loading
close
SON DAKİKALAR

''Başbakan bütün güçler nasıl emrimde olur, onun hesabını yapıyor''

''Başbakan bütün güçler nasıl emrimde olur, onun hesabını yapıyor''
Tarih: 25.04.2014 - 16:03
Kategori: Siyaset

Genel Başkan Yardımcısı Oran: ''Başbakan’ın derdi, Başbakanlık ya da Cumhurbaşkanlığı değil. Bütün güçler nasıl emrimde olur, onun hesabını yapıyor''

Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Meclis’teki yasama faaliyetlerinin kısıtlandığını ve engellendiğini ifade etti.

Anayasa’nın 98. maddesinin denetleme yetkisinin nasıl yapılacağını ortaya koyduğuna dikkati çeken Oran, yönelttiği 870 soru önergesinin sadece yüzde 38′ine cevap geldiğini vurguladı.

Oran, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in bu tablo karşısında gerekli uyarıları yapmasını isteyerek, gerekirse hakkını idare mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nde arayacağını söyledi.

-1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması tartışmaları

Oran, 1 Mayıs’ın ilk kez 1905′te İzmir’de kutlandığını ve 2009′da resmi bayram ilan edilmesini desteklediklerini ifade ederek, 2010, 2011 ve 2012′de Taksim’de yapılan kutlamaların sorunsuz geçtiğini söyledi.

Umut Oran, “1 Mayıs’ta Taksim’de bir kişinin bile burnu kanarsa, bunu tek sorumlusu var, o da Başbakan. Sağduyulu güvenlik güçlerine de seslenmek istiyorum: Güvenlik güçleri vatandaşların hakkını ve hukukunu korumakla yükümlüdür. Kanunsuz emirlerle vatandaşlara müdahalede bulunurlarsa, orantısız güç ve şiddet uygularlarsa biz onlarla ilgili her türlü hukuki soruşturmayı başlatırız” diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Oran, Başbakan Erdoğan’ın başkanlık sistemini getirmeye ve dayatmaya çalıştığını söyledi.

Başbakan’ın iktidar sarhoşluğu ve şımarıklığı içerisinde olduğunu belirten Oran, “Sürekli olarak daha fazla daha fazla, sistemle oynama, oyunun kurallarını değiştirme, kendisine daha büyük güç yürütmek düşüncesi içerisinde. Siyasetçiler vatandaşların sorunlarını çözmek için var olmalıdır. Başbakan’ın derdi, Başbakanlık ya da Cumhurbaşkanlığı değil, bütün güçler nasıl emrimde olur, onun hesabını yapıyor. Bütün gücü ele geçirecek, yasak dediği zaman yasak olacak, serbest dediği zaman serbest olacak. Bu diktatörlüktür” dedi.

Oran, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın “Hükümete yönelik eleştirileri olduğunun” anımsatılması üzerine, “Söyledikleri benim açıklamalarım ile örtüşüyor. Orada toplanacak olan insanların vicdanlarını dikkate almamak, görmezden gelmek demokrasi ile bağdaşmaz. Özgürlük ve demokrasi noktasında genel bir tanımlama yapmış, hukuki bir açıklama” dedi

Oran, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu’nun, “Başbakan Erdoğan’ın 3 yıllık üniversite mezunu olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanı olamayacağına ilişkin” iddiası ile ilgili soruya karşılık da “Erdoğan’ın diploması var mı, kaç yıl okumuş, kaç yıl okumamış?… Okul okumak da önemli değil önemli olan biliyorsunuz, keşke adam olunabilse. Diploma ile adam olunmuyor, adam olmak başka bir şey” ifadelerini kullandı.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları