loading
close
SON DAKİKALAR

Bakan Kurum: Acil dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konut var, bunun 300 bini İstanbul'da

Bakan Kurum: Acil dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konut var, bunun 300 bini İstanbul'da
Tarih: 17.11.2020 - 10:55
Kategori: Gündem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Türkiye'de deprem riski taşıyan, acil dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon konut var. 1,5 milyonu acil dönüşmesi gereken konutlar. Bunun 300 bini İstanbul'da. Deprem dönüşümünün merkez İstanbul olmak zorunda" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, FOX TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına konuk oldu.

Kurum'un açıklamaları şöyle:
"-(İzmir depremi) 8 bin arama kurtarma personeli görev aldı. 109 bin binayı inceledik. 580 bin bağımsız bölümü inceledik. 506 bina acil hasarlı, yıkılması gereken bina var.  

-Türkiye'de deprem riski taşıyan, acil dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon konut var. 1,5 milyonu acil dönüşmesi gereken konutlar. Bunun 300 bini İstanbul'da.
İzmir'de de 40 bin bağımsız bölümün acilen dönüştürülmesi gerekiyor. 19 bin 500 bina... 
-Bugüne kadar 1 milyon 400 bin konutun dönüşümünü sağladık. TOKİ ile 1 milyon sosyal konut rakamına ulaştık. Vatandaşın beklentisi şu: Herkes yerinde dönüşüm istiyor. 
Prensipler koyduk, yerinde ve hızlı yapacağız, dedik. Süreç uzamasından dolayı mağduriyetleri oluşmuş. Yasal düzenlemelerle kontrol altına aldık. Herhangi bir müteaahitin 3. şahıslara olan borcundan dolayı kentsel dönüşüm projelerine icra getiremeyecek. 4 bin 239 acil yıkılacak konut var, biz 5 bin konut yapacağız. 
-Deprem dönüşümünün merkez İstanbul olmak zorunda. İBB Başkanımızın da katıldığı bir toplantı yaptık. İstanbulumuzda yapılması gereken dönüşümleri uzun uzun iştişare ettik. Belediye başkanlarımıza master planlarınızı hazırlayın, dedik.

-İstanbul'daki 72 bin binayı yıktık. TOKİ ile 137 bin bağımsız bölüm dönüştürdük. 
-40 kmlik bir kanal 21 metre derinlikte. Depremi tetikler, diyorlar. Depremi nasıl tetikleyecek? İçme suyu kaynaklarının yüzde 3'ü gidiyor diyorlar, evet gidiyor. Melen Brajı'ndan gelen su kaynağımız 34 kat fazlası. 

-(Ekrem İmamoğlu'na Kanal İstanbul soruşturması) İncelemede herhangi bir bölücülük suçlaması yok. Ekrem İmamoğlu başkanımızın kişisel görüşlerine de kimse bir şey diyemez. Kimseyi görüşünden, fikrinden dolayı eleştiremeyiz. Böyle bir tutum içinde de değiliz. Sanki bölücülük var, konuşma yasağı getiriliyor gibi yansıtmak olayı çarpıtmaktır. İncelemenin konusu kişisel görüşleri değil, kamu kaynağının kullanılması.
-(AFAD'dan belediyelere 'açıklama yapmayın' yazısı) Yazı depremden sonra yazılmamış, 23 Ekim'de yazılmı bir yazı. İnsanları paniğe sevk edecek, karmaşaya neden olacak açıklamalar yapılmamalı. Açıklamaları il koordinasyonda yaptık. Tek elden bilgilendirme yapmak süreç için sağlıklı.
-(Kanal İstanbul) Bakanlık olarak ÇED sürecini üretiyoruz. 40 milyon metre kare alanın yüzde 52'sini terkettik. Kentsel dönüşüm açısından önemli bir rezerv alanı. 470 bin nüfus gelecek ve bölge insanı. Yeşil alanı, sosyal donatısı olan alanlara taşıyacağız vatandaşlarımızı. 200 bilim adamı sürece dahil oldu. Hepsini değerlendirdik. İlgili kurumlar detaylı araştırma yapıyor.
(Kanal İstanbul Montrö'ye aykırı mı) Kim ister ki ülkemizi sıkıntıya sokacak bir proje yapmak.
-Ekrem İmamoğlu bu konuya ilişkin 'şöyle bir görüşüm, fikrim var, sizden randevu istiyorum' demiş de görüşmemiş mi? Ekrem başkan ne zaman arasa en hızlı şekilde dönmeye çalışıyorum. Herkesin görüşünü almak durumundayız. 
-Kentsel dönüşümle ilgli konutlarımızı yaparken 81 ilimizde millet bahçesi projesi var. 274 millet bahçesi projelendirdik, 7 milyar tutarında. Bunlar depremde toplanma alanları."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları