loading
close
SON DAKİKALAR

BDP'li milletvekilleri açlık grevine başladı

BDP'li milletvekilleri açlık grevine başladı
Tarih: 11.11.2012 - 14:08
Kategori: Siyaset

BDP'li 5 milletvekili süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı...

Türkiye siyasi tarihinde ilk kez milletvekilleri, süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı. Milletvekilleri açlık grevi süresince TBMM ’deki komisyon çalışmalarını da askıya aldı. Çözümsüzlüğe tepki amacıyla eyleme başladıklarını duyuran milletvekilleri, “Çözüm için gerekirse biz de ölürüz” mesajı verdiler. 

Cezaevlerinde sürdürülen açlık grevlerinde dün 60’ıncı güne girilirken, Diyarbakır Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasında da kritik bir duyuru yapıldı. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk, Sırrı Süreyya Önder , Sebahat Tuncer, Adil Kurt ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ’in süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladığı ilan edildi. 

Kalabalık bir grup binanın kapısında sloganlar atarken, açlık grevine iki gün önce başlayan DTK yöneticileri ve BDP’liler salona girişte alkışlarla karşılandı. Üzerlerinde taleplerini içeren beyaz önlük ve yakalarında kırmızı kurdele bulunduran milletvekilleri, eylemlerinin nedenini bir kez daha anlattı. 

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, “Çözüm olsun diye kendi sorumluluklarımızı yerine getirmede kararlıyız. En kısa zamanda çözüm bulunmazsa Kürt halkının hafızasında yeni bir travma sayfası açılacak. Çözüm için gerekirse biz ölürüz. Sesimizi çıkarmazsak artık ölüm kapıyı çalmak üzere. Herkesi bu sesi yükseltmeye bir kez daha davet ediyoruz” dedi.

‘Umudumuzu yitirmedik’

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ’ın yaptığı açıklamaların ardından beklenti havası oluştuğunu söyleyen Kışanak, konuşmasına şöyle devam etti: “Umudumuzu yitirmedik. Ancak, ‘çözüm olsun’ diye beklemek iyi bir şey değil. Biz şuna yürekten inanıyoruz ki, demokrasi mücadelesi, özgürlük mücadelesi bedel ödenerek yürütülen bir mücadeledir. 

Biz artık cezaevlerindeki tutsakların bedel ödemesini istemiyoruz. Bugün arkadaşımızla birlikte şu çağrıyı yapıyoruz: Bizim bu eylemimiz, cezaevlerinde yürütülen eyleme ortak olma eylemidir. Bu sorumluluk, bu ülkeye barış gelecekse, çözüm olacaksa bizim de sorumluluğumuzdur. Bu yükü biz omuzlarımıza alıyoruz.” 

Açlık grevi için BDP’li bütün milletvekillerinin gönüllü olduğunu ancak, temsili bir grupla bu sorumluluğu yürüttüklerini anlatan Kışanak, sorunun çözüme kavuşturulması durumunda eylemlerini sona erdireceklerini söyledi.

Komisyon dağılabilir 

DTK Eşbaşkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk ise açlık grevinin şantaj değil, siyasal protesto olduğunu ifade etti. Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir de 16 yıl önce Erzurum Cezaevi’nde yapılan açlık grevlerinde arabulucu olduğunu anımsatarak, “16 yıl sonra kat etmiş olduğumuz mesafenin bir göstergesi. Aynı zamanda arabulucuk dönemi, benim için bitmiştir” dedi. 

Öte yandan BDP’liler, açlık grevi süresince komisyon çalışmalarına katılmayacak. Açlık grevine katılmayan milletvekilleri de sadece Genel Kurul’da bulunacak. BDP’lilerin kararı Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını da tehlikeye düşürdü. Herhangi bir grup üç kez toplantıya katılmazsa masayı terk etmiş sayılacağı için komisyon da dağılma noktasına gelmiş oldu.

Arınç, iki vekile hükümetin görüşünü iletti 

Ankara ’da dün açlık grevlerine ilişkin bir görüşme gerçekleşti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk’le bir araya geldi. 

Görüşmenin içeriğine ilişkin açıklama yapmayacağını belirten Arınç, “En azından milletvekillerinin açlık grevini sona erdirmesi konusunda bir şey söylediniz mi” sorusu üzerine, “Bakanlar kurulundan sonra yaptığım açıklamayı tekrarladım” karşılığını verdi. Hükümet ve BDP arasındaki görüşmelerin önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.

Muhalefet: Komisyondan çekilmeyin 

BDP’nin komisyon çalışmalarına katılmama kararına CHP ve MHP ’den tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce “BDP ilginç bir parti. Siyasi partilerin varoluş gerekçesine aykırı hareket ediyor” dedi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, “BDP meşruiyetini kaybetmek istemiyorsa hukuksuzluğun savunucusu olmamalı” değerlendirmesinde bulundu. 

Öte yandan, BDP’nin yazılı bildirimde bulunmaması halinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ’in çalışmaları erteleyerek, anayasa komisyonunun dağılmasını önleyebileceği belirtiliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları