loading
close
SON DAKİKALAR

Başarıya giden yolda etkin destek: Öğrenci koçluğu

Başarıya giden yolda etkin destek: Öğrenci koçluğu
Tarih: 30.04.2013 - 20:28
Kategori: Eğitim

Başarıya ulaşmak isteyen gençlerin öğrenci koçluğuna olan talebi her geçen gün artıyor...

ICF - International Coach Federation - Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği’nin Türkiye yapılanması Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneğinin (ICF Türkiye) çok sayıda üyesi, hem öğrencilere hem de ailelerine verdiği koçluk hizmetleriyle gençleri geleceğe hazırlıyor.

Kişilerin içindeki potansiyeli ortaya çıkartan ve yaşamını şekillendiren koçluk hizmetleri, günümüzde yalnızca iş dünyası ile sınırlı kalmıyor. Öyle ki, kariyerinde başarılı olmayı hedefleyen pek çok öğrenci daha okul sıralarındayken aldığı koçluk hizmeti ile başta eğitim hayatı olmak üzere sosyal yaşamını da gelecek hedefleri doğrultusunda şekillendiriyor.

Dünyadaki en prestijli koçluk organizasyonu olarak gösterilen ICF - International Coach Federation - Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği’nin Türkiye yapılanması Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye)’e bağlı koçlar, geleceğe sağlam adımlarla yürümek isteyen gençleri koçluk hizmeti ile destekliyorlar. Böylece öğrenciler, kendi içsel kaynaklarının farkına vararak ve sahip olduğu kaynaklarını istediği biçim ve süreklilikte kullanarak başarıya doğru adım atıyorlar..

Öğrenci koçluğu programlarının, başarıyı destekleyen en önemli çalışmalardan biri olduğuna değinen Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) Başkan Yardımcısı Naci Demiral, “Öğrenci koçluğu; bireyin okul başarısını artırmak üzerine kuruludur. Ancak uzun vadede; kendine uygun hedefler seçmesini, etkin çalışmayı öğrenmesini, önceliklerini seçerek kullanmasını, güçlü yönlerini açığa çıkartması, doğru iletişim kurmasını ve kendine güvenini geliştirmesini hedefler” diyor.

Öğrenci koçluğu hizmetinin, okul yaşamını ve hayatının diğer alanlarının düzenlenmesinde yardımcı olduğuna dikkat çeken Demiral, “Koçluk alanında tüm dünyada ve tabii ki Türkiye’de de kavram karışıklığı yaşanıyor. Eğitim, danışmanlık, terapi, sportif ve sanatsal mentorluk vb. kavramlar ile koçluk kavramları birbirine karışıyor. Bu nedenle; koçluğun size faydası olup olmayacağını belirlemek için öncelikle koçluktan ne beklediğinizi belirlemeniz gerekir. Koçluk öğrencinin içsel dünyasında farkındalığını artırır. Ders ve okul başarısının yanı sıra bir bütün olarak hayatı ele alamsına yardımcı olur. Yeni bakış açıları geliştirmesini sağlar” diyor.

Süreç içinde ailenin önemi nedir?
Başarının ailenin de içinde olduğu bir bütün olduğuna dikkat çeken Demiral, “Geleceğe giden yolda okul başarısı önem taşır. Bu nedenle aile içindeki ilişkiler ne kadar sağlıklı ise ulaşılan sonuçlar da o kadar tatminkâr olacaktır. Anne, baba ve çocuk ortak başarı için; sinerji yaratmak, baş başa vererek sorunlarla baş etmek, çözümsel yaklaşımlar geliştirmek ve pozitif iletişim dilini kurmak durumundadır” diyor.

Öğrenci Koçunuzu seçerken ne yapmalı?
ICF’in, koçluk kavramının standartlarının oluşmasında en önemli kurum olduğuna dikkat çeken Demiral, “Koç seçim sürecinde, bu hizmeti verecek kişilerin iyi araştırılması gerekiyor. Ana amacı profesyonel koçluk sanatını, ilmini ve mesleğini ilerletmek olan ICF olarak 100‘den fazla ülkede 19 binden fazla profesyoneli temsil ediyoruz. 1995 yılından bu yana koçluk alanında koyduğu yüksek standartlarla koçlar arasında küresel bir iletişim ağı oluşturan ICF, koçluk mesleğinin gelişmesine katkıda bulunuyor. ICF Türkiye ise bireysel ve kurumsal alanda hizmet veren 250 ye yakın profesyonel koçun üye olduğu bir dernek olarak global vizyonu Türkiye’ye taşıyor.Koçluk hizmetinin net bir süresi olmadığına dikkat çeken Demiral, “Süre ile ilgili kesin bir şey söylemek doğru olmaz. Anne-baba, öğrenci ve koç birlikte ihtiyaçlara göre süreyi oluşturabilirler. Ancak bu noktada çalışmaların başlangıçta daha sık, örneğin haftada bir ve minimum 10 çalışmadan oluşması önerilir” diyor.

Peki, bir koç ile çalışmaya karar veren aile ve öğrenciler nelere dikkat etmeli?
İşte Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) Başkan Yardımcısı Naci Demiral’ın bu konudaki önerileri…

• Koçluk ile ilgili bilgi sahibi olun.
• Hangi amaçla bir koç ile çalışmak istediğinize karar verin.
• Karar vermeden önce farklı koçlar ile görüşün.
• Her bir koça tecrübeleri, özellikleri, yetenekleri ve referansları hakkında sorular sorun.
• Koçluğun önemli bir ilişki olduğunu aklınızda bulundurun.

Çalışmayı tercih edeceğiniz koça hangi soruları sormalısınız?

• Koçluk tecrübesi (koçluk süresi, tecrübesi, ne tarz konularda koç yaptığı…vs)
• Koçluk eğitim detayları (ICF tarafından onaylanmış eğitim kurumları tarafından mı, vs)
• Koçluk uzmanlık alanı ya da en yoğun çalıştığı konular?
• Koçluğuna katkı sağladığını düşündüğü özelliğini ya da tecrübesini?
• Koçluk ile ilgili felsefesi?
• Koçluk süreci nasıl ilerlemektedir (seanslar nasıl ilerlemektedir, sıklığı…vs)?
• Başarı hikayeleri (değer kattığı koçluk seansları..vs)

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları