ateş altına aldığını, arazilere mayın döşediğini belirten Bayramov, üçlü bildirilerin aksine Ermeni silahlı güçlerin Azerbaycan topraklarından tamamen çekilmediğini hatırlattı.

Lavrov, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderleri arasında imzalanan üçlü bildirilerin eksiksiz uygulanmasının önemine ve bölgede çatışmaların önlenmesinin gerekli olduğuna dikkati çekti.

FRANSA ÇATIŞMAYI BMGK’YA TAŞIYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan ve Ermenistan sınırında yaşanan son gelişmeleri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşıyacağını duyurdu. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Macron’un, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefonda görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, Azerbaycan ve Ermenistan sınırında yaşanan gelişmeler anımsatılırken, Macron’un, “ateşkese ve Ermenistan’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi” çağrısında bulunmaya devam ettiği kaydedildi.

“Fransa, durumu şu anda başkanlığını yürüttüğü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacak.” ifadesine yer verilen açıklamada, bu çatışmayla alakalı veya sonucu olarak ortaya çıkan tüm sorunların yalnızca müzakere yoluyla çözülmesi için Macron’un tüm taraflar için hazır olduğu vurgulandı.

ABD’DEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki çatışmalar üzerine Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonla görüştü.

ABD Dışişlerinden yapılan yazılı açıklamada, “Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Ermenistan’daki bombardıman haberleri da dahil olmak üzere Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki askeri eylemler konusundaki derin endişemizi iletmek için önceki gece görüştü.” ifadelerine yer verildi.

Blinken’ın, askeri güçlerin çekilmesi gerektiğini vurguladığı belirtilen açıklamada, “Başbakan Paşinyan’a, ABD’nin, Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmayı derhal durdurma ve barış anlaşması için baskı yapacağına dair güvence verdiği” bilgisi paylaşıldı.

Diğer taraftan Blinken’ın Aliyev ile de konuşmasına ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise sınırdaki çatışmalar ve Ermenistan’daki bombardıman konusundaki kaygıların iletildiği aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, “Blinken, Cumhurbaşkanı Aliyev’i düşmanlığı durdurmaya çağırdı ve ABD’nin Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmayı derhal durdurma ve barış anlaşması için bastıracağını vurguladı.” ifadesi kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaların durdurulması için başta Rusya olmak üzere, bölge ülkelerine taraflar üzerinde yapıcı etkilerini kullanması çağrısında bulundu. Günlük basın toplantısında, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalara yönelik değerlendirmelerde bulunan Price, taraflara saldırıları durdurma çağrısı yaptı.

Price, hem ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken hem de bölgede ilgili ABD diplomatlarının muhatapları ile görüşmeye devam ettiğini söyledi.

İki ülke arasındaki çatışmaların ne tarafların ne de bölgedeki hiçbir ülkenin menfaatine olduğunu kaydeden Price, “Bölgedeki tüm ülkeleri, etkilerini tarafsız olarak kullanmaya çağırıyoruz.” dedi.

Rusya’nın hem Azerbaycan hem de Ermenistan üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğuna dikkati çeken Price, Rusya’yı, bu etkisini çatışmaların durdurulması ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki tansiyonun düşürülmesi için kullanmaya çağırdıklarını belirtti.

AA muhabirinin, “Ermenistan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünü müdahaleye çağırdı. ABD’nin bu konudaki tepkisi nedir” sorusuna ise Price, “Tüm ülkeler, etkilerini çatışmaların durdurulması ve tansiyonun düşürülmesi üzerine mutabakat sağlamak için yapıcı bir şekilde kullanmalı. Tabi yabancı güçleri çatışmanın bir tarafına destek vermek üzere sevk etmenin buna nasıl katkı sağlayacağını kestirmek zor.” yanıtını verdi.

AGİT’TEN “ÇATIŞMALARI DURDURUN” ÇAĞRISI

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, “Azerbaycan ve Ermenistan sınırındaki düşmanlık derhal durdurulmalı. Diplomatik yollarla bugüne kadar elde edilenler heba edilmemeli.” değerlendirmesinde bulundu.

AGİT’ten yapılan yazılı açıklamada, Polonya Dışişleri Bakanı Rau ve AGİT Genel Sekreteri Helga Schmid'in iki ülke arasındaki gerginliğe ilişkin görüşlerine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Rau, son 18 ayda taraflar arasında bir barış anlaşması sağlanmasına yönelik uzlaşı da dahil elde edilen kazanımlara bu tür çatışmalar zarar verdiği gibi çok sayıda sivilin yaşamını da riske attığını aktardı.

Rau, “Azerbaycan ve Ermenistan sınırındaki düşmanlık derhal durdurulmalı. Diplomatik yollarla bugüne kadar elde edilenler heba edilmemeli.” görüşünü paylaştı.

AGİT Genel Sekreteri Schmid, daha fazla can kaybının önlenmesi için çatışmalara son verilmesi gerektiğini belirterek, Teşkilatın bölgede kalıcı barışın sağlanması için yardıma hazır olduğunu kaydetti.​​​​​​​

KGAÖ, ERMENİSTAN’A HEYET GÖNDERİYOR

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ), Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmalar nedeniyle durum hakkında rapor hazırlamak üzere Ermenistan'a heyet gönderilmesine karar verdi.

KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi olağanüstü toplantısına üye ülke liderleri çevrim içi olarak katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sonrasında KGAÖ basın servisinden açıklama yapıldı.

Konsey toplantısında KGAÖ Genel Sekreteri Stanislav Zas başkanlığında bir heyetin Ermenistan'a gönderilmesine karar verildiği belirtilen açıklamada, “Heyetin, mevcut durumu değerlendirmesi, sonbaharda Erivan'da yapılması planlanan Kolektif Güvenlik Konseyi'nin bir sonraki toplantısında devlet başkanlarına bölgedeki durum hakkında ayrıntılı bir rapor hazırlaması ve ortaya çıkan gerilimi azaltmak için öneriler geliştirmesi üzerinde anlaşıldı.” ifadeleri kullanıldı.

KGAÖ ülkelerinin, Azerbaycan-Ermenistan sınırında ağırlaşan durumu sürekli izlemek için bir çalışma grubu oluşturulması konusunda da anlaştığı bildirildi.

NELER YAŞANMIŞTI?

Azerbaycan-Ermenistan sınırında iki ülke askeri birlikleri arasında yoğun çatışmalar başlamıştı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 12 Eylül gecesi ve 13 Eylül sabahı Ermenistan ordusunun Azerbaycan’la sınırın Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan istikametlerinde geniş çaplı provokasyonda bulunduğunu duyurmuştu.

Azerbaycan ordusunun sınırdaki bazı mevzileri ve sığınakları havan topları da dahil farklı kalibreli silahlarla aralıksız ateş altına alınmış, saldırılarda Azerbaycan ordusu 50 şehit vermişti.

Azerbaycan ordusu Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin atış noktalarını susturmak ve çatışmanın genişlemesini önlemek için misillemede bulunmuş, Ermeni birliklere ağır kayıplar verdirilmişti.

Yaşananların, 2. Karabağ Savaşı sonrasında Ermenistan ve Azerbaycan arasında meydana gelen en büyük çatışma olduğu belirtiliyor.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com-Ajanslar

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları