loading
close
SON DAKİKALAR

Bank Asya karmaşası

Bank Asya karmaşası
Tarih: 08.08.2014 - 09:43
Kategori: Ekonomi

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), katılım bankası Bank Asya’nın vergi tahsilatına ilişkin yetkisinin sonlandırılmasına karar verildiğini açıkladı.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), katılım bankası Bank Asya’nın vergi tahsilatına ilişkin yetkisinin sonlandırılmasına karar verildiğini açıkladı. Fesih işlemi 8 Eylül 2014’te yürürlüğe girecek...

Bu açıklamanın ardından borsa İstanbul’daki (BİST) hisseleri işleme kapatılan Bank Asya ise GİB kararının faaliyetleri üzerinde bir etkisi bulunmadığını belirterek, iptale karşı yasal haklarını kullanacağını duyurdu. Banka, protokollerin neden feshedildiğine dair bir gerekçe gösterilmediğini söyledi. GİB’in ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da Bank Asya ile hizmet protokollerinin 8 Eylül itibariyle sonlandırıldığını açıkladı.

Bulut: Alım yok
Bank Asya ile ilgili açıklamalar önceki gün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Kanal 24 televizyonunda Ziraat Bankası’nın Bank Asya’yı satın alma görüşmeleri yaptığını söylemesiyle başladı. Babacan, televizyonda, “Henüz görüşmeler neticelenmedi ama neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. Ziraat Bankası, Bank Asya’yı alırsa böylece kamunun bir katılım bankası olmuş olur, biz bunu arzu ediyoruz” dedi. Bu açıklamanın yapıldığı önceki gün Bank Asya hisseleri yüzde 8.26 prim yaptı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yiğit Bulut ise Babacan’la aynı gün akşam saatlerinde katıldığı bir programda, “Böyle bir alım şu anki finansal kriterlere göre söz konusu değil. Bir bankanın 2.8 milyar TL alacağı takibe düşmüşse o bankanın para verip alınması söz konusu değil, BDDK tarafından finansal rasyoları yerine getirip getiremediğinin takibi söz konusudur. Başbakanlık nezdinde böyle bir tasarruf, böyle bir sorgulama, böyle bir alım girişimi yoktur” diye konuştu.

Bank Asya karmaşası

‘Gelişmeleri anlattım’
Dün bu açıklamalarla güne başlayan Bank Asya hakkında GİB ile SGK fesih kararını açıkladı. Bank Asya’nın hisseleri dün işleme kapatıldığında yüzde 5.34 düşüşle seyrediyordu.
Öte yandan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) dünkü Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası sırasına katılan Ali Babacan’a da Bank Asya ile ilgili gelişmeler konusunda bir açıklama yapıp yapmayacağı soruldu. Babacan, “Dün (Önceki gün) canlı yayında gelişmeleri bütün açıklığıyla anlattım. Yeni bir bilgi yok” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları