loading
close
SON DAKİKALAR

Babacan: Yoklukla imtihanda iyiydik de varlıkla imtihanda başaralı olamadık

Babacan: Yoklukla imtihanda iyiydik de varlıkla imtihanda başaralı olamadık
Tarih: 22.08.2020 - 09:57
Kategori: Gündem

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yakın tarihin en uzun süre bakanlık yapan kişisi olduğunu belirterek hiçbir akrabasını kayırmadığını kaydetti, KHK kararlarının tersine döndürülmesi gerektiğini kaydeden Babacan, “Yoklukla imtihanda iyiydik de varlıkla imtihanda başaralı olamadık” dedi....

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, gazeteci Adem Özköse’nin YouTube kanalında yayınlanan “Sınırsız” programına katılarak partisi, AKP dönemi ve gündemdeki konulara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Güç ve maddi imkanların artmasıyla ‘imtihanı’ kaybettiklerini kaydeden Babacan, “Geçmişe dönüp bakınca hep şunu görüyorum: Galiba yoklukla imtihanda iyiydik de varlıkla imtihanda maalesef çok başarılı olamadık. AKP dönemine bakınca bunu görüyorum. Zorluklar varken mücadele gerekirken daha bir dayanışma hissi vardı fakat güç, maddi imkânlar çoğaldıkça, bu gücü ve maddi imkânları yönetme, yani varlıkla imtihan konusunda maalesef sınav sonucu iyi değil” değerlendirmesinde bulundu.

“13 YIL BAKANLIK YAPTIM, HANGİ AKRABAMI, HANGİ POZİSYONA GETİRMİŞİM”

Babacan, “İktidara gelirseniz kendi medyanızı oluşturmayacağınıza, akrabalarınızı devletin en üst makamlarına getirmeyeceğinize dair söz verir misiniz?” şeklindeki soruya ise geçmişinden örnek vererek cevap verdi. “Söz vermek işin en kolay kısmı. Ama bizim bir geçmişimiz var” diyen Babacan, şöyle devam etti: “Ben 13 yıl bakanlık yaptım, yakın tarihin en uzun süre bakanlık yapan kişisiyim. Aynı zamanda alanım ekonomi, hazine, bütün kamu bankaları, diğer bütün bankaları düzenleyen denetleyen kuruluşlar, hepsi bana bağlıydı. Yıllarca bana bağlıydı. Bir tane örnek verebiliyorlar mı ben hangi akrabamı, hangi pozisyona getirmişim. Sırf bu konudaki katı ve ilkesel tutumum sebebiyle biraz uzak durduğumuz ve hafif küs bir akraba grubumuz vardır. Bu konuda sırf ilkeli durduğum için. Örnek veremezler, bir kişiyi gösteremezler. Bütün yetki elimizdeyken, bütün güç elimizdeyken, ben bilmez miydim kendime yakın medya unsurlarını bakanlık dönemimde oluşturmayı. Olmuyor mu şu an? Siz biliyorsunuz, medyanın içindesiniz. Ufacık eline güç geçenler yapmıyor mu? Gücünün yettiği kadar. Elinde çok büyük güç varsa çok büyük kontrol alanı oluşturuyor. Tabi ki sözümüz söz ama bir de geçmişimiz var bizim. Geçmişte pırıl pırıl bir sicil var bu konularda. Nepotizm yok, kayırma yok, güçle test edilmiş hamdolsun ufak bir sorun yok. Herkes bu rahatlıkla konuşamaz.”

“KHK’YLA ALINAN KARARLAR TAMAMEN TERSİNE DÖNDÜRÜLMELİ”

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) mağdurlarına ilişkin bir soru üzerine de ciddi bir insan hakkı ihlali yaşandığını kaydederek, “Parti programımızda da yazdık, kesinleşmiş yargı kararı varsa, KHK’yla alınan kararlar tamamen tersine döndürülmeli, itibarları ve özlük hakları iade edilmeli. Yargı kararı kesinleşmiş, ama bunlar hala görevine iade edilmiyor, hala bunların bir geliri yok, ciddi bir insan hakkı ihlali” yorumunda bulundu.

GÜL’ÜN ADAYLIĞI KONUSU: “HER TÜRLÜ İTTİFAK TARTIŞMASININ DIŞINDAYIZ”

Babacan, son günlerin önemli gündem maddelerinden biri olan ‘cumhurbaşkanlığı adaylığı’ konusunda ise Abdullah Gül’ü destekleyip desteklemeyecekleri şeklindeki soruya şu cevabı verdi: “Biz bu tartışmaların tamamen dışındayız. Biz her türlü ittifak tartışmasının dışındayız, her türlü ortak aday tartışmasının da dışındayız. Biz yeni kurulan, merkez teşkilatını oluşturmuş, il ve ilçe teşkilatlarını oluşturmakta olan ve iktidar sorumluluğunu, bu ülkeyi yönetme sorumluluğunu üzerine almaya hazırlanan bir siyasi partiyiz. Bu tür konular belki tartışılabilir ama ne zaman? Seçim günü gelir, seçim takvimi oluşur, o seçim takvimi oluştuğu anda o günkü konjonktürde değerlendirilecek konular bunlar. Bu konuları başka hiçbir siyasi partiyle de görüşmüyoruz. Bizimle görüşmek isteyen siyasi partilere de diyoruz ki ‘bu bizim konumuz değil, şu an önceliklerimiz farklı’.”

Babacan’ın açıklamalarından bazı önemli satırbaşları şöyle:

– Bitaraf olan bertaraf olur mu diyeceksiniz yoksa sorunları çözmek için çaba mı göstereceksiniz? Eskiden neydi? ‘Yurtta sulh, cihanda sulh.’ Şu anda ne? ‘Yurtta tarafım, cihanda tarafım.’ Bir ülkenin dış politikası bu şekilde olamaz.
– Şu an kendi ürettiğimiz bir kriz ile karşı karşıyayız. Toparlanması çok kolay bu ülkenin. Daha önce defalarca yaptığım için biliyorum. İyi bir program, dosdoğru çalışan bir ekip, sadece bu memleket için iş başına geldiği vakit kolayca toparlar çıkar.

“GEÇEN YILDAN İYİ OLAN BİR TANE ALAN YOK”

– Türk Lirası bütün para birimleri içinde en çok değer kaybeden para birimlerinden biri. Son 6 aylık dönemde; Merkez bankası döviz rezervleri tükenen, bütçe açığı en hızlı artan ülkelerden biri Türkiye. Kötü yönetimin sonuçlarını görüyoruz.
– İş dünyasının sivil toplum kuruluşlarının söyleyemediği, korktuğu ne varsa biz konuşabiliyoruz. Bugün iş dünyasında kimilerinin vergi denetim korkusu var, kiminin kredi kesilir korkusu var.
– Her yıl zemin kaybediyoruz. Geçen yıldan iyi olan bir tane alan yok. Ekonomide, dış politikada, eğitimde, hukuk, adalette de öyle.

“HÜKÜMET GÜNDEM VE LAF ÜRETME KONUSUNDA FENA DEĞİL”

– Hükümet gündem ve laf üretme konusunda fena değil. İş üretme sıfır.
– Orta gelir tuzağına ilk ben işaret ettim. Ranta dayalı ekonomiye itirazı ilk ben dillendirdim. Geçmişte hep doğruyu söyledim ama her doğruyu her yerde söylemedim. İçim rahat. Şüphesiz hatasız kul olmaz.
– Maalesef muhalefet tarafında, özellikle son yıllarda artan bir oranda, mevcut bir gitsin yenisine sonra bakarız, sonra düşünürüz ne olacağını diyor.
– (ABD Demokrat Parti Başkan Adayı Joe Biden’ın açıklamalarıyla ilgili bir soruya cevaben) İktidar partisinin muhalefet partilerine kategorik olarak bazı yakıştırmaları var. Bu yakıştırmalardan bir tanesi de dış güçler, dış etkiler, şudur, budur. Bizim haklımızın desteğinden başka kimseden bir beklentimiz yok. Ama iktidar tarafı kendi yönetemeyince, kendi beceremeyince diğer partilere durmadan çamur atıyor. İktidar yanlısı basın da bunu çok yapıyor. Türk siyasetine, kendi demokrasimize hiç kimsenin bir dokunmasını arzu etmeyiz, istemeyiz.

“HÜKÜMETİN ELİNDE GÜNDEM STOĞU VAR”

– Hükümet ve hükümeti destekleyen medya gruplarının ellerinde herhalde bir gündem stoğu var. O gündem stoğundan işte sırayla çıkarıyorlar. Biz diyoruz ki işsizlik arttı, gündemden bir şey çıkarıyorlar atıyorlar ortaya. Hayat pahalılığı var diyoruz, çıkarıyorlar dolaptan gündem stokunda ne var, atıyorlar ortaya. Bu da maalesef bir miktar tartışılıyor. Dikkat edin bundan sonra da bunlar hep olacak. Ülkedeki problemler büyüdükçe başka gündem maddeleri vatandaşın önüne sürekli sunulacak. Bunlara uyanık olmamız lazım.

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları