loading
close
SON DAKİKALAR

Barış Atay susma hakkını kullandı

Barış Atay susma hakkını kullandı
Tarih: 25.11.2013 - 06:08
Kategori: Sağlık, Yaşam

Son olarak dizi oyuncusu Barış Atay'ın 22:00 itibariyle Emniyette ifadesi alınmaya başlandı. Barış'ın ifadesi yaklaşık 1 saat sürdü.

Cuma günü 8 ilde Redhack'e yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 14 kişinin Ankara Emniyeti Siber Suçlar Mücadele Şube Müdürülüğü'ndeki ifade işlemleri tamamlandı. 

Son olarak dizi oyuncusu Barış Atay'ın 22:00 itibariyle Emniyette ifadesi alınmaya başlandı. Barış'ın ifadesi yaklaşık 1 saat sürdü. 

Atay'ın Avukatı Efkan Bolaç müvekkili hakkındaki suçlamaların tümünün ne olduğunu ve bunun somut delilerini sordu. 

Polisler ise soruları sırayla soracaklarını ifade ettiler. Bu yönteme karşı çıkan Barış Atay ve Avukatı susma haklarını kullanarak ifade vermedi.

Şüpheliler hakkında herhangi bir suç isnadı olmaksızın gerçekleştirilen RedHack Operasyonu’nda, İstanbul’da gözaltına alınan sanıklar hakkındaki arama kararlarının geçersiz olduğu ortaya çıktı. 

Üzerinde 22-24 Ağustos 2013 tarihleri arasında arama yapılabileceği ibaresi bulunan arama kararlarıyla evleri basılan Barış Atay ve diğer iki şüpheli hala gözaltında tutuluyor.

Operasyonun İstanbul ayağında yaşanan skandalı, şüphelileri Ankara Emniyeti’nde ziyarete giden CHP’li vekiller ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nden Avukat Efkan Bolaç ortaya çıkardı. 

Operasyon kapsamında şüpheli sıfatıyla evleri aranan ve gözaltına alınan Barış Atay, Duygu Gürses ve Emrah Ayırtır’ın evlerinde arama yapılmasına ilişkin kararda tarih yanlışlığı olduğu fark edilince, hata emniyet yetkililerine bildirildi. 

İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine aldığı arama kararında, arama yetkisinin 22-24 Ağustos 2013 tarihleri arasında geçerli olduğu belirtiliyordu. 

İstanbul Emniyeti’ne bağlı birimlerin, yetkisiz oldukları bir tarihte şüphelilerin evlerine operasyon düzenlediğinin ortaya çıkması Ankara Emniyeti’ni tedirgin etti. 

Yetkililer, CHP’li milletvekilleri Hüseyin Aygün, ve İlhan Cihaner ile Avukat Efkan Bolaç’la önceki gece yaptıkları görüşmede, söz konusu arama kararında sıkıntı olmadığını, “tarihleri paraflayarak düzelttiklerini” bildirdiler. 

Hatanın ortaya çıkmasının üzerinden çok geçmeden, tarihleri düzeltilmiş yeni bir arama kararı ortaya çıktı. CHP’li Aygün operasyon tarihinde emniyet kuvvetlerinin yetkisiz, dolayısıyla operasyonun hukuksuz olduğuna dikkat çekerken, Avukat Bolaç ise Türkiye geneline yayılan operasyonda hiçbir suç isnadı yapılamadığının altını çizdi.

KİM NE DEDİ

AYGÜN: KORSAN OLAN HUKUK!

Türkiye’nin çeşitli kentlerinde gözaltına alınan şüphelilerin Ankara’ya getirilmesinin ardından, beraberinde diğer CHP’li vekillerle Ankara Emniyeti’ne giden Hüseyin Aygün, ortaya çıkan skandalı anlattı: “Arama kararındaki hatayı gösterdiğimizde “Paraf ettik, sıkıntı yok” cevabını aldık. Hükümsüz, yetkisiz, hukuka aykırı bir aramayı, maddi bir hata olarak lanse edip meşrulaştırmaya çalıştılar.” Arama kararlarının yalnızca mahkemelerin belirttiği tarihler için geçerli ve hukuki olduğunun altını çizen Aygün, “Dolayısıyla operasyonun ve aramanın yapıldığı tarihte kolluk yetkisizdir, o aramada ele geçirilen materyaller ise oluşturulacak dosyada delil niteliği taşıyamaz. İtirazımızı yaptıktan sonra yeni bir arama kararı ortaya çıktı. Yeni karar muhtemelen Emniyet’te imal edildi. Bilgisayar korsanlığıyla ilgili yapılan operasyon, Türkiye’de korsan olanın hukuk olduğunu, yazılı hukuk kurallarının uygulanmadığını bir defa daha göstermiş oldu” yorumunu yaptı.

BOLAÇ: SUÇ İSNADI BİLE YOK


BirGün’e açıklamalarda bulunan Efkan Bolaç ise, arama kararındaki tarih skandalının ardından yeni bir mahkeme kararının ortaya çıkmasını eleştirdi. “Arama kararındaki tutarsızlığı tespit etmemizin ardından yeni bir arama kararı ortaya çıkıverdi. Ancak tarihlerdeki karmaşayı açıklayamıyorlar. Tarihini düzelttikleri arama kararını gösterip, ‘Zaten ilk karar da buydu’ diyorlar” ifadelerini kullanan Bolaç, dosyada gizlilik kararı olmasından ötürü her şeyin büyük bir belirsizlik içinde olduğunu, gözaltında kaç kişi olduğunu bile bilmediklerini söyledi. Antalya, Mersin, Diyarbakır, Muğla, Maraş, Bursa ve İstanbul’da eşzamanlı yapılan operasyonda en az 12 kişinin gözaltına alındığı ve Ankara Emniyeti’ne getirildiği tahmin ediliyor.

AVUKAT EMNİYETİ HUZURSUZ ETTİ

Operasyon kapsamında İstanbul’daki evinden gözaltına alınan Murat Demir’in eşi Çiğdem Demir, gözaltı ve arama işlemlerini yapmak üzere gelen polislerin “Avukat tutmanıza gerek yok, sorun yoksa eşiniz zaten Pazartesi-Salı günü serbest kalır” ifadelerini kullanmasına anlam veremedi. Eşi gözaltına alınan Demir, tanıdığı avukatlara gözaltı ve arama olayını anlattı. Operasyonun kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanması üzere devreye pek çok avukat ve hukukçu girdi. Aynı akşam Çiğdem Demir’in telefon bir polis memuru tarafından arandı. Arayan memur, Murat Demir için bir avukatın devreye girmiş olmasından duyulan memnuniyetsizliği şöyle ifade etti: “Avukat tutmuşsunuz. Hiç gerek yoktu. Murat Bey şu anda sizle görüşebilecek durumda değil. Avukat tutmamanızı istiyor. Eşiniz kendine güveniyor.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları