loading
close
SON DAKİKALAR

Barzani, Davutoğlu'nu savundu

Barzani, Davutoğlu'nu savundu
Tarih: 10.08.2012 - 16:05
Kategori: Dünya

Neçirvan Barzani, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Kerkük ziyaretinin Irak tarafından verilen ve ülkenin herhangi bir iline ziyareti kısıtlamayan bir vize ile gerçekleştiğini belirtti...

Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun tartışılan Kerkük ziyaretini savunurken Irak hükümetinin buna yönelik sert tepkisini de eleştirdi. Barzani, Davutoğlu'nun, bölge ziyaretinin, Irak tarafından verilen ve Irak'ın herhangi bir iline ziyareti kısıtlamayan bir vize ile gerçekleştiğine dikkat çekerek "Bağdat'ın, bu konuyu mesele haline getirmesi yersiz. Yanlıştır" şeklinde konuştu.

Neçirvan Barzani, basına açıklamalarda bulunurken Kürt bölgesinin dış politikasının Bağdat tarafından şekillendirildiğini doğruladı. İran ve Türkiye ile dostluk ilişkilerinin olduğunu belirten Barzani, zaman zaman bu ülkeleri ziyaret ettiklerini kaydetti.

Stratejik konulara ilişkin kendi görüşlerinin olduğunu, Suriye, İran veya Türkiye'nin iç meselelerine hiçbir zaman karışmadıklarını söyleyen Barzani, buna karşın Suriye'deki ani gelişmelerin bu ülkedeki Kürtleri tehdit etmesinden kaygı duyduklarını belirterek "Bu olursa, bu insanları kendilerini korumaları için eğiteceğiz. Yoksa, kendi meselelerine karışmayız" dedi.

Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Barzani'ye, Rudaw gazetesince ayrıntılı olarak yansıtılan açıklamaları sırasında Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, Irak hükümetinden büyük tepki gören Kerkük ziyareti de soruldu.

Barzani, Davutoğlu'nun Kuzey Irak ziyaretinin, diplomatik pasaportuna Irak tarafından verilen bir vize ile gerçekleştiğini, söz konusu vizenin hiçbir Irak illine ziyareti kısıtlamadığını belirtti.
"Kerkük'ü, Bağdat veya Erbil gibi, Irak'ın illerinden biri olarak algılıyoruz" diyen Barzani, "Bağdat'ın bunu mesele etmesi yersiz. Yanlıştır" ifadelerini kullandı.

Neçirvan Barzani, "(Davutoğlu'nun) Kerkük'e ziyaretini neden kısıtlasınlar? Kürtler, Araplar, Türkmenler, Asuriler, Keldaniler hepsi, Kerkük'ün bir parçasıdır" dedikten sonra şöyle devam etti:
"Türkiye'yi ziyaret ettiğimizde vizemiz, sadece İstanbul'u ziyaret edebileceğimizi ya da Diyarbakır'ı ziyaret etmenin yasak olduğu söylemiyor. Kürt Bölgesel Hükümeti, Davutoğlu'nun Irak ile Türkiye arasında hiçbir diplomatik anlaşmayı ihlal etmediğini teyid ediyor. Vize, Iraklı otoritelerce sağlandı ve ona (Davutoğlu'na) Irak'ın her yerini ziyaret etme izni veriyor."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları