loading
close
SON DAKİKALAR

'Başbakanınki uzlaşma değil dayatma!'

'Başbakanınki uzlaşma değil dayatma!'
Tarih: 19.10.2012 - 10:10
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Habertürk canlı yayındaydı...

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan yardımcısı Prof.Dr Haluk Koç Habertürk’ün canlı yayınında Didem Arslan Yılmaz’ın sorularını şöyle yanıtladı;

Didem ARSLAN YILMAZ- AKP dün MHP’yle görüşmüştü. Bugünde CHP’yle buluşma var mecliste. Yasaya ret oyu veren CHP şimdi ne cevap verecek? Yeni bir tarih belirlenebilecek mi? Ne tür pazarlıklar var? Pazarlıklar var mı daha doğrusu. CHP Sözcüsü işte bu soruları Sayın Haluk Koç’a soracağız. Sayın Koç merhabalar, hoş geldiniz Habertürk’e.
Haluk KOÇ- Merhabalar Didem hanım, iyi yayınlar diliyorum.

Didem ARSLAN YILMAZ- Sağolun efendim, çok teşekkür ederim. Bir ön şartınız var mı Sayın Koç bu buluşmada?

Haluk KOÇ- Şimdi ön şart, arka şarttan önce isterseniz Türkiye’nin ihtiyaçları ile AKP’nin ihtiyaçlarını birbirine karıştırmamamız gerekiyor. Onu ifade etmemiz gerekiyor. Sayın Vural’ı dinledim. Süreci kendi pencerelerinden anlattılar, kendi dağarcıklarından değerlendirdiler. Cumhuriyet Halk Partisinin bu sürecin öncesinde 27 Ekim tarihi ileri sürüldüğünde MHP’nin doğrudan devreye girmesiyle, destek açıklamasıyla AKP’nin elinin rahatlatıldığını da Sayın Vural’ın fark etmesi gerekiyor. Daha sonra getirdikleri bu büyükşehir, bütünşehir kavramını içeren, beldeleri kapatan, il özel idarelerini devre dışı bırakan yasa tasarısı da bu tarihle birlikte değerlendirilmeli idi. Çünkü AKP’nin stratejileri arasında bunlarda vardı. Seçimden kaçıyorlar, seçimden korkuyorlar gibi demagojik değerlendirmelerle süreç ele alınmamalıydı. Cumhuriyet Halk Partisinin tavrı çok net ve açıktır. Burada bir seçim olacak ise bu Sayın Başbakanın önümüzdeki 3 seçim dönemini kendi siyasi avantajına göre belirleyecek ve ondan sonrada bunları uygulamaya sokacak. Yani burada çok iyi değerlendirmek lazım, görmek lazım. 3 seçim dediğim yerel seçimlerin erkene alınması, daha sonra Cumhurbaşkanlığı seçimleri, daha sonrada parlamento seçimleri, genel seçimler.

Şimdi Cumhuriyet Halk Partisi olarak bugün öğleden sonra Sayın Genel Başkanımızla beraber ilgili arkadaşlarımızın katılacağı bir değerlendirme toplantısı yapacağız. Ve AKP heyeti geldiğinde de bu değerlendirmelerimizi kendileriyle paylaşacağız.

Didem ARSLAN YILMAZ- Peki Sayın Koç, sizin kafanızdaki tarih nedir? Belirli bir tarih verecek misiniz AKP heyetine?

Haluk KOÇ- Şimdi bakın, ortada şöyle bir gerçek var. Cuma günü testi çatladı. Yani geçen Cuma günü 378 kişiyle yola çıkılan iki parti 360’ta kaldı. Efendim şu fire verdi, bu fire vermedi. Onların tartışmasına girmiyoruz, bizi ilgilendirmiyor. Ama ortada bir siyasi gerçek var. Kesin çıkartacaklarını umdukları bir seçim takvimini uygulamaya sokamadılar. Sayın Cumhurbaşkanı da bir takım gerekçeler ileri sürerek anayasal yetkisini kullandı ve geri yolladı.

Şimdi Cumhuriyet Halk Partisi olarak başından itibaren söylediğimiz bu büyükşehir, bütünşehir yasasıyla, belediyeler yasasıyla birlikte bu sürecin hep beraber ele alınması. Şimdi burada Sayın Vural’ın altını çizdiği, bizimde değişik yönlerden eleştirdiğimiz, karşı çıktığımız çok ağır hükümler var. AKP adeta kendi siyasi avantajına göre bir siyasi harita üzerinde belediye yasasını gerçekleştirmek istiyor. Yani düşünün bir Konya’yı, bir Samsun’u ki Samsun benim seçim bölgem. Mülki idare sınırlarını belediye sınırları olarak ele alıyor. Yani buralara hizmet gitmesi, gelmesi mümkün değil. Ama bütünşehrin mülki idare sınırları içerisindeki oy oranlarına bakarak birçok belediyenin kendi eline geçmesini hesap ediyor. Biz bunları görecek kadar da olayın arkasını değerlendirebiliyoruz.

Geldiklerinde sadece tarih değil tabi, kendi yetkili arkadaşlarımızın, Sayın Genel Başkanımızın da katıldığı toplantıda belirleyeceği bir takım taleplerimizi de bu belediyeler yasasıyla ilgili olarak AKP’ye sunacağız. Kendi milletvekilleri… Ama Sayın Başbakanın Didem hanım Türkiye’ye alıştırdığı bir mantık var. Benim söylediğime gelirseniz bunun adı uzlaşma olur. Halbuki onun adı uzlaşma değildir siyasi kültürde, onun adı dayatmadır. Yani bunun Cuma günkü oylama sonucundan sonra karşılıksız kaldığını AKP’nin bize gelirken çok iyi bilmesi gerekiyor. Bir daha 367 aramak için adam markajı da yapsalar, şunu da yapsalar, bunu da yapsalar böyle bir siyasi riske giremeyecekleri çok açık. Bundan sonrasını o görüşmelerin sonucu belirleyecek.

Didem ARSLAN YILMAZ- Galiba görünen o ki, çok da açık bir şekilde ortada aslında. Kilit noktada olan mesele büyükşehir yasa tasarısı. Galiba o mesele çözülürse seçimlerle ilgili meselede çok net bir şekilde açığa kavuşmuş olacak.

Haluk KOÇ- Aynen öyle.

Didem ARSLAN YILMAZ- Şimdi az önce Oktay Vural dedi ki, işte büyükşehir yasasına karşı olan AKP’li vekillerde var dedi. Size de böyle duyumlar geldi mi? AKP içerisinde de bu çatlakların nedenini bırakalım bir kenara dediniz ama size nasıl duyumlar geldi? İlerleyen dakikalarda AKP’den de değerli bir isme soracağız buna benzer soruları ama siz ne dersiniz?

Haluk KOÇ- Anlıyorum. Şimdi bakın, bugünkü bizim parlamenter sistemimizde lider oligarşisine bağlı olarak seçilen milletvekilleri kendilerinin bireysel olarak orada düşüncelerini ifade etme şansları yok. Bunu çok açık ortaya koyalım. Çünkü orada parti disiplini ayrı, ülkeyi sıkıntıya sokabilecek bazı hususlarda atılan adımlara karşı bireysel karşı çıkmalar ayrı. Anayasa oylaması gibi değil. Büyükşehir yasası eğer bu haliyle gelir ise iç tüzüğün muhalefet partilerine verdiği bütün olanaklar kullanılsa bile sonuçta kabul edenler, etmeyenler şeklinde bir açık oylamaya geliyor konu. 325 kişilik bir AKP grubu var. Sonuçta 276 basit çoğunluktur. 276’yı geçen sayıda el kalktığında kendi kafalarına göre bu kanunu çıkartmış olurlar. Bu da işin ayrı bir olayı. Efendim biz karşı çıkıyorduk, şuydu buydu. Orada ya gelip oylamaya katılmaz veya gelir grubuyla beraber oy kullanır. Anayasa oylamasındaki gibi bir gizli oylama değil süreç. Bunu ifade etmek istiyorum. Onun için karşı çıkanlar şunlar, bunlar bugün AKP’nin oluşturduğu oligarşik siyasi düzen içerisinde hiçbir zaman o milletvekilleri bu yasa tasarısına mademki Başbakanın talimatıyla bu geldi noktasına, virgülüne, içeriğine karışabilme, görüş bildirebilme şansları yoktur. Bunu da çok açık bir şekilde ifade edeyim.

Didem ARSLAN YILMAZ- Sayın Koç çok teşekkür ederim. Umarım buluşma hayırlı bir buluşma olur. Her iki tarafta isteğine kavuşur.

Haluk KOÇ- Hayırlıdan önce olumlu olur inşallah. Şu açıdan söylüyorum. Yani ortada bazı mahsurlar var. Bu mahsurlar benim dediğim doğru olacak tarzında bir siyasi yaklaşımla mutlaka bunu aşmak zorundayız. Umarım bu toplantıda o yanlışlardan dönme şansı olur AKP içinde.

Didem ARSLAN YILMAZ- Sayın Koç bir kez daha teşekkür ediyorum. Ankara’nın gündemi erken yerel seçim dedik ama sadece o değil büyükşehir yasa tasarısıyla ilgili bir kilitlenme sözkonusu. Bununla ilgili değerli isimlerle konuştuk, sorularımızı onlara yönelttik. CHP Sözcü Haluk ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural bizimle birlikteydi.” 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları