loading
close
SON DAKİKALAR

Başbakan devreye girdi işçi-işveren anlaştı

Başbakan devreye girdi işçi-işveren anlaştı
Tarih: 21.09.2012 - 13:39
Kategori: Ekonomi

İş kolu barajında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi, işçi ve işveren anlaştı...

Başbakan Erdoğan ile görüşmeden bir gün önce işçi ve işveren kesiminin bir toplantı yaptığı öğrenildi. Dün de Başbakan Erdoğan’la yapılan görüşmenin sonunda, kademeli bir geçişin ardından nihai barajın yüzde 3 olması konusunda anlaşma sağlandı. Toplu iş ilişkileri yasa tasarısı Meclis açıldığında öncelikli olarak görüşülecek. Böylece zam bekleyen yaklaşık 350 bin işçi de işverenle masaya oturma hakkına kavuşacak. Öncelikle yasa tasarısı Meclis’ten çıkacak, ardından Çalışma Bakanlığı en son 2009 yılında ilan ettiği sendikalı işçi istatistiklerini yayınlayacak. Hangi sendikanın hangi kurumda yetkili olduğu ilan edilecek. Bu aşamadan sonra da işçi ile işveren zam pazarlığına oturabilecek.

TOBB da katıldı

Başbakan Erdoğan dün TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik’i kabul etti. Görüşmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Çalışma Bakanı Çelik, mutabakat sağlandığını belirterek, “Mutabakat sağladığımız husus (işkolu barajı) geçişli bir sistem. Ana baraj yüzde 3 olacak, ilk dört yıl için yüzde 1, daha sonra iki yıl için yüzde 2 ve nihai baraj da yüzde 3 olarak yasada yer alacak” dedi. Görüşmenin ilgili konfederasyonların talebi üzerine gerçekleştiğini belirten Çelik, şu an itibariyle toplusözleşme yapabilmek için 1600 civarında yetki talebi olduğunu ifade etti. Başbakan Erdoğan’ın bu görüşmenin ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’yu kabul ettiğini belirten Çelik, kabulde Gündoğdu’nun, öğretmenlerin talepleriyle ilgili bir sunum yaptığını da dile getirdi.

Hak-İş Genel Başkanı Arslan da işçi ve işveren temsilcilerinin Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede uzlaşma sağlandığını belirterek, “Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın Meclis’in ilk görüşeceği konular arasına alınması konusunda mutabakat sağlandı. Yasanın çıkmasının ardından ekim ayı içerisinde yetkilerin verilerek toplusözleşme sürecinin başlayacağına inanıyoruz” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları