loading
close
SON DAKİKALAR

'Bakan geliyor ağlamayın'

'Bakan geliyor ağlamayın'
Tarih: 11.09.2012 - 12:08
Kategori: Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in teftişinden önce öğretmenlerinden 66 aylık çocuklara uyarı geldi...

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 66-72 aylık çocuklar için ders zilini çalarken bakanın teftişinden önce öğretmenlerin öğrencileri “Sakın ağlamayın, hep gülümseyin” diye tembihlemesi dikkat çekti. Bakan Dinçer, yeni sistemden kaynaklanacak sorunlar karşısında velilerden destek isterken birçok okulda 5.5 yaşındaki çocuklar derse palyaçolar eşliğinde sokuldu.

Eğitim uzmanları, 4+4+4 yasasının yürürlüğe girmesinden sonra geçen 6 ay boyunca 5.5 yaşındaki çocukların okula hazır olmadığını, dersi dinlemesinden tuvalet alışkanlıklarına kadar birçok konuda büyük sıkıntılar yaşayacaklarını dile getirdiler. Tüm bu eleştirilere karşın sistem uygulanmaya başladı ve Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Ankara Mamak Kazım Orbay İlkokulu’nda 66-72 aylık çocukların ders zillerini çaldı. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, konuşmasında okula başlama yaşı ile ilgili eleştirilere sert yanıt vererek “Tüm dünya 5 yaşında okula başlarken bizim eğitime tartışmalarla başlamamız, çok büyük kayıptır. Eğitim, çocuklarımızı kaybetmeyelim” dedi. Bakan Dinçer de sistemin yeni olmasından kaynaklanacak sorunlar karşısında velilerden ve öğretmenlerden kendilerini desteklemelerini istedi.

Bıyık çizince büyür mü?

Ankara’da birçok okulda ağlayarak annelerinden ayrılmak istemeyen öğrencilerin, okul hayatlarının ilk gününü kötü anımsamamaları için palyaçolar getirtildi. Palyaçolar, çocuklara yaşını sorduktan sonra “Okul güzel mi, eğlenceli mi” diye seslendi. 66 aylık öğrenciler, palyoçalar ile birlikte dans ettikten, çeşitli oyunlar oynadıktan sonra sınıflara girdi. Ancak, palyaçolar tarafından eğlendirilmeleri öğrencilerin ailelerinden ayrılırken ağlamalarına engel olamadı.

6 ay boyunca okula hazır olup olmadıkları üzerine tartışılan 66 aylık çocukların başladığı uyum eğitiminin ilk gününde okullarda yaşanan sıkıntılar ve edinilen izlenimler şöyle:

Ayağı yere değmiyor, boyu tuvalete yetişmiyor: Milli Eğitim Bakanı Dinçer’in açılışını yaptığı Kazım Orbay İlkokulu’nda çocukların erken başlamasından kaynaklanan hiçbir sorunun yaşanmayacağı tahmin ediliyordu. Ancak öğrenci sıralarının yenilenmiş olmasına karşın sıralarda oturan çocukların ayaklarını yere değdirmekte ve deftere yazı yazmakta zorlandıkları görüldü. Bakan Dinçer’in teftiş ettiği okulda bile ilk gün yaşananlar, bütün okullarda tüm bir yılın sıkıntılı geçeceğini gösterdi. 66 aylık öğrenciler, boylarının kısalığından dolayı lavaboda ellerini yıkamakta zorlandı. Pisuvarlar ise çocukların boyunu aşan yükseklikte kaldı.

Sıraların ayakları kesildi

Eğitim veli parası ile başladı: Bakanın açılışını yaptığı okulda öğretmenlerin verdiği bilgiye göre, sıralardan lavabo boylarına kadar tüm altyapı eksikliklerinin giderilmesi için gerekli masraflar veliler tarafından karşılandı. Eğitim-Sen’in verdiği bilgiye göre, büyük kentlerde bile altyapı eksiklikleri velilerden alınan para ile karşılanmaya çalışıldı. Bazı okullarda, çocukların boyuna göre ayarlanabilmesi için sıraların ayakları kesildi.

9 kitabı nasıl taşıyacak? Milli Eğitim Bakanlığı, 66-72 aylık çocukların eğitime uyum sağlayabilmesi için daha çok kesme, yapıştırma, boyama içerikli ve sadece “e ve a” harflerinin öğretildiği çalışma kitapları hazırlandı. Üç buçuk ay boyunca öğrencilerin bu kitaplar üzerinden eğitim göreceği açıklandı.

Ancak bakanlık, bu iki çalışma kitabının yanında 7 kitap daha dağıttı. Sınıflara, beş buçuk yaşındaki çocukların bu kitapları koyabilmesi için bir dolap koyulmayınca, küçük yaştaki çocukların 9 kitabı birden nasıl taşıyacağı öğrenci velilerinde bile endişe yarattı.

‘Bize sormadılar ki’: Okula başlama yaşının geriye çekilmesi, 3 saatlik uyum eğitimi sırasında okul bahçelerinde bekleyen velilerin de tartıştığı konu oldu. Birbirlerine, çocuklarının yaşının kaç olduğunu soran veliler, “Benimki 67 aylık, küçük, yapamayacak biliyorum. Her gün okuldan bizi arayacaklar, şu oldu, bu oldu diye. Ama bize sormadılar ki okula alırken. Yapacak bir şey yok” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları