loading
close
SON DAKİKALAR

Başkan Durak'tan gündeme ilişkin açıklamalar

Başkan Durak'tan gündeme ilişkin açıklamalar
Tarih: 02.07.2013 - 15:44
Kategori: Yerel

Durak, ''Son günlerde, Karşıyakamızı yakından ilgilendiren bazı konular yeniden gündeme geldi.'' dedi...

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın açıklamasının geri kalanı şöyle:

Son günlerde, Karşıyakamızı yakından ilgilendiren bazı konular yeniden gündeme geldi. Bu konulara ilişkin görüşlerimizi, pek çok kez dile getirdik. Bugün, yaşanan bazı gelişmeler dolayısıyla, bir kez daha, bu görüşlerimizi yineleme gereği doğmuştur.

İlk olarak; Büyükşehir Belediyemizin “Atık KompostTesisi”nin yerine yönelik olarak, hafta sonunda, yayın organlarında, duyumlara dayalı bazı haberler yer aldı.

Biz, bu çıkan haberlere inanmak istemiyoruz, ancak, doğru ise, bizim de söyleyeceklerimiz olacak.
Bu haberlerden yer alan duyumlarda; Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı proje için ilgili bakanlıkların, çekincelerini belirterek, “kısmi onay” verdiği belirtilmektedir.

Karşıyaka Belediyesi olarak, konuya ilişkin, iki üniversiteye yaptırmış olduğumuz bilimsel araştırmanın sonuçları dahi dikkate alınmadan, Devlet Su İşleri 2. Şube Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin “olur” vermesini şaşkınlıkla karşılıyoruz.

İzmir’in kuzey aksında yaşayan 2 milyona yakın nüfusun su ihtiyacı karşılayan, kentin geriye kalmış son yeşil bölgelerinden biri olan Yamanlar Dağı’nda yapılması düşünülen bu tesisle ilgili, kurumların görüş bildirirken, kullandıkları ifadeleri anlamak ise mümkün değildir. Orman Bölge Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’nin çekinceleri olmasına rağmen, onay vermesi, ister istemez, Karşıyakalıların akıllarında soru işaretleri uyandırmaktadır.
Karşıyaka Belediyesi olarak; dikkatle takip ettiğimiz sürece ilişkin, bu ilgili kurumlara bizim de, bazı sorularımız olacak.

1) Zengin yer altı su kaynaklarına ve doğal özelliklere sahip, bölgenin geleceğini yakından ilgilendiren görüşleriniz hangi kriterlere dayanmaktadır?

2) İzmir’in ender doğa cennetlerinden biri olan Yamanlar Dağı’nda sırf yeraltı suları değil, kuzeyden İzmir’e esen şiddetli rüzgarlarında kenti etkisi altına aldığını düşünecek olursak, bu kriterler dikkate alınmadan, bir mahcubiyet içinde olunsa bile, kısmi onaylar verilmesi, bilimsel verilerden, planlamadan ziyade, siyasi maksat taşıdığı sonucuna varabilir miyiz?

Acaba, yıllarca önlerinde duran projeleri imzalamayan bakanlıkların bölge veya şube müdürlükleri, CHP’li belediyeleri nasıl sıkıntıya sokarız yarış ve telaşına mı düştü?

Karşıyaka Belediyesi olarak, İzmir’in kuzeyinde yaşayan milyonlarca insanı bu kadar yakından ilgilendiren bir çalışmanın, onlardan adeta kaçırılarak yapılmasına seyirci kalmayacağımızı kamuoyuyla, bir kez daha paylaşmak istiyoruz. Umarız, yapılan haberler doğru değildir.

İkinci konu ise, bugün Meclisimizde de görüşülecek olan, Marina projesidir. Bilindiği üzere Karşıyaka Belediyesi olarak, 3 marina projesi hazırlayarak, planlara da işlemiştik. Turan bölgesi için hazırladığımız proje, Bayraklı’da kalmıştır. Diğer, 2 projeden biri, Yelken Kulübü’nün olduğu yerde, daha çok çekek alanı olarak projelendirildi. Bir diğer marina yeri olarak da, Mavişehir sahilinin, Çiğli’ye doğru olan tarafını belirleyerek, planlara işlemiştik. Ancak, Ulaştırma Bakanlığımız, bize bir sürpriz yaparak, alternatif bir yerle çıktı karşımıza… Bakanlık, Karşıyaka Vapur İskelesi ile Nikah Sarayı arasında kalan bölgede yapmak istediği marina için ilgili kurumlardan görüş istemeye başladı. Bu doğrultuda, Karşıyaka Belediyesi olarak, bizden de bir görüş isteniyor. Biz, aslında, bu proje gündeme geldiği ilk günden bu yana görüşümüzü dile getiriyoruz.

Zira, derinliği nedeniyle, ek maliyet çıkarmayacağı gerekçesiyle, bakanlık tarafından, ısrarla üzerinde durulan bölge, bu projenin getireceği yoğunluğu kaldırabilecek durumda değildir. 100 bin metrekarelik inşaat alanına sahip, 20 bin metrekaresi kapalı alan olarak, planlanan proje, kentin en işlek ana arteri üzerinde bulunmaktadır. Bölge aynı zamanda, deniz trafiğinin de çok yoğun olduğu bir bölgedir.

Burada, altını çizmek isterim ki, o bölgede 100 bin metrekarelik bir alan bulunmadığı düşünüldüğünde, denizin doldurulması da kaçınılmaz olacaktır.

Projede ayrıca, 5 bin metrekarelik ticaret alanı da bulunmaktadır. Marinanın yapılmak istendiği yerin, Karşıyaka Çarşısı’na yakınlığı düşünüldüğünde, buradaki ticaret de olumsuz etkilenecektir.

Biz, marinayı, Mavişehir’de projelendirirken, tüm bu etmenleri göz önüne alarak, bir planlama yapmıştık. Zira, projelendirilen büyüklükteki bir marinanın, bölgeye getireceği yük de, çok iyi değerlendirilmelidir. Biz, Mavişehir sahilini seçerken, otoban bağlantısını da, dikkate alarak, planlamamızı yapmıştık.
Ancak, derinliği bahane ederek, Bakanlığın yapmak istediği değişiklik, Karşıyaka’nın kalbine derin bir yara açmaktan başka bir anlam taşımamaktadır.

Ankara, maliyetten kaçmaya çalışırken, asıl maliyeti İzmirlilerin, Karşıyakalıların, dolayısıyla, insanlarımızın ve kentimizin sırtına yüklemektedir.

Son günlerde, gündemdeki bir diğer konuda, Mavişehir Planları… Karşıyaka Belediyesi olarak, bu konuya çok uzun zamandır dikkat çekmeye çalışıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan planların, yoğunluk artışına yol açacağını, kentin tüm hareket alanlarını ortadan kaldıracağını, aylardır dile getiriyoruz.
Belediyemiz tarafından hazırlanan planlar, başkentte, anlam veremediğimiz revizyonlar geçirmekte, hatta sil baştan yapılmak istenmektedir.

Belediyemiz tarafından hazırlanan planlar, bazı bölge sakinlerinin itirazları üzerine iptal edilmişti. 2011 yılında yetkiyi bizden alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı plan ise, ciddi yoğunluk artışı getiriyor. Özellikle kamuya açık, sağlık, sosyal, kültürel ve yeşil alanlar ticaret ve konut alanlarına dönüştürülerek, satılıyor. Parklar, dinlenme alanları yok ediliyor. 100 bin metrekarelik alan, inanılmaz derecede büyüyerek, yoğunluğu 230 bin metrekareye çıkartılıyor.
Bu plan uygulanabilir bir plan değildir.

Bunun üzerine, planın iptali için dava açtık. Dava hala sonuçlanmadı. Ancak, gelen itirazlar üzerine, bakanlık kendi planında revizyon yaptı.

Yapılan revizyon, aslında bir anlam ifade etmiyor. Çünkü, plan bu haliyle de uygulanabilir olmaktan çok uzak. Belediye olarak, 2. bir dava açtık, o da devam ediyor.

Şu çok iyi bilinmelidir ki; bölgeyi tanımayan, bilmeyenler tarafından, dayatılmaya çalışılan bu planlara karşı mücadelemizi, yasal zemin doğrultusunda sürdürmeye devam edeceğiz.

Açıklık getirmek istediğim bir konu da, “Akşam Çayları”mızda, vatandaşlarımızın sıklıkla dile getirdiği emlak vergisi artışlarına ilişkin olacak. 2013 yılında, Emlak Vergisi’nde, yüzde 7 gibi bir artış oldu. Bu artış oranını da, biz değil, Bakanlar Kurulu belirlemiştir. Bakanlar Kurulu kararıyla, yeniden değerlendirme oranında bir artış olmuştur. Biz, ilgili kurumların da içinde olduğu bir komisyonla, sadece arsa vergisi artışlarıyla ilgili bir karar alabiliyoruz. O, artışta, bu yıl yüzde 10 olarak gerçekleşmiştir.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları