loading
close
SON DAKİKALAR

Başbakan; 'Köşk için kesin kararı vermedim'

Başbakan; 'Köşk için kesin kararı vermedim'
Tarih: 04.10.2013 - 09:17
Kategori: Siyaset

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gündeme ilişkin değerlendirmeleri gazetecilere yaptı...

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Yerel seçimlerde başörtülü adayımız olacak. Sayısını veremem şu anda. Aday tespitleri devam edecek. Bazı partiler açıklıyor. Biz o kadar aceleci değiliz” dedi

Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketinde yer alan başörtüsü serbestisi, andın kaldırılması ve Kürtçe eğitim konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı.

Bir televizyon kanalında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan şunları söyledi:

*KAMUOYU ARAŞTIRMASI YAPAR, ADIMI ATARIZ: Biz tartışılmak üzere üç teklif ileri sürdük ve bu teklifler tartışılsın istedik. Biri mevcut durum. Geldiğimizde kucağımızda bulduk. Yüzde 10 barajı vardı. Ve biz onunla seçime girdik. 16 aylık bir partiyken parlamentoya adımı attık. İkinci teklifimiz, o zaman 5’e düşürelim. Türkiye’yi 110 bölgeye ayıralım, yüzde 5 baraj olsun, her bölgeden 5 milletvekili çıksın, daraltılmış bölge. Üçüncü teklif, barajı kaldıralım, dar bölge sistemi. Her bölgeden bir milletvekili çıksın 550 bölge. Bunun üzerinde bizler ne gibi öneri gelir, bekleyeceğiz. Tekrar bir değerlendirme yapıp adımımızı atmayı düşünüyoruz. Kamuoyu araştırmalarını da yapacağız.

* PAKETE DESTEK ORANI YÜZDE 60-70: Paketi bayramdan önce çıkartıp halkımıza ilk müjdeyi vermek istiyoruz. Bayram sonrası da yasal düzenleme gerektiren başlıkları Meclis’e sevk etmeyi istiyoruz. Şu anda birkaç anket, yüzde 60-70 arasında destek değişiyor.

* TÜRKÇE DE OKUTULACAK: Birçok liselerimiz var ki Galatasaray Lisesi gibi, Alman Lisesi gibi. Burada vatandaşımız olup oralarda okuyanlar var. Böyle bir şeyin önünü açalım dedik. Sadece kendi anadiliyle değil. Burada belli dersler Türkçe olarak okutulmak kaydıyla. Düzenlemesini bakanlığımız yapıyor. Bizi dışlıyorsunuz, terk ediyorsunuz mantığını bırakıyoruz. Bu resmi dille karıştırılmamalı. Resmi dil Türkçe. Özel okulu da kendileri kuracak, bunu Kürtçe olarak derslerini okutabilir, Türkçe olmak kaydıyla. Yabancı okul diye bir şey kalmadı.

* YAZIK EDERİZ: (THY Kürtçe anons yapabilir mi?) Çok spesifik onlar. Trabzon’a gidince de Lazca yapsın dersiniz. Bunlar artık spesifik konular. Ülkenin de oturmuş bir yapısı var. . Lokalize edersek, ülkemize yazık olur.

* ANT TEKTİPÇİ: Andın içinde birçok kesimi rahatsız eden ifadeler var. Artık tektipçilikten kurtulmamız gerekiyor. Bu tektipçilikten kurtulmanın adımıdır.

* HERKESİN BAŞBAKANIYIM: Herkesin başbakanıyım. Kimsenin şüphesi olmasın. Herkesin başbakanı olmasam, Hakkâri’deki Şırnak’taki vatandaşı düşünmem, böyle gelmiş böyle gider derim. Onların da uçaklarını, yollarını yapıyorsak, okullarını hastanelerini yapıyorsak, bireyin hakkı diyorsak sağlık hakkı, eğitim hakkını alabilmesi için bu adımları attık atıyoruz. Devamlı önümüz kesiliyor tabi. Terör geliyor, iş makinalarını yakıyor, çalışanları kaçırıyor. Bunun için de ciddi bir madde koyuyoruz. 1-3 yıl, bu ayrımcılığı yapanlar, kime olursa bu cezayı görsün.

* SUİSTİMAL ETMİŞ OLUR: (Öğretmenler çarşaf giyebilir mi) Öğretmenlerle ilgili düzenlemeyi tamamen bakanlığımız yapar. Oralarda takdir edersiniz ki TSK’da, emniyette olduğu gibi resmi üniforma çizecek değilsiniz. Sizlere çizilemediği gibi. Okumuş, yetişmiş öğretmen olmuş, avukat olmuş. Burada aşırılıklara kaçanlar olumlu gelişmeleri suistimal etmek olur, tahrik etmek olur.

* BAŞÖRTÜLÜ ADAY: Yerel seçimlerde başörtülü adayımız olacak. Sayısını veremem şu anda. Aday tespitleri devam edecek. Bazı partiler açıklıyor. Biz o kadar aceleci değiliz. Birinci etap kamuoyu araştırmalarını yaptık. Tekrar yoklama, sonra yine kamuoyu araştırması. Bizim yaptığımız ön seçimden daha ileride. Temayül yoklamasında teşkilatlar oy kullanıyorlar. Ön seçim aslında.

* ASKERLİK KISALACAK

Uzman çavuşlarla ilgili talimatı çoktan Maliye’ye verdim. Askerliğin kısaltılması konusunda Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı ile mutakıbız. Askerlik kısalacak.12 ay olarak düşünüyoruz. Bu konuda bir taslak, bir çalışma var. Kısa dönem yine aynı 6 ay olarak devam edecek.


Köşk için kesin kararı vermedim

“Cumhurbaşkanlığı seçimi ağustosta yapılacak. Siz cumhurbaşkanı olacaksınız” denmesi üzerine Erdoğan, “Bu sizin temenniniz” dedi. “Abdullah Gül’ün yeniden başbakan olma ihtimali var mı?” sorusuna ise Erdoğan, “Biz kendi aramızda bu tür şeyleri oturup konuşmadık. Vakti gelince konuşma imkanımız olacak, olabilir” ifadelerini kullandı.

“Kesin kararınız yok mu?” sorusu üzerine ise Erdoğan, “Hayır böyle bir kesin kararım olarak yok. Açıklama noktasına giderim kesin olsa. Açıklardım” dedi. Parti hangi görevi verirse onu yapma gayreti içine gireceğini belirten Erdoğan, “Siyasi terbiyem böyledir. Hiç isteyen olmadım. Hep görevlendirme oldu. Partimin içinde bölünme olmasına müsaade etmem. Partim kimi isterse ona tabi oluruz” diye konuştu.

Erdoğan, “Parti sizi isterse aday olduğunuz anlamına gelir mi” yönündeki soruya, “Eyvallah. Parti kimi isterse istişare önemli parti kimi isterse onu aday yapar” yanıtını verdi. “Gül ile yol ayrımı olabilir mi?” denmesi üzerine ise Erdoğan, “Yol ayrımına fırsat verecek bir kararın olmayacağına inanıyorum. Benim için partim ne kadar önemliyse partimizin kurucuları arasında Abdullah Bey de var, onun için de önemlidir. Böyle bir şey olacağını inanmıyorum” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları